|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
V bližini Kamnika, ne tako daleč od glavnega mesta Ljubljane, leži Gornji Grad. Kraj leži v Zadrečki dolini, v sredi predalpskega pogorja. Sem se lahko pripeljete preko prelaza Črnivec, ki leži na okoli 900 m nadmorske višine.

image
/41


Občina Gornji Grad leži v čudovito lepi kotlini, predgorju Savinjskih Alp pod Menino planino, Lepenatko in Rogatcem. Vse te planinske točke so primerne za enodnevne izlete in manj zahtevno planinarjenje. Ker ima Gornji Grad zelo lepo okolico, ki je poraščena z bogatimi gozdovi, se gostje radi odločijo za aktivnosti v naravi, predvsem za izlete v naravo, gorsko kolesarjenje ter jadralno padalstvo. Okoli ležijo hribi, ki so za pohodnike zelo privlačni. Med njimi so najbolj znani Rogatec, Menina planina in Lepenatka. V dobrih dveh urah in pol lahko pridemo peš iz Gornjega Grada na Menino planino, ki leži na nadmorski višini 1508 m.

Kraj je zgodovinsko pomembno turistično središče, zaradi česar je ob glavni cesti mogoče najti več gostišč in prenočišč, v zadnjem času pa deluje več turističnih kmetij. Vsako leto julija krajani priredijo čebelarski praznik. Industrijo v naselju predstavlja tovarna lesenih hišic in stavbnega pohištva Smreka.

Posebna znamenitost kraja je mogočna katedrala Sv. Mohorja in Fortunata, z največjo prostornino in kupolo v Sloveniji. Po svetem Mohorju se imenuje več hribov, vrhov in cerkva v Sloveniji. V alpski kotlinici v predgorju Savinjskih Alp je oglejski patriarh Peregrin leta 1140 ustanovil edini benediktinski samostan na ozemlju današnje Slovenije, ki je deloval 333 let. Zaradi te slavne preteklosti je cerkev sv. Mohorja in Fortunata doživela številne prezidave. Sedanjo podobo je dobila v 18. stoletju, ko so jo predelali v katedralo z največjim cerkvenim prostorom in kupolo v Sloveniji. Danes je cerkev sv. Mohorja in Fortunata, največja katedrala v Sloveniji z dragocenimi oltarnimi slikami Kremser - Schmitda in znamenitim božjim grobom. Poleg njene velikosti in kupole cerkev odlikuje še fasada s plastikami J. Strauba, notranjost pa bogati kar sedem oltarjev, 13 nagrobnikov iz 16. in 17. stoletja ter lapidarij kamnoseških fragmentov iz 12. in 13. stoletja. Dvorišče pred cerkvijo je urejeno s klopmi in vodnjakom. Samostan so med drugo svetovno vojno skoraj v celoti porušili. V obnovljenih traktih je župnišče in več zbirk. Zanimiva je zbirka razglednic in sakralnih podobic. Župnijsko središče je redno oskrbovano in dostopno.

 

Naslednja znamenitost so gornjegrajske muzejske zbirke z različnih področij, od etnološke zbirke pa vse do zbirke Občine Gornji Grad na starih fotografijah. Gornjegrajske muzejske zbirke kažejo bogato etnološko izročilo, kamnine in fosile, fotografije ter versko zbirko.

 

Tradicionalno je tudi vsakoletno romanje v Novo Štifto za praznik Marijinega vnebovzetja, kamor prihajajo romarji iz mnogih krajev naše dežele.

 

Ob vašem obisku na turističnih kmetijah in v gostinskih lokalih Vas bodo toplo sprejeli, ter postregli z domačo hrano. Zato lepo vabljeni na obisk v neokrnjeno naravo in potep po teh krajih. Izlet je primeren za družine z otroci.

 

 

 


Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Savinjska

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroški bazar v Mariboru navdušil
Na mariborskem Otroškem bazarju se je zbralo 14.200 obiskovalcev, ki so spremljali pisano ponudbo več kot 130 sodelujoči...
3
Oglejte si, kako smo se imeli na Brionih
V soboto, 24. aprila, smo se Ringarajevci že drugič odpravili na družinski izlet z ladjo Dora. Tokrat na čarobne otočke ...
2
Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
2
Popotovanje od Portoroža do Pirana
Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zas...
2



Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?