|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Post z Marjanom Videnškom

Jadranka Pelan, 18.4.2011
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ljudi v društvu Preporod. Postenje mu predstavlja način življenja, pravi, da ima neverjetne zdravilne učinke in ga priporoča vsem!

image
/11


Marjan Videnšk je »oče posta«, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, teče maratone, živi zdravo in z naravo. Pripravlja tudi 10-dnevna skupinska postenja na Jezerskem, kjer smo dobrodošli prav vsi - mladi, stari, suhi, okrogli, bolni ali zdravi. S postom lahko odpravimo marsikatere bolezenske znake, okrepimo telo in duha.

 

Kaj je post in za koga je primeren?

Post je najstarejše, najbolj naravno in najbolj učinkovito zdravilo, ki sploh obstaja. Če žival zboli, se posti. Posti se tudi člevek, ki ima vročino.

Terapevtski post in prečiščevanje je medicinsko utemeljen program za krepitev zdravja, psihofizičnih sposobnosti in za dobro počutje. Primeren je skoraj za vsakega. Tudi otroci odklanjajo hrano kadar so prehlajeni, vročični in takrat je prav, da jih ne silimo jesti ampak upoštevamo njihovo voljo. Pazimo pa na to, da popijejo dovolj tekočine. Nosečkam pa priporočam, da jedo čimveč žive hrane, sadja in zeljenjave ter poskrbijo za dovolj gibanja. Omejijo naj vnos mesa, moke, sladkorja, se izogibajo stresu, spijo med deseto zvečer in sedmo zjutraj.

 

Na kakšen način izvajamo post?

Priporočam, da post izvajate takrat, kadar niste najbolj obremenjeni z delom, ko imate čas za veliko gibanja in primerno podporo okolice. Terapevtski post naj bi trajal vsaj tri tedne, vendar je tudi en dan v tednu ali na mesec, ko se zavestno odpovemo hrani, zelo dobrodošel za telo in zdravje.

Najbolj primerno je postenje ob sokovih in zelenjavnih prevretkih – čistih juhah, pitje vode z dodatkom limone in zeliščnih čajev.

  

Spremljevalci posta so tudi klistir, kolonoskopija ... Se vam zdi, da bi to moral početi vsi, ali samo, če imamo težave s prekomerno težo?

Post pomeni za telo razstrupljanje, zato se čistijo vsa čutila. Največ strupov se izloča iz črevesja, skozi kožo, usta ... Zato mora postenje spremljati tudi natančno čiščenje ustne votline in zob, krtačenje telesa, zaželjeno pa je tudi klistiranje in čiščenje črevesja (kolonoskopija), ki izplakne tudi zelo zastarane obloge iz našega telesa. Večdnevno postenje se priporoča vsaj enkrat letno, najbolj primerno je spomladi, ko očistimo telo po zimskem prenajedanju, pomladni sonček pa vabi v naravo in h gibanju.

 

Kateri so najpogostejši pozitivni učinki posta?

Opustitev odvisnosti od hrane in drugih zasvojenosti – cigaret, alkohola, preizkus volje in discipline, prehod k drugačnemu načinu prehranjevanja, izguba telesne teže, doseganje budnega duha in želja po gibanju.

 

Ga lahko izvajamo sami, brez nadzora?

Seveda ga lahko izvajamo sami. Vendar moramo poznati svoje telo, vedeti moramo ali smo dovolj močni, da vztrajamo več dni brez hrane, paziti moramo, da pijemo dovolj tekočine, da imamo dovolj gibanja, da smo na svežem zraku, na soncu, izogibati se moramo stresu.

Zapomnite si: bolje se ne postiti, kot postiti se narobe.

Vendar pa je v skupini veliko lažje delati spremembe na sebi in se odvajati od starih slabih navad.

 

Zakaj je postenje s sokovi boljše kot popolni post ob sami vodi?

Postenje ob sokovih se je v praksi pokazalo kot učinkovitejše, saj povečuje sposobnost izločanja in razstrupljanja in pospešuje procese samozdravljenja organizma. Pri takem postu se veliko bolje počutimo, imamo več energijo in smo zato lahko telesno bolj dejavni, kar je zelo koristno. Pri postenju z vodo so ljudje oslabeli in največ časa preležijo v postelji. V naših programih postenja, pa se ljudje navdušeno sprehajajo po hribih, redno telovadijo in veliko hodijo. Tudi vsi pomembni postni centri v Evropi, z Buchingerjevo kliniko za postenje na čelu, prakticirajo post z uporabo sokov.

 

Kako ste se vi prvič srečali s postom?

V devetdesetih letih sem bil aktiven športnik, nisem kadil, pil, nisem bil zamaščen, vendar so me zadele hude težave s hrbtenico in bedrnim živcem. Osebni zdravnik mi je svetoval šestmesečno mirovanje, specialistka pa operacijo v Valdoltri. Učenci v karate klubu pa so mi priporočili knjigo Ersta Gunterja Življenje brez bolezni, ki me je usmerila na pot presne prehrane. Po treh mesecih presne prehrane in rednih sprehodih in postopno počasnem teku so moje težave povsem izginile in se niso nikoli več vrnile.

  

Kako pogosto se postite? Kaj pa jeste v "normalnih" dneh? 

Postim se večkrat letno, vendar je še bolj pomembno , kakšna je vsakodnevna prehrana. Priporočam veliko sadja in zelenjave, tako imenovano živo hrano. Presna hrana pomaga, da da se človek počuti bolje, da ima več energije, da živi dlje in nenazadnje, da v življenju bolj uživa. Standardna prehrana povprečnega prebivalstva, ki jo sestavljajo meso, kruh, mlečni izdelki, predelana, konzervirana, razkuhana živila pa kofein, alkohol pa povzroča zakisanost telesa, ki pa ima za posledico zdravstvene težave.

  

Je post torej primeren za mlade mamice (ki so že prenehale z dojenjem)? Se lahko tudi na tak način znebijo odvečne teže, prečistijo telo? 

Mladim mamicam priporočam presno hrano, sadje, zelenjavo,semena, oreščke, polnovredna žita, pusto skuto, sirotko. Presna hrana najbolj bogata z encimi, so surovi pšenični kalčki, mlada zelenjava in zelenjavni sokovi. Materino mleko v prvih dneh vsebuje petkrat več encimov kot pozneje. To je čudovit mehanizem narave, saj novorojenček v tem času potrebuje posebno veliko krepilnih snovi.

  

Lahko človek samo v 10-ih dneh, kolikor traja npr. program na Jezerskem, spremeni svoje prehranjevalne navade in mu pride v kri potreba po gibanju?

Pravijo, da se navadiš na jutranjo telovadbo, če jo izvajaš 21 juter zaporedoma. Deset dni je malo, vendar dovolj, da ljudje začutijo, kako jutranja telovadba požene kri po telesu, kako se jutranje slabo počutje razblini po raztezanju na zraku in rahlem teku. In ker post zbistri duha lahko rečem, da je deset dni dovolj, da se udeleženci zavedajo, da sta zdrava prehrana in gibanje pogoj za zdravo telo in dolgo življenje.

 

Kaj je vaš življenjski moto?

V življenju si moramo postavljati visoke cilje in uživati v doseganju vmesnih etap.

Resna pot do zdravja vodi samo preko zadravega načina življenja. Zdravje je najprej naša osebna odgovornost.

 

Knjige na temo posta:

1. Živeti brez bolezni, Ernst Gunter

2. Post za zdravje – 300 izkušenj, Marjan Videnšek

3. S postom do zdravja , R Dahlke

4. Post za zdravje (DVD in knjižica), Marjan Videnšek

5. Živa hrana – 200 receptov za pripravo presnih jedi, M. Videnšek, I. Dolgan

6. Kako živeti 100 let, Luigi Cornaro

7. Zdravljenje raka in levkemije, Rudolf Breuss

8. Post ob sokovih, Paavo Airola

9. Zborniki glasila Preporod

10. Glasilo Preporod – V sožitju z naravo

 

 

Več o Marjanu Videnšku, o postenju in o društvu Preporod lahko preberete tukaj: www.zavodpreporod.si.

 

Preberi še:

Dnevnik deloholičarke: 10-dnevni post na Jezerskem

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vrečka na Vrečko
Zbiranje plastičnih plastičnih vrečk in lončkov že poteka v posebej za to namenjenih koših po ljubljanskih vrtcih, šola...
3
Svetovni dan brez nakupa
27.11.2010 obeležujemo dan brez nakupa (Buy nothing day). Kaj boste počeli to soboto?
3
Otroci potebujejo zdrave starše
Emilija Pavlič je trdno prepričana, da zdravja ni brez zdrave prehrane. Otroci pa potrebujejo zdrave starše! Je res klju...
3
Metin čaj, sladoled in limonada
Meta je osvežilna rastlina, uporabna pozimi in poleti. Ima številne koristne učinke, odličen pa je tudi metin sladoled.
3



Doma narejen jabolčni kis
photo
Stara jablana je letos bogato obrodila. Odločila sem se, da naredim jabolčni kis po starem receptu moje babice. Jabolčni...
Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
photo
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...