|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Grenčine umetnih sladil - aspartam

Anton Komat, 20.7.2010
Zagovorniki zdravega prehranjevanja nas že dolgo svarijo pred peterico »belih« nevarnosti v naši vsakodnevni prehrani. Mednje spadajo: bela moka, belo mleko, bela sol, bela maščoba in beli sladkor.

image
/11




Bela živila so industrijsko procesirana, kemično obdelana in zato biološko manjvredna.


Ko je tudi uradna medicina začela prepoznavati zdravstvene nevarnosti, povezane z uporabo belega sladkorja v prehrani, so se na trgu hitro pojavila umetna sladila. Uporaba umetnih sladil v svetu vse bolj narašča, obenem pa se vse bolj množijo skrb zbujajoči podatki o njihovi nevarnosti za naše zdravje.



Zdravstvene težave ljudi, ki so s svojo hrano prejemali umetna sladila, so najprej povezovali z njihovo preobčutljivostjo na te sintetične kemikalije. Ta trditev pa ni dolgo zdržala natančnejše kritične presoje. Nadaljnje raziskave so namreč pokazale, da je »pomanjkanje« občutljivosti pri drugih skupinah prebivalstva bolj posledica prekrivanja s simptomi drugih etiologij, kakor dokaz o zdravstveni neoporečnosti umetnih sladil. Prehranska industrija dobro izrablja »sladkorno« zasvojenost sodobnega človeka, zato umetna sladila najdemo v številnih prehranskih artiklih. Njihovo navzočnost najlažje razberete iz deklaracij, ki so odtisnjene na embalaži živil. Najpogosteje uporabljana umetna sladila so: saharin, ciklamati, sukraloza in aspartam.


Uporaba vseh navedenih pomeni nevarnost za zdravje, na tem mestu pa spoznajmo aspartam.


Aspartam (E 951), ki je dvestokrat slajši od sladkorja, sestavljajo tri komponente, in sicer dve aminokislini (asparaginska kislina, fenilalanin) in metanol. Že dodatek metanola, ki je zelo toksičen za živčevje človeka, je sporen. Poleg tega se aspartam v človekovem telesu spremeni v dva huda strupa: kancerogeni formaldehid in mravljinčno kislino. Verjetno nihče od vas v hrano ne bi zavestno zamešal kancerogenega formaldehida! Raziskave so pokazale, da aspartam ob skladiščenju in pri visoki temperaturi ob kuhanju razpade v toksične snovi, kot je npr. kancerogeni diketopiperazin. Presežek fenilalanina v krvi, ki ga prispeva aspartam, zniža sintezo možganskih nevrotransmiterjev (kateholamin in serotonin), kar povzroča napadalnost. Vsakršna deregulacija serotonina pa lahko vodi v vrsto simptomov, od depresije do motenj pri prehranjevanju.


Problem je bolj zaostren pri majhnih otrocih, ki še nimajo razvite hematoencefalne bariere (krvno-možganske pregrade), ki odrasle vsaj delno ščiti pred toksini. Da se z aspartamom ni igrati, pove podatek, da je bila uporaba aspartama v ZDA dovoljena leta 1974, kasneje zaradi tveganja, da povzroča možganske tumorje, prepovedana in ponovno odobrena leta 1981, kljub nasprotovanju vrste uglednih raziskovalcev. Danes obstoji vrsta dokazov o povezavi aspartama z ne-Hodgkingovim limfomom in levkemijami. Naj bo to na tem mestu dovolj.


V igri umetnih sladil pa je seveda še vitkost, ki je postala obsedenost sodobnega človeka. Nizkokalorična živila naj bi pripomogla k zmanjšanju naše telesne teže. Toda ne boste verjeli, da nam ravno umetna sladila, ki naj bi iz naše prehrane izgnala nevšečni sladkor, poleg povečane nevarnosti za naše zdravje dokazano spodbujajo tek. Zbujajo nam volčjo lakoto prav po tistem, kar nam je bilo nasilno vzeto, po ogljikovih hidratih in sladkorju.


Hujšanje ob umetnih sladilih je torej še večja muka. Odgovor na vse dileme okrog vitkosti in sladkorne zasvojenosti je, poleg radikalne spremembe jedilnika in povečane telesne dejavnosti, lahko le en: nerafinirani sladkor iz rastlin biološke pridelave, po možnosti s čim več monosaharidi, kot sta npr. fruktoza in glukoza. Na srečo je teh artiklov v naših trgovinah dovolj in še dragi niso.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dobro za človeka in naravo
Gospodinjstva bodo lahko največ prispevala k ohranjanju čiste vode, da bodo s pomočjo različnih čistilnih sistemov očist...
3
Naj vas zapelje Tesla
V sredo, 2. 2. 2011, bo v prostorih GZS v Ljubljani potekal drugi seminar o pametnih omrežjih En.grids 011. Ob tej prilo...
3
Spoznajte kozmetiko Earth Friendly Baby
Kozmetika Earth Friendly Baby zajema visoko kakovostne, naravne izdelke, ki so zdravi za dojenčke in otroke, njihove sta...
3
MANSALT - ČLOVEK IN NARAVA
V podjetju SOLINE Pridelava soli d.o.o. so pripravili projekt »MANSALT - Človek in narava v Sečoveljskih solinah«, ki je...
3



Prašna skleda slovenskega okolja
"V Sloveniji imamo danes zastrupljene vodne vire, zmanjšano rodnost prsti, degradirane vodne in močvirne ekosisteme i...
Recimo NE pesticidom
Na vsakem koraku se srečujemo z najbolj nevarnimi strupi, za katere niti ne vemo ali pa mislimo, da gre za človeku nene...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?