|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dula pomaga porodnici, očetu in porodnemu osebju

Helena Primic, 16.3.2018
Neprekinjena prisotnost dule v času poroda verjetnost za carski rez zmanjša za 28 %, manjša je verjetnost uporabe umetnih popadkov in protibolečinskih sredstev, za 34 % pa je manjša verjetnost, da bi porod ženski in družini ostal v slabem spominu.

image
Dula vas lahko spremlja pri porodu v porodnišnici ali doma.
/11


"V Sloveniji se je od leta 2009, ko so v združenju Naravni začetki organizirali prvo izobraževanje za obporodne spremljevalke ali dule (angl. doula), za dulo izobrazilo okoli 50 žensk," nam je ob prihajajočem svetovnem tednu dul, ki bo trajal od 22. do 28. marca 2018, povedala Dr. Špela Peternel, mednarodno licencirana dula, voditeljica obporodnih izobraževanj, svetovalka za nošenje in inštruktorica masaže za dojenčke, ter dodala:

"Delo dule ni poklic, za katerega bi se odločil v srednji šoli.V Sloveniji prav tako nimamo rednega izobraževanja za dule, saj je za to delo premalo zanimanja. Delo dule je namreč naporno in stresno, saj dula nikoli ne more zagotovo vedeti, kdaj bo ženska, ki jo spremlja, rodila. Ko se porod začne, ni pomembno, ali so dulini otroci bolni ali imajo v šoli nastop, morda rojstni dan, ali pa se je s partnerjem dogovorila za družinski izlet ali romantično večerjo. Če je dula ženski obljubila, da jo bo spremljala pri porodu, mora to biti njena prioriteta. Tako da gre v resnici bolj za klic kot poklic, ki ga trenutno v Sloveniji profesionalno opravljamo okrog deset dul."

 

Neusklajeni standardi

Ker pri nas ni uradnega in rednega izobraževanja za dule, večina slovenskih dul sledi tujim izobraževalnim programom, ki pa jih je zaključila le peščica slovenskih dul. "Mnogi menijo, da je za opravljanje dela dule dovolj le želja pomagati. Toda sama sem mnenja, da je ustrezna izobrazba nujna, saj nam ženske, ki jih spremljamo, povsem zaupajo," je prepričana Peternelova, ki je licenco za dule pridobila pri največjem in uglednem mednarodnem združenju obporodnih spremljevalk DONA International, kjer je tudi članica in predstavnica za področje Balkana. "Dule se moramo nenehno dodatno izobraževati, kar pa pri nas žal (še) ni urejeno," opozarja sogovornica.

In kakšne rešitve predlaga, da se bo v Sloveniji uredilo tudi to področje in bodo porodnice, ki si pri porodu želijo obporodno spremljevalko, lažje našle kakovostno dulo? "Menim, da bi bilo potrebno urediti standarde znotraj slovenskega združenja obporodnih spremljevalk. A ker imamo med seboj o tem zelo različna mnenja in ker nas je zaenkrat še vedno malo, doslej tega nismo uspele urediti. Nekaj izmed nas nas tako sledi etičnemu kodeksu in standardom delovanja mednarodnih združenj, toda ker tega žal ne počnejo vse slovenske dule, se zato občasno pojavljajo nerazumevanja tako med ženskami in njihovimi družinami kot v porodnišnicah, kaj dula sme in česa ne sme početi. In prav to je največja ovira pri našem delovanju," je prepričana Peternelova. 

 

Porodnemu osebju v pomoč

Dula lahko žensko spremlja pri porodu doma ali v porodnišnici, kjer porodnici lahko nudi čustveno, fizično in informacijsko oporo, ni pa tam zato, da bi izvajala kakršnekoli medicinske posege. In kako so dule sprejete v slovenskih porodnišnicah?

"Poklic obporodne spremljevalke v Sloveniji še ni uveljavljen, zato nas v porodnišnicah šele spoznavajo in se v različnih porodnišnicah na nas odzivajo zelo različno. In ker se vse ne držimo istih pravil, imajo porodnišnice z dulami občasno tudi slabe izkušnje. Zato licencirane in izkušene dule upamo, da bomo s svojimi izkušnjami in pomočjo čim prej uspele prepričati širši krog porodničarjev in babic, da jim nismo v napoto, pač pa v pomoč. Ko bodo prišli do tega spoznanja, vprašanje prisotnosti tako partnerja kot obporodne spremljevalke več ne bo več težava. Seveda pa bomo za to potrebovali nekaj časa. Pred 30 leti si recimo niso mogli niti predstavljati, da bi bil pri porodu prisoten tudi partner, toda že 15 let nazaj je to postalo nekaj vsakdanjega," je optimistična Peternelova, ki ima sicer sama s porodničarji in babicami večinoma zelo dobre izkušnje.

"Vedno znova me še vedno presenečajo izjemno pozitivni odzivi, ki jih prejmem po tem, ko se jim po končanem porodu zahvalim za sodelovanje. Pogosto se tudi dogaja, da me porodno osebje ob odhodu - tudi iz porodnišnic, kjer prisotnost dul ni najbolj zaželjena - pozdravi z besedami: Upamo, da bomo kmalu spet sodelovali. Takrat vem, da sem svoje delo dobro opravila," nam je zaupala sogovornica.

Dulo mora ženska začutiti

In kakšna je "prava" dula oz. kako naj ženska prepozna "svojo" dulo, ki ji bo med porodom zares lahko pomagala? "Nosečnica mora "svojo" dulo začutiti. Začutiti mora iskrico in energijsko povezavo. Ženske smo si namreč med seboj zelo različne, vsaka ima svojo zgodbo, svoje izkušnje in potrebe. Zato prav vsaka potrebuje nekaj drugega oz. drugačno dulo. Toda, ne glede na to, kako zelo smo različne, je prav za vse ženske pomembno, da smo med porodom sproščene in odprte ter da rojevamo v okolju in ob ljudeh, ki jim zaupamo. Zato je pri izbiri dule dobro, da je nosečnica pozorna prav na to - se ob njej lahko sprosti, ji zaupa, ji bo lahko zaupala svoje strahove in želje ter ali se bo lahko ob njej dovolj sprostila tudi medtem, ko bo rojevala," nosečnicam, ki bi želele obporodno spremljevalko, svetuje Peternelova.

Pri tem ne smemo pozabiti, da dula (beseda doula izvira iz stare grščine in pomeni žensko, ki služi), ni le oseba, ki nudi nemedicinsko pomoč ženski in njeni družini med porodom, temveč tudi v času nosečnosti in v zgodnjem poporodnem obdobju. Med porodom pa pomaga ne le porodnici, temveč tudi njenemu partnerju. "Zaradi njene pomirjujoče prisotnosti so moški pri porodu pogosto bolj sproščeni in se lažje prepustijo čudoviti porodni izkušnji. Porodna spremljevalka namreč nudi oporo tudi partnerju - tako da mu daje dodatne informacije o poteku poroda, ga spodbuja in usmerja ter mu pomaga poiskati učinkovit način, kako čim bolje pomagati porodnici. Prisotnost dule tako pomembno zmanjša pritisk na očeta, ki se zato lažje sprosti in bolje pomaga svoji partnerici," je pojasnila sogovornica.

 

Pozitiven vpliv na potek poroda

Dula torej ne more nadomestiti babice ali drugega medicinskega osebja, saj njena vloga ni medicinska oskrba nosečnice, pač pa skrb za dobro počutje matere in njene družine pred, med in po porodu. Kako zelo pozitivno podpora dule vpliva tudi na sam potek poroda, pa kažejo tudi številke.

"Mednarodne raziskave so pokazale, da neprekinjena prisotnost obporodne spremljevalke  v času poroda verjetnost za carski rez zmanjša za 28 %, verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina) je manjša za kar 31 % in uporaba protibolečinskih sredstev za 9 %, veliko manjša pa je tudi verjetnost, da bi porod mamici in njeni družini ostal v slabem spominu (34 %). Pred leti smo slovenske obporodne spremljevalke tudi pri nas pripravile statistično obdelavo spremljanja porodov v Sloveniji. Naši rezultati so pokazali, da je v Sloveniji ob prisotnosti obporodne spremljevalke verjetnost za carski rez manjša za 45 %, verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina) se zmanjša za 75 % glede na slovensko povprečje, za kar 84 % pa je manjša verjetnost, da ženska ob porodu doživi prerez presredka," je pojasnila Peternelova, ki vodi tudi svojo osebno statistiko, ki je primerljiva s statistiko slovenskih dul.

Polega tega opaža, da dule pozitivno vplivajo tudi na vaginalni porod po carskem rezu (VBAC), saj ob njeni prisotnosti kar 90 % mamic uspe po carskem rezu roditi vaginalno. "Takšni rezultati so po mojem prepričanju v veliki meri posledica dobre priprave na porod in dejstva, da se ob prisotnosti dule večina mamic v času poroda giblje in pogosto rodijo v položaju, ki njim najbolj ustreza," je prepričana sogovornica.

 

Več o dogodkih v času tedna dul si poglejte v tabeli spodaj ali na tej povezavi.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
39
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
25
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



FOTO: Lepota poroda - čudež življenja
videophoto
Poglejte si čudovite fotografije poroda in prvih trenutkov, ko starša zagledata svojega novorojenčka, ob katerih ne bost...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?