|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Hoja otroka in (ne)uporaba pripomočkov za hojo

Simona Korenčan, dr. med., 9.3.2021
Za otroka je normalno, da shodi med 9-18 mesecem. Otrok gre skozi različne stopnje pri učenju hoje.
Ključne besede:

image
Otrok bo shodil, ko bo sam na to pripravljen, ne ko bomo starši to želeli.
/11


Nad otroci in njihovimi mamami se v tem času izvaja veliko pritiskov, še posebej je veliko teženj po primerjanju z drugimi otroki in mamami in iskanju ‘idealov’ in ‘normalnosti’. Eden od primerov je to, kdaj otrok shodi. V tem se praktično tekmuje.

Za otroka je normalno, da shodi med 9-18 mesecem. Otrok gre skozi različne stopnje pri učenju hoje:

 

V prvi stopnji se otrok, ki se že zna postaviti na noge, tako da se povleče za stranice na posteljici ali za težko pohištvo, nauči premikati ob opori, tako da z obema rokama drsi v eno stran, nato pa proti njima pomakne še vsako nogo posebej, dokler spet ne stoji ravno.

 

Druga stopnja prinese veliko bolj učinkovito in samozavestno premikanje. Otrok stoji malo odmaknjen od opore, tako da vso svojo težo prenese na noge in roke uporablja zgolj za ravnotežje. Proti koncu te stopnje roke in noge že premika usklajeno.

 

Na tretji stopnji se je otrok še bolj sposoben premikati, saj se nauči premagovati majhne razdalje med posameznimi oporami. Če je pohištvo primerno razpostavljeno, se bo zdaj lahko premikal po sobi tako, da se bo držal hrbtišča kavča, se nato premaknil k stolu itd. Premagal bo vse razdalje, ki jih lahko doseže s stegnjenima rokama, še vedno pa ene roke ne bo spustil, dokler se z drugo ne oprime nečesa drugega.

 

Četrta stopnja prinese prvi otrokov korak brez opore. Držal se bo prve opore, se z nogami pomaknil do sredine razdalje, spustil roke in nato naredil en sam korak, da bi se oprijel naslednje opore. Ko zna otrok na ta način premagovati majhne razdalje, bo znal tudi samostojno stati. Pogosto bo to odkril pomotoma.

 

Potem, ko zna vaš malček narediti en sam samostojen korak od ene opore do druge, bo kmalu pripravljen na peto stopnjo. Še vedno bo večinoma hodil ob opori, če pa med njo in ciljem ne bo nobenega kosa pohištva, se bo opotekel dva ali tri korake proti cilju.

 

Šesta stopnja ga pripelje do povsem samostojne hoje. Morda ne more prav daleč priti brez počitka ob opori ali sede na tleh, kadar pa se odpravi čez prostor, to stori v ravni črti, ne glede na to, ali se ima ob poti česa oprijeti ali ne.

 

PREBERITE TUDI: Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!

 

Stvari, ki si jih je dobro zapomniti

Odsvetujejo se pomagalčki za hojo, saj ima otrok roke v tem primeru odročene navzpred, ker potiska pomagalčka naprej, zato je tudi njegov center za ravnotežje premaknjen naprej. Problem pri otrocih, ki so uporabljali pomagalčka za hojo je, da zelo pogosto hodijo po prstih.

 

Odsvetuje se tudi ‘šola naših babic’, da se otroka drži za roke, da bi čimprej shodil. V tem primeru ima otrok iztegnjene roke navzgor proti vam, zato se naučijo vzdrževati ravnotežje z rokami odročenimi v zrak, ponavadi v pravem kotu.

 

Otroku lahko pomagate tako, da ga vzpodbujate, da hodi proti vam, ne z vami. Če otrok še ne stoji, ga lahko zmotivirate, da vstane ob opori. To lahko naredite tako, da npr. na kavč postavite njemu zanimive igračke. Ko bo siguren v svojo hojo ob opori, se bo podal v neznano - poskušal bo hoditi brez opore.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj moj otrok še ne hodi?

 

Otroku moramo dati svoj čas, da shodi. Otrok bo shodil, ko bo sam na to pripravljen, ne ko bomo starši to želeli.

 

Več nasvetov in natančne napotke Simone Korenčan, dr. med., za prvo pomoč otrokom v primerih vročinskih krčev, dihalnih stisk, težkega dihanja, o tem, kaj mora nujno vsebovati vaša domača lekarna, kako si lahko pomagate s kompletom prve pomoči, kako oživljati otroka v nujnih situacijah in kako ravnati pri številnih drugih zdravstvenih stanjih, ki so najpogostejša pri dojenčkih otrocih, najdete v spletnem tečaju TUKAJ. 

 

Samo v marcu, mesecu mamic, ga s kodo: MAMI30 dobite po kar 30% nižji ceni – in sicer doživljenjski dostop do tečaja! Naroči zdaj ??

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
192
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
29
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
22
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?