|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ročno pranje posode

orgon, www.orgon.si, 24.1.2010
Za ročno pranje posode moramo enostavno vzeti naše domače milo (ali pa kupljeno), ga naribati s strgalnikom ali nožem za lupljenje ter skuhati tja na 50-70°C, da se ob mešanju ali še bolje miksanju naredi milna pasta.
Ključne besede:

image
/21


Trik je, da za hitrejšo utekočinjenje uporabimo palični mešalnik, s katerim homogeniziramo milno pasto. Potem dodamo še malo sode in malo citronske kisline, pa je končano.

Naslednji recept je preizkušen:

200g mila (2 kosa mila)
2 litra vode
kozarec sode bikarbone
4 žlice citronske kisline (lahko tudi brez tega) - reagira s sodo v citrat, ki je dober proti kamnu (oblogam).
po občutku še malo glicerina, a ni nujno potrebno, ker je v našem milu že presežek oljne komponente (olivno olje).

Dobimo dobra dva litra detergenta, ki ga zlijemo v kakšno plastenko za tekoči prašek. Soli naredijo pasto bolj kremno ter abrazivno.
Če pogledamo recept, je v osnovi isti kot za tekoče milo za roke, kateremu dodamo malo sode bikarbone in citronske kisline. Če je kriza, lahko peremo tudi z navadnim milom. Je pač vse skupaj malo bolj lepljivo, a deluje!
Cena domačega tekočega detergenta na osnovi ekstra deviškega olivnega olja (osnova za milo) je tja okoli 0,6€ / liter. Komercialni so od 1,2€ naprej.
Lastni poizkusi
Za boljši učinek sem uporabil pralno sodo (Na2CO3) namesto sode bikarbone. V zmes nisem dodal navadne soli, ker sem nekje zasledil, da to škoduje stroju. Prav tako za splakovanje nisem nalil kisa, ker me vonj posode po kisu malo odvrača. 
Postopek je sledeč, vzamemo malo čajno žličko in na podenj pomivalnega stroja (kar na tla) vržemo 2 žlički sode, 2 žlički boraksa ter pol žličke citronske kisline. Skupaj to znese okoli 22 ml ali verjetno med 35-40 g. Cena kile zmesi je po moji oceni nekje okoli 2,7 €, zato nas eno pranje z našim praškom "košta"dobrih 10 centov. Če peremo večkrat s svojo mešanico je pametno vnaprej pripraviti kakšno kilo ali dve in zmes dati v steklen kozarec. Tako bomo lažje dozirali glede na potrebe pranja. Sam sem ugotovil, da bi lahko količino zmesi zmanjšal, kar bom poizkusil naslednjič ko jo bom prepolovil. Količina je odvisna od vašega načina pranja posode, umazanosti posode, ki jo daste v stroj (mi jo predhodno malo splaknemo).

PREIZKUŠENO. Posoda je čista, razmaščena, edino efekta posušenih kapljic z našo mešanico ne moremo doseči. Če pa dodamo v prostor za izpiranje še alkoholni kis (bel), se izboljša tudi zadnje, kajti kis reagira z kalcitnim vodnim kamnom in ga raztura. 
Za bolj zapečene stvari naša zmes ne bo zadosti, zato je pametno bolj usrano posodo predhodno malo očistiti v lijaku.
Cenovna primerjava
Dobre tabletke za pranje posode so med 20-30 centov/kos=pranje, cenejše (npr Hofr in Lidel) pa po 10-15 centov.

Primerjava pokaže, da je naš prašek v podobnem rangu kot cenejše tabletke za pranje posode, z razliko, da v zmesi ni nobenih konzervansov, posoda pa ne smrdi po kemiji.
Če primerjamo še z ročnim pranjem, kjer porabimo okoli 2x več vode, ob uporabi cenejšega praška (1-2€/liter), ugotovimo, da je pranje "na roke" bistveno cenejše. Malo ceneje in zdravju bolj primerno je, če si izdelamo milo sami, ga naribamo, zmešamo z vodo in uporabimo kot tekoči prašek za pranje posode.

 
 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravilnost rose
Rosa predstavlja male kapljice vode, ki se ustvarjajo z kondenzacijo vodne pare na površini zemlje in predmetih na nje o...
3
Presni ajdovi kruhki
Pripravite ajdove kruhke. Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.
3
Dnevnik hvaležnosti
Redno pisanje dnevnika hvaležnosti je učinkovit način, da se naučimo pozitivnega načina razmišljanja. Pomaga nam, da vid...
3
Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!
Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskeg...
3



Čiščenje stanovanja ali hiše z eko čistili
Eko vila je otroke povabila na izlet z vlakom. Zbrali so se na železniški postaji in se veselo podali novim dogodivščina...
Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...