|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Farmacevtske učinkovine v vodah

Uredništvo Ringaraja.net, 1.2.2012
Evropska komisija je predlagala, da se na seznam 33 onesnaževal, ki se spremljajo in nadzorujejo v površinskih vodah v EU, doda 15 kemikalij, med njimi prvič tudi tri farmacevtske učinkovine.
Ključne besede:

image
/11



Te zajemajo industrijske kemikalije ter snovi, ki se uporabljajo v biocidnih pripravkih, farmacevtskih izdelkih in fitofarmacevtskih sredstvih. Izbrane so bile na podlagi znanstvenih dokazov, da lahko predstavljajo resno tveganje za zdravje.

 

Komisar za okolje Janez Potočnik ob tem pravi, da je onesnaževanje vode ena od najpogosteje omenjenih skrbi državljanov EU glede okolja. Seznam kemikalij bodo posodobili z revizijo direktive o prednostnih snoveh na področju kakovosti vode. Predlog za vključitev novih snovi temelji na pregledu, pri katerem so bili upoštevani tveganje, ki ga predstavlja približno 2000 snovi glede na njihovo koncentracijo v površinskih vodah, ter njihova strupenost, proizvodnja in uporaba.

 

Na podlagi predlagane klasifikacije bi bilo treba emisije v vodo šestih od petnajstih novih prednostnih snovi postopno prepovedati v 20 letih. Predlog vsebuje tudi strožje standarde za štiri snovi, ki so trenutno pod nadzorom, in zahtevo po postopni prepovedi emisij dveh drugih snovi, ki sta že na seznamu.

 

Farmacevtske snovi predlagane prvič

 

Dodatne predlagane prednostne snovi so aklonifen, bifenoks, cipermetrin, dikofol, heptaklor in kvinoksifen (fitofarmacevtski pripravki), cibutrin, diklorvos in terbutrin (biocidni pripravki), perfluorooktan sulfonska kislina (PFOS) in heksabromociklododekan (HBCDD) (industrijske snovi), dioksin in dioksinom podobni PCB-ji (stranski produkti izgorevanja), 17 alfa-etinilestradiol (EE2), 17 beta-estradiol (E2) in diklofenak (farmacevtske snovi).

 

Farmacevtske snovi so ob tem predlagane prvič. Predlog ne postavlja pod vprašaj njihove medicinske vrednosti, temveč obravnava možne škodljive vplive njihove prisotnosti v vodnem okolju. Koncentracije, ki presegajo predlagane standarde, lahko na primer vplivajo na zdravje rib, zmanjšujejo uspešnost reprodukcije in škodijo drugim živim organizmom. Naša ozaveščenost o vplivu farmacevtskih snovi na okolje se je v zadnjih letih močno povečala in predlog temelji na najnovejših znanstvenih spoznanjih.

 

Vir: Predstavništvo Evropske komisije Slovenije

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Staro steklo – dragocena surovina
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...
3
Nove energijske oznake
V veljavi je prenovljen sistem označevanja pralnih in pomivalnih strojev ter hladilno zamrzovalnih naprav z novo energij...
3
Evropski teden mobilnosti 2012
V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec osebni avto oz. vsako gospodinjstvo 1,3 avta. Večino prevoza zato opravimo z osebn...
3
PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE S SADJEM
Sadje, prava sladkarija za rojstni dan!
3



Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...
Gregorčki iz naravnih materialov
photo
Babica je vedno govorila, da se 12. marca ptički ženijo.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?