|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Martuljški slapovi

Uredništvo Ringaraja.net, 29.4.2023
Tudi z malimi pohodniki se lahko podate na krajše izlete, ki zahtevajo nekaj vzpona. Tokrat nas Družinski izleti peljejo do Martuljških slapov.

image
V poletnih dneh vas bo hladila sapica, ki jo ob poti prinese reka, pot pa poteka v prijetni senci dreves. (Družinski izleti)
/11


Kam vas Družinski izleti peljemo tokrat? Do prečudovitih Martuljških slapov.

Tudi z malimi pohodniki se lahko podate na krajše izlete, ki zahtevajo nekaj vzpona. Motivacija v obliki dobre družbe drugih otrok ali pa kakšnega piškotka bo poskrbela, da bo cilj zagotovo dosežen.

 

Regija:  Gorenjska

Izhodišče:  Parkirišče na levi strani tik za mostom pri Hotelu Špik

Dolžina poti:  1,81 km

Trajanje poti: 1-2 h

Nadmorska višina izhodišče:  476 m

Nadmorska višina cilj:  860 m

Najprimernejši čas za obisk:  spomladi, poleti, zgodaj jeseni

Primerno za:  nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let

Zahtevnost:  lahka pot

 

zemljevid poti

Zemljevid poti 

 

Opis poti

Se strinjate, da prav posebna energija vlada v bližini slapov? In prav zato mi večkrat poiščemo zanimiv družinski izlet prav do teh naravnih čudes. Martuljška slapova sta naravnost spektakularna, pot do Spodnjega slapu pa je lahka in primerna tudi za hojo z mlajšimi otroki. V poletnih dneh vas bo hladila sapica, ki jo ob poti prinese reka, pot pa poteka v prijetni senci dreves. Vzpon do Spodnjega slapu ni zahteven in ga lahko opravite tudi z nosilko ali otroki, starosti nad 3,5 leta starosti.

 

slapovi

Spodnji Martuljški slap (FOTO: Družinski izleti)

 

Narava tu je naravnost čudovita. Martuljški slapovi so pravi biser slovenskega alpskega sveta. Zaradi lahkega dostopa skozi slikovito sotesko so priljubljena izletniška točka za družine.

 

Izhodišče

Izhodišče za obisk slapov je vasica Gozd Martuljek. Tik za mostom, malo naprej od Hotela Špik in kampa, najdete na levi strani parkirišče, kjer lahko pustite avtomobil. Ob parkirišču vas tabla usmeri proti Martuljškim slapovom. Pod skalnimi stenami se zbira voda potoka Martuljek in se nato spušča v treh stopnjah čez 110 m visoko steno in tvori Zgornji Martuljkov slap. Pod njo teče potok skozi 500 m dolgo sotesko in ponovno pade čez 50 m visoko steno, kar imenujemo Spodnji Martuljkov slap, v nižjo, 400 m dolgo in ozko v apnenec izdolbeno Martuljkovo sotesko.

 

Izlet

Mi smo se odpravili na izlet le do Spodnjega Martuljkovega slapu, obisk koče pri Ingotu ter ogled Zgornjega Martuljškega slapu pa smo pustili za družinski izlet čez kako leto ali dve, ko bosta naši dve mali pohodnici že dovolj veliki, da obiščemo tudi Zgornji Martuljški slap. Gradnja stolpa iz kamenčkov ob reki ter ogled pridobivanja oglja ob poti do slapu ter zeliščnega parka nas je tako zamotila, da smo v Gozdu Martuljku preživeli kar cel dopoldan.

 

slapovi

Gozdna učna pot, blizu izhodišča izleta (FOTO: Družinski izleti)

 

PREBERITE TUDI: Namig za krajši družinski izlet: Divje jezero, Idrija 

 

Zanimivosti 

Na poti do slapu si lahko ogledate, kako še danes pridobivajo oglje, malo naprej ob poti pa najdete lep zeliščni vrt. Izlet lahko podaljšate za obisk Kranjske Gore, predlagamo pa vam tudi nekaj drugih znamenitosti.

 

Top 10 znamenitosti v okolici Kranjske Gore:

 

1) Jezero Jasna

2) Ajdovska deklica ob poti na Vršič

3) Slap Peričnik

4) Martuljški slapovi

5) Nordijski center Planica

6) Ruska kapelica

7) Tromeja

8) Slovenski planinski muzej

9) Vršič

10) Zelenci

 

Vita, Olja in Juna priporočajo

 

V BRANJE ZANIMIVO LEGENDO O AJDOVSKI DEKLICI...

 

Ajdovska deklica je bila dobrega srca. Živela je pod previsnimi stenami Prisojnika in vodila popotnike skozi snežne zamete preko Vršiča v Trento. Ko so se popotniki vračali, so ji pod Prisankom puščali hrano, tako da nikoli ni bila žejna in lačna. Bila pa je tudi sojenica. Obiskovala je mlade matere in prerokovala novorojenčkom njihovo usodo. Neke noči je obiskala planšarico v Trenti, ki je pravkar rodila sina. Ker je mati spala, se je ajdovska deklica neslišno približala otroku in mu prerokovala, da bo postal lovec in da bo ustrelil Zlatoroga in z njegovimi rogovi prišel do bajnega bogastva. Ko so za to prerokbo slišale sestre ajdovske deklice, so jo preklele, ker je napovedala smrt Zlatorogu. Tako je deklica okamenela, ko se je vrnila pod Prisojnik.

 

In še namig: Ajdovsko deklico najdete v skalah na poti proti Vršiču.

 

Ekipa Družinskih izletov vam želi veliko lepih družinskih pustolovščin.

 

PREBERITE TUDI: TOP petkove ideje za družinske vikend izlete


 

družinski izleti

 

Raziskujte Slovenijo skupaj z ekipo Družinskih izletov.

Več predlogov za enodnevne družinske potepe najdete naspletnem portalu www.druzinski-izleti.si

ter na Facebook profilu Druzinski-izleti.

Spletni portal Družinski izleti je spletna stran za aktivne starše in njihove male pustolovce. Tam najdete super ideje za kratke izlete, razporejene po različnih regijah Slovenije. Izleti so prilagojeni tudi različni starosti otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
IDEJA ZA VIKEND: Od Strunjana do Izole
Če se ta vikend odpravljate na obalo, imamo za vas super idejo za izlet, ki je primeren tudi za vozičkanje. Družinski iz...
3
Naravoslovna pot pri Žouknu
Naravoslovno pot pri Žouknu sestavljata dve poti: Zvonček in Teloh, nahaja pa se v naselju Podgora, v občini Dobrepolje.
3
Kostanjeviška jama
Kostanjeviška jama leži ob vznožju Gorjancev, ki jih označuje razgiban kraški teren s krednimi apnenci. Tu so padavinske...
3



Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...
Hrastnik
photo
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...




Nakupovanje
Ela123

Ali radi nakupujete?

Da (73%)

Ne (27%)


Število vseh glasov: 290

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!