|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Slovenski vozniki v primerjavi z Evropejci

Uredništvo Ringaraja.net, 26.6.2011
Glede na rezultate raziskave, ki jo je izvedel Goodyear Dunlop, se bo približno 74 odstotkov evropskih dopustnikov letos na poletne počitnice odpravilo z avtomobilom, kar je dvakrat več od tistih, ki se bodo odločili za letalski prevoz.

image
/61


Slovenci se na pot z avtomobilom dobro pripravimo, na cesti najmanj tvegamo in smo med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi, je pokazala raziskava, ki jo je Goodyear Dunlop pripravil v okviru svoje akcije 2011, katere moto je ‘Pripravljeni na pot, varno na cilj’.

 

Poletne gneče so že stalnica, ko se odpravljamo na dopust. Letošnji najbolj priljubljeni cilji Evropejcev bodo Italija, Francija in Hrvaška. Nekoliko manj voznikov pa se bo odpravilo v Španijo, Bolgarijo in Nemčijo. V obdobju poletnih počitnic je zato varnost na cestah še pomembnejša.

 

Slovenke med vožnjo v tujini bolj nervozne kot doma

Glede na evropsko povprečje sodimo Slovenci med manj občutljive voznike, saj nas je samo 22 % nervoznih, ko se odpravljamo na pot v tujino. Britanci nas v tem bistveno prekašajo, saj jih je kar 48 % nervoznih med vožnjo v tujini. Zanimivo pa je, da so ženske v Sloveniji v primerjavi z moškimi opredelile vožnjo v tujini bolj stresno kot vožnjo po znanih domačih poteh, kar se nato pokaže v njihovi večji nervoznosti na cesti v primerjavi z moškim spolom (37 odstotkov Slovencev v primerjavi s 63 odstotki Slovenk). Še en dokaz, da so moški res večji flegmatiki.

 

Vzdrževalna dela na avtomobilu - mala šala za Slovence

Vetrobranska stekla se tako pri moških kot pri ženskah vselej svetijo, olja pa tudi ne bo zmanjkalo. Predstavnice nežnejšega spola imajo malenkostno več težav pri preverjanju pritiska v pnevmatikah, vendar se s prijaznim nasmeškom hitro znajdejo in za nasvet najverjetneje prosijo za to zadolženo osebje na bencinskih črpalkah.

 

Zlaganje gre nežnejšemu spolu slabše od rok

Ko moramo prtljago razporediti v avtomobil se Slovenkam v primerjavi s Slovenci zalomi (le 44 odstotkov Slovenk ve, kako se pravilno razporedi prtljago). Kako razporediti težke predmete v avtomobilu ostaja nerazrešena uganka, pri čemer se je mogoče potrebno vprašati ali so res problem težke potovalke ali preveč potovalk. Selekcija poletnih oblačil in čevljev je včasih nujna, da se količina potovalk zmanjša in omogoči varno pot do cilja.

 

Informiranost nikoli ni odveč

Informacije o prometnih predpisih v tujih državah so vselej koristne zatrjujemo Slovenci v kar 84 odstotkih. Podobnega mnenja so tudi Slovaki. Pri tem pa se manj strinjajo Italijani, ki ne vejo točno kaj bi počeli s tovrstnimi informacijami (le 63 odstotkov jih meni, da bi bile informacije o prometnih predpisih v tujih državah koristne).

 

Slovenci ne prenesemo prepiranja s sopotnikom in trobljenja

Slovence med vožnjo zelo moti prepiranje s sopotnikom, izmed vseh Evropejcev pa smo ravno Slovenci tisti, ki nas med vožnjo najbolj moti, če nam kdo trobi.

 

Goodyear Dunlop je pripravil nasvete za varno vožnjo poleti, ki bodo voznicam še kako prav prišli:

• Preverite stanje svojega avtomobila – pred odhodom poskrbite za osnovna vzdrževalna dela, ne pozabite preveriti olja v motorju.

• Preglejte pnevmatike – prepričajte se, da imajo zadostno globino profila in da je tlak v pnevmatikah ustrezen.

• Spoznajte najet avtomobil – navadite se nanj in poskrbite, da je varen.

• Pripravite se za pot – poskrbite, da boste poznali pot in veljavne cestno-prometne predpise na poti.

• Zagotovite, da bo avtomobil pravilno natovorjen – poskrbite, da bodo potniki varni in prtljaga varno naložena. Najtežje predmete je potrebno naložiti horizontalno v prtljažnik avtomobila, in sicer čim bliže zadnjim sedežem. Pomembno se je zavedati, da predmet v potniški kabini lahko med nesrečo deluje kot izstrelek. V primeru trčenja pri hitrosti 50 km/h lahko steklenica, prenosni računalnik ali igrača na zadnjem sedežu avtomobila prileti v potnike spredaj tudi s petdesetkratno lastno težo.

• Pripravite sebe – popiti morate dovolj tekočine, da boste spočiti in si vzeli za pot dovolj časa.

• Počivajte - privoščite si počitek vsaj vsaki dve uri.

• Poskrbite za otroke - evropska direktiva predpisuje, da se morajo otroci, manjši od 1,5 metra, prevažati v primernem, homologiranem varnostnem sedežu. Voznike med vožnjo zelo moti, če otroci kričijo v avtomobilu, zato bo vsem bolj prijetno, če bodo otroci med vožnjo zaposleni. Ponudite jim igrače, s katerimi se bodo lahko med vožnjo igrali, vendar izberite mehke, saj težki in ostri predmeti ne spadajo v avto.

Bodite previdni tudi na cilju – pri najemu skuterja ali motornega kolesa za počitnice morate vi in vaši sopotniki vedno nositi čelado in zaščitna oblačila, pri tem pa voziti defenzivno, saj niste navajeni na prometne predpise v tujini in ne poznate navad drugih uporabnikov cest.

 


Raziskavo je izvedel APCO Insight po naročilu “Goodyear Dunlop Europe”, da bi bolje razumeli vozne navade, ki jih imajo vozniki med poletnimi počitnicami, in njihovo ozaveščenost glede varnosti v cestnem prometu, njihova prepričanja in prakso.

Skupaj je bilo anketiranih 5.622 evropskih voznikov, in sicer v Avstriji (350), Belgiji (378), Bolgariji (378), Češki republiki (378), Franciji (378), Nemčiji (378), Italiji (378), Poljski (378), Romuniji (378), Rusiji (378), Slovaški (378), Sloveniji (378), Španiji (378), Švici (354) in Veliki Britaniji (377).

Delo na terenu je potekalo od 12. do 31. maja 2011.

Ankete so bile izvedene na spletu, v lokalnem jeziku posameznih držav.

Anketiranci so morali imeti veljavno vozniško dovoljenje, biti stari več kot 18 let in biti aktivni vozniki. O podjetju Goodyear Dunlop: Goodyear se ponaša s 111-letnimi izkušnjami v razvoju vitalnega dela vsakega vozila – pnevmatike. Prepričani smo, da je vključevanje v razprave o varnosti pnevmatik naša odgovornost in želimo prispevati k varnejši mobilnosti. V Evropi je Goodyear Dunlop podpisnik Evropske listine o varnosti v cestnem prometu (ERSC), podprl pa je tudi zamisel o nalepki EU za pnevmatike, ki bo potrošnikom precej olajšala ocenjevanje pnevmatik z okoljskega in varnostnega zornega kota. Goodyear Dunlop je podprl tudi obvezno uvedbo sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (Tire Pressure Monitoring System) - elektronskega sistema za spremljanje zračnega tlaka v pnevmatikah, in sicer pri vseh novih osebnih avtomobilih od leta 2012 naprej, pri vseh pa od leta 2014 naprej. Podpiramo tudi zamisel, da bi države članice uzakonile zimske pnevmatike in s tem povečale varnost v zimskih razmerah, obenem pa si skupaj z vsemi zainteresiranimi skupinami prizadevamo prikazati, kako pomembna je varnost v cestnem prometu.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zasavski Triglav
Kum je s svojimi 1220 višinskimi metri najvišji vrh Zasavskega hribovja. Nekateri ga imenujejo tudi Zasavski Triglav saj...
4
Etno selo Stanišići
Približno dobre štiri ure in pol boste potrebovali do Bijeljine, kraja, ki leži na severovzhodni strani Bosne in Hercego...
3
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...
3
Mogočna Peca
Peca (2126 m) sodi v severno verigo Vzhodnih Karavank in je najobsežnejša apnenčasta gora v Mežiški dolini. Ima obliko v...
3



Stari grad, razvaline stoterih zgodb
photo
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?