|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Na majhni jasi na robu gozda stoji majhna hiša, zbita iz lesa in gline, z majhnimi okni in okrašena s pisanimi rožami. V njej že stoletja prebiva prijazna eko vila.
Ključne besede:

image
/11


 Eko vila osvešča prebivalce gozda in Zemlje o tem, kako pomembno je, da ohranjamo Zemljo čisto. Prav danes je vila poklicala vse prebivalce gozda, da se zberejo na jasi pri njenem domu in pokramljajo o prečudoviti naravi, ki jih obkroža.

Katera snov je nevidna, brez posebnega okusa in nam omogoča, da sploh lahko dihamo?

 

Ali veste? To je zrak.

 

Zrak je vsepovsod okoli nas. Nenehno ga vdihujemo in izdihujemo. Zrak je zmes oziroma mešanica različnih plinov, nevidnih, a še kako pomembnih snovi, ki sestavljajo ozračje našega planeta – Zemlje. Najpomembnejši plin v zraku je kisik. Kisik je neviden in brez vonja. Kisik omogoča, da lahko ljudje bivamo na Zemlji.

 

Dragi otroci, narava je čudež, saj rastline in drevesa sproščajo kisik. Rastline in drevesa zrak tudi čistijo, zato je narava še kako pomembna za vse nas. Ozračje si lahko predstavljamo kot nekakšno zaščitno plast, sestavljeno iz plinov, ki skupaj s Soncem varuje naša življenja in tudi življenja vseh drugih bitij! Neverjetno, kajne?

 

Vendar pa zrak ni pomemben samo za dihanje. Ker je prisoten vsepovsod, ga lahko uporabljamo tudi kot vir energije za ogrevanje domovanja, sušenje perila, segrevanje peči itd.

 

Ker sem EKO vila, imam seveda najraje čist zrak, ki ga lahko vdihnem s polnimi pljuči. Zato najraje zahajam v gore, k vodi in seveda tudi v gozd. Ravno sedaj, ko vam pišem tole pisemce, se nahajam v čudovitem zelenem gozdičku, polnem zanimivih živali in slastnih sadežev. Med vsemi stvari, na katere lahko naletimo v gozdu, pa imam najraje drevesa.

 

Ali se tudi vi, kadar se s starši odpravite na izlet v gozd, počutite dobro in takoj postanete boljše volje?

 

Vedite, da se to dogaja prav zaradi dreves. Te nadvse zanimive in mogočne rastline omogočajo obstoj našega okolja in nam neprestano čistijo zrak, brez katerega nas drugače sploh ne bi bilo! Tudi drevesa so živa bitja, ki jih ravno tako boli, če jih poškodujemo, le da tega ne povedo na glas, ampak le tiho in počasi odmirajo.

 

Prebivalci gozda so se strinjali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo naravo čisto.

 

Nekega dne se je vila odpravila na sprehod. V gozdu je srečala zajčka, ki je prestrašeno tekal sem in tja in nerazločno govoril. Ko ga je vila ustavila, je bil čisto zmeden. Povedal ji je, da je slišal, da bodo v bližini gozda zgradili tovarno, v kateri bodo izdelovali barve, tovarna pa ne bo imela čistilne naprave. To pomeni, da bo zrak postal zelo onesnažen!

 

Eko vila je zopet sklicala sestanek vseh prebivalcev gozda.

 

Eko vila in prebivalci gozda so sklenili, da bodo vztrajali. Če bodo tovarno zgradili, bo le-ta morala imeti čistilno napravo, da bodo ohranili čisto ozračje. Pazili bodo tudi na gozd, saj so drevesa tista, ki proizvajajo kisik za naše življenje.

 

Mati Narava nam želi samo dobro. Daje nam življenje, zrak, drevesa, vodo in vse, kar potrebujemo. Zato jo imejmo radi, jo spoštujmo in razmislimo, kaj bi lahko storili, da ji pomagamo.

 

Za začetek lahko obiščete gozd, si ogledate drevesa, se jih dotaknete, si ogledate, do kod segajo njihove krošnje, in spoznavate raznolikost dreves.

 

Drevesa so tista, ki nam pomagajo, da smo ljudje srečni na Zemlji. Otroci, tudi vi lahko posadite kakšno rastlino ali celo drevo in dobro skrbite zanj. Starše pa le prosite za pomoč.

Lep pozdrav, vaša Eko Vila

 

 

V dnevnem časopisju lahko zasledimo veliko člankov o onesnaževanju okolja, ozračja in zraka, mi pa bomo posvetili nekaj besed drevesom, ki so zelo pomembna za naš obstanek in bivanje na Zemlji. Podajamo tudi nekaj preprostih predlogov, kaj lahko stori vsak posameznik za ohranitev dreves, gozdov in narave.

 

 

 

Zakaj so drevesa pomembna?

 

 

 

Drevesa so pomembna zato, ker:

 

* s procesom fotosinteze porabljajo CO2 in proizvajajo kisik, ki ga dihamo;

* so naravni čistilci zraka oz. velikanski filtri zraka, ki ga vdihavamo;

* zgolj eno drevo v letu dni absorbira 26 % CO2, ki ga en avto proizvede na 17.000 km dolgi poti, v zameno pa izpusti kisik, ki zadostuje za 4-člansko družino v enem letu;

* oskrbujejo Zemljo z vlago;

* so zbiralci sončne energije;

* hladijo ozračje in dajejo senco;

* v mestih absorbirajo hrup;

* dajejo plodove.

 

 

Ali veš, da v deževnih gozdovih prebiva skoraj polovica vseh bioloških vrst na Zemlji?

 

 

Kaj lahko storimo za ohranitev gozdov?

 

· Vsaj enkrat na teden obiščimo gozd. Zaradi obiska gozda in posledično boljšega počutja bomo vedno bolj cenili vrednost gozda in dreves.

 

· Peljimo svoje otroke v gozd in jih poučimo o pomembnosti dreves in gozdov.

 

· Posadimo vsaj eno drevo ali rastlino.

 

· Uporabljajmo manj papirja oziroma zbirajmo star papir. Za izdelavo novega papirja iz starega porabimo 30–55 % manj energije kot za izdelavo papirja iz dreves in s tem še obvarujemo gozd.

 

· Namesto odišavljenega 3-slojnega WC-papirja uporabljajmo recikliran papir! Nekaj tisoč dreves v Evropi letno pade samo zaradi tretjega sloja WC-papirja.

 

· Odpovejmo tiskovine, ki jih ne potrebujemo (reklame po pošti itd.). Če bi milijon ljudi odpovedalo tiskovine, bi rešili 1,5 milijona dreves na leto.

 

· Kupujmo izdelke iz recikliranega papirja. Recikliran papir je dražji samo zato, ker ni povpraševanja po njem, čeprav je enake kakovosti kot ostali papir.

 

· Povežimo se s kakšno organizacijo ali z društvom, ki skrbi za gozdove in drevesa.

 

 

5. junija letos, na SVETOVNI DAN OKOLJA, so v 50 državah po vsem svetu predvajali dokumentarni film »Home« oziroma ZEMLJA, NAŠ DOM. Dokumentarni film prikazuje, kako je človeštvo v pičlih 200.000 letih postavilo ravnotežje na Zemlji na glavo – ravnotežje, ki se je oblikovalo v 4 milijardah let evolucije. Film poziva vse prebivalce planeta, da se čim prej zavemo prevelikega plenjenja zemeljskega bogastva ter da začnemo delovati v dobro Zemlje in da spremenimo vzorce potrošnje.

 

 

Film si lahko ogledate še enkrat, in sicer tako, da na spletni strani www.youtube.com vtipkate HOME (english with subtitles). Priporočamo!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Projekt ŠOLSKI EKOVRT
Manca Košir, ambasadorka projekta, je opozorila, da otroci na vrtu lahko spoznajo tudi osnovne resnice o življenju in ži...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?