|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Evropski teden mobilnosti

tedenmobilnosti.si, 9.8.2010
Kampanji Evropskega tedna mobilnost, ki bo potekala od 16. do 22. septembra, seje letos v Sloveniji pridružilo 24 občin. Raziskave kažejo, da je redna telesna dejavnost ključ do zdravja in zmanjšanja stresa.

image
/51


 

 

Če vsaj eno vožnjo z avtom na dan zamenjamo s hojo ali kolesarjenjem, lahko redno telesno aktivnost spotoma in tako rekoč brez stroškov vključimo v vsakdanje življenje.

Hkrati zmanjšamo tudi škodljiv vpliv na okolje. Redna telesna dejavnost je ključ do zdravja in dobrega počutja.

Žal vse raziskave kažejo, da se gibamo vedno manj. Sedeč življenjski stil botruje temu, da je kar 55% odraslih pri nas pretežkih, 15% pa predebelih, s čimer je povezanih mnogo resnih bolezni.

 

Več zdravja, manj stresa

Znanstvene študije dokazujejo, da redna telesna dejavnost, ki traja pol ure dnevno, pomembno zmanjša možnost razvoja številnih nevarnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, možganska kap, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, rak črevesja in osteoporoza. Pozitivno vpliva na psihično počutje in nam nudi obilo priložnosti za pestro družabno življenje.


Lepi! V pol ure hoje zmerne hitrosti porabimo približno 160 kalorij, v pol ure zmernega kolesarjenja pa skoraj 300 kalorij.

 

Več miganja, manj CO2
Hoja in kolesarjenje sta trajnostna načina mobilnosti, ki lahko pomembno prispevata k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje. Vsak, ki na dan le 5 kilometrov prevozi s kolesom namesto z avtomobilom, svoj izpust CO2 na leto zmanjša za kar 306 kg.


Učinkoviti! Vsaka osma vožnja z avtom je krajša od 500 m. To razdaljo prehodimo v šestih minutah.

 

Manj avta, več denarja
V pol ure hoje prehodimo približno 2,5 km, v pol ure kolesarjenja prevozimo približno 10 km. Če bi to počeli vsak dan, bi pri hoji za gorivo prihranili vsaj 75 EUR letno, pri kolesarjenju pa več kot 300 EUR letno.


Razmišljujoči! Stroški poškodb v prometu in bolezni, ki so posledica sedečega načina življenja, segajo v stotine milijard EUR.



TRIJE KORAKI, 1.000 KORISTI

Kako lahko osebno pripomoremo k zmanjšanju škode, ki jo povzroča vožnja z avtomobilom? Rešitve so preproste in ne zahtevajo velikih naporov. Vozniki ravnamo pozitivno, kadar koli upoštevamo tri osnovne napotke.



1. PRENEHAJTE BITI DEL PROBLEMA

Ne sodelujte v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni. 

Ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.

Ne vozite se sami – v službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.

Ne vozite agresivno – zelo boste znižali količino izpustov, porabo goriva in raven hrupa.

Ne glede na to, kako pametno vozite, bo parkiran avtomobil prihranil največ goriva in zmanjšal onesnaževanje.

Peljite se z javnimi prevoznimi sredstvi, uporabljajte kolo ali se sprehodite vsakič, ko je to mogoče.




2. PRIHRANITE ČAS IN DENAR

Vozite manj – povprečen slovenski avtomobil na leto »popije« za
1.400 evrov bencina in izpusti 3.120 kg CO2.

Uporabljajte noge ali javni prevoz – vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov.


Znižajte hitrost – z agresivno vožnjo pridobimo 10 minut na 100 km, pri čemer v okolje izpustimo za 80 odstotkov več CO2.

Potujte lahki – shranjujte prtljago na pameten način, namesto na streho prtljago zložite v avtomobil. Dodatnih 50 kilogramov poveča porabo goriva za dva odstotka.

Pospešujte postopno – hitro zaviranje in pospeševanje povečata porabo goriva do 40 odstotkov.

Premislite o vklopu klimatske naprave – ta lahko poveča porabo goriva tudi do 12 odstotkov. Pri visoki hitrosti raje zaprite okno, da ne boste poslabšali učinkovitosti vozila.

»Očistite« motor – zlasti je treba biti pozoren na vžig, vplinjač in vbrizgavanje goriva. Preverite vžigalne svečke, senzorje za pretočnost zraka, zračne filtre, cevi in jermene.

Preverite pnevmatike – poskrbite za pravilno nastavljeno optiko podvozja in ustrezen tlak v pnevmatikah. Premajhen tlak v pnevmatikah je vzrok za zmanjšanje učinkovitosti vašega avtomobila, saj že za 0,4 bara nižji tlak poveča porabo goriva za 10 odstotkov.



3. POČUTITE SE BOLJE

Gibajte se. Namesto z avtomobilom se na krajše poti odpravite s kolesom ali peš.

Veselite se. Namesto za vožnjo uporabite prosti čas za družino, konjičke, šport ali zabavo.

Uživajte. Namesto za gorivo denar namenite za vire boljšega počutja.

Družite se. Namesto v nakupovalno središče družino povabite na kolesarski izlet ali izlet z vlakom.



Koristne povezave

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mušja zajtrkovalnica
V soboto, 12.11.2011, vas med 12.30 in 14.00 vljudno vabimo v trgovino 3MUHE v Ljubljani, kjer bo pravično trgovinska pr...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Čemaž in podlesek
photo
S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih r...
Čiščenje stanovanja ali hiše z eko čistili
Eko vila je otroke povabila na izlet z vlakom. Zbrali so se na železniški postaji in se veselo podali novim dogodivščina...