|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čemaževa omleta

www.bi-eko.si, 7.2.2011
Čemaž (medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki.

image
/11


 

Sestavine za 1 omleto:

  • 1,5 dcl vode
  • 2 žlici sončničnih semen
  • ščepec popra
  • 1/2 žličke začimb ali začimbne mešanice po želji (priporočamo Veganko – Lebe Gesund)
  • 2-3 jedilne žlice čemaževe omake Biodobro
  • 4 žlice moke
  • žlička bio palmine ali kokosove masti ali olja za pečenje

 

Priprava:

V skodelici zmešamo vodo, sončnična semena, poper, začimbe in čemaževo omako. Med mešanjem dodajamo moko dokler ne dobimo ne preveč gosto gladko maso. Da si zagotovimo rahlo omleto, lahko dodamo noževo konico sode bikarbone. V ponvi segrejemo maščobo in vanjo vlijemo maso do debeline približno 1 cm. Pečemo počasi, na obeh straneh. Pečeno omleto prepognemo in ponudimo prelito z nekaj čemaževe omake ali z zelenjavno prilogo.

 

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Čemaž se uporablja predvsem v ljudski medicini, ker spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče, čistil kožo in posledično odpravljal izpuščaje in lišaje, pospešujel celjenje ran in blagodejno vplival na celo telo. 

Poleg tega je dober antiastmatik, znižuje holesterol, je diuretik (odvaja seč iz telesa) in antipiretik (niža vročino).

Ko se medvedi zbudijo iz zimskega spanja si menda naprej privoščijo čemaž.

 

Previdno pri nabiranju čemaža!


Divji česen ali čemaž (Allium ursinum) je pri sladokuscih cenjen kot začimba ali kot samostojna jed. V naravi se čemaževi zeleni listi pojavijo zgodaj spomladi na sončnih in vlažnih travnikih. Na istih rastiščih najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek (Colchicum autumnale), katerega listi lahko spominjajo na čemaž. Zamenjave so pogoste predvsem preden vzcvetijo značilni čemaževi beli cvetovi. Pri nabiranju je zato potrebna previdnost, saj so zamenjave lahko usodne zaradi močnega strupa – kolhicina, ki ga vsebuje jesenski podlesek in je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Listi obeh rastlin so si po obliki podobni. Pri ločevanju med obema rastlinama je za zanesljivo veljala ljudska modrost po kateri list čemaža v primeru dvoma zmečkamo med prsti pri čemer se razvije močan vonj po česnu. Vendar se prsti in dlani navzamejo čemaževega močnega vonja in kasneje metoda pri ločevanju ni več povsem zanesljiva. Zato moramo biti pozorni tudi na druge razlike med rastlinama. Listi čemaža imajo daljši pecelj in so po obliki bolj ovalni, podlesek pa ima med listi tudi značilno podolgovato kapsulo s tremi črnimi nitkami, ki vsebuje semena.

Opozarjamo, da zamenjave niso redke. V Evropi so skoraj vsako leto zaradi njih opisani smrtni primeri. Tudi pri nas je v zadnjih letih prišlo do več zamenjav, en primer pa se je tragično končal.


Damjan Grenc, dr.med.

 

www.bi-eko.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka
Za to, da vzgojite eko-otroka in nekoč ekološko osveščenega odraslega, ne potrebujete niti posebnega znanja, niti dodatn...
4
Sedem korakov do boljšega življenja
Na srečo se vse več ljudi obrača od kvantitete h kakovosti življenja in vi, ki vam je pomembneje biti kakor imeti, boste...
4
Staro steklo – dragocena surovina
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...
3
Razlika med ekološkim in konvencionalnim m...
V čem se ekološko mleko razlikuje od konvencionalnega.
3



Zmenek z drugo obleko
Izmenjava oblačil poteka po principu prinesi 5 odnesi 5: vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različn...
Čemaževa omleta
Čemaž (medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi uč...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?