|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doplačilo dohodnine je možno poravnati v 3 obrokih

Uredništvo Ringaraja.net, 21.4.2018
A veste, da je znesek doplačila dohodnine mogoče plačati v obrokih? Vsak državljan ima pravico, da izračunan znesek plača v treh obrokih. Preverite, kaj morate storiti za obročno odplačilo dohodnine!

image
Doplačilo dohodnine je mogoče poravnati tudi obročno.
/11


Foto: Pixabay.com

Kaj je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Obdavčeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne štejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dediščine, dobitki od iger na srečo, …) in tisti, ki so po navedem zakonu oproščeni plačila dohodnine (otroški dodatek, dodatek za veliko družino, določene pomoči in subvencije, …).  

Vsak davčni zaveznec prejme odločbo o odmerjeni dohodnini enkrat leto in odločba opredeljuje tudi ali je posameznik v letu državi plačal dovolj davkov, preveč ali premalo. V dohodninski odločbi je določeno v kakšnem znesku bo posameznik mral doplačati premalo plačanih davkov od dohodka v preteklem letu oziroma koliko bo država morala posamezniku vrniti, ker je v preteklem letu preplačal davke do države.


Vsak davčni zavezanec ima pravico do obročnega plačila davkov

Ko prejmemo dohodninsko odločbo smo po navadi vsi malce na trnih, koliko bomo morali še plačati državi. V primeru, da nam dolguje država, ker smo v preteklem letu plačevali preveč davka od dohodka, si vsi oddahnemo. Ko pa moramo državi doplačati premalo plačane davke, nas kar malce stisne pri srcu. Še posebej če gre za večji znesek, ki ga je težko poravnati naenkrat. Le malokdo pa je seznanjen, da imamo tudi pri doplačevanju davkov na razpolago določene možnosti, ki nam to doplačilo olajšajo. Zakon namreč določa, da imamo davčni zavezanci kot fizične osebe možnost odplačila davka na več obrokov, v določenih primerih pa so lahko upravičeni tudi do odloga ali celo do odpisa davka


Plačevanje po obrokih ali odpis plačila

Fizična oseba, ki davka ne zmore plačati oziroma ga ne zmore plačati v enkratnem znesku ima naslednje možnosti:

  • Plačilo davka v 3 mesečnih obrokih, pri čemer se ne preverja se socialnega položaja in ni potrebno predložiti instrumenta zavarovanja.
  • Plačilo davka v 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev ali odpis davka, pri čemer se preverja socialni položaj posameznika.
  • Plačilo davka v 12 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 12 mesecev, pri čemer se ne preverja socialnega položaja, vendar je treba predložiti ustrezen instrument zavarovanja. 


Odplačilo davka v treh obrokih najenostavnejše

Za odobritev odpisa, odloga ali obročnega odplačevanja davka je potrebno vložiti vlogo. Pri daljšem časovnem obodobju odplačevanja se preverja posameznikov socialni status, ne glede na ta status, pa ima vsak od nas pravico, da zaprosi za obročno odplačevanje davka v 3 mesečnih obrokih, ki je najenostavnejši in najhitrejši način odplačevanja davka.


Kdo je upravičen do obročnega odplačevanja davka?

Do obročnega odplačevanja davka v treh mesečnih obrokih so upravičene le fizične osebe, ne pa tudi pravne osebe. Obročno odlačevanje je možno za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. Letni poračun dohodnine se šteje za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. To pomeni, da je tudi fizična oseba, ki opravlja dejavnost, upravičena do obročnega plačila davka v 3 mesečnih obrokih, ob predpostavki, da gre za davek, ki ne izhaja iz naslova opravljanja dejavnosti (vključno z poračunom dohodnine na letni ravni).


Pogoji za odobritev obročnega odplačevanja davka

Če bi želeli plačati davek v treh obrokih, vam ni potrebno izpolnjevati nobenih posebnih kriterijev ali prilagati kakšnih posebnih dokazil. Odobritev trimesečnega obročnega plačevanja namreč ni pogojena z vašim finančnim statusom, socialnim položajem ali s predložitvijo ustreznega instrumenta zavarovanja.

Vsak zavezanec, ki bi želel odplačati premalo plačani davek od dohodka v treh obrokih mora na Finančno upravo RS oddati vlogo za odobritev, bodisi pisno na ustreznem obrazcu ali preko portala eDavki. Obrazec vloge, ki jo potrebujete, najdete TUKAJ

 

Vir: Data.si, FURS


Ali potrošim preveč denarja za otroke?
S tem kratkim kvizom preverite, ali ste tudi vi med tistimi starši, ki potrošijo preveč denarja za otroke.
14
V letu 2018 otroški dodatek za (skoraj) vs...
S 1. januarjem 2018 se bodo na področju otroških dodatkov končali varčevalni ukrepi, ki jih je leta 2012 uvedel Zakon za...
3
Financiranje nakupa avtomobila
Kljub številnim popustom in razmeroma ugodnemu financiranju, je nakup avtomobila še vedno velik finančni zalogaj, za kat...
3
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


S.P. in bolniška za otroka
Zavod za zdravstveno zavarovanje tudi samozaposlenim krije bolniško za otroka, odsotnost za čas bolezni otroka. Preverit...
V letu 2018 otroški dodatek za (skoraj) vs...
S 1. januarjem 2018 se bodo na področju otroških dodatkov končali varčevalni ukrepi, ki jih je leta 2012 uvedel Zakon za...
1. november
Michonne RR

Koliko nagrobnih sveč ste prižgali ob letošnjem prazniku?