|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Imamo učinkovito orodje, ki bo preprečilo raka

P. B., 19.5.2023
Za okužbo s HPV ni zdravila, zdravimo lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica okužb s HPV. Zdravljenje je težko, velikokrat okužba povzroči okrnitev funkcij organov. Zbolevajo predvsem mlajše osebe, a imamo učinkovito orodje, ki prepreči raka.
Ključne besede:

image
Cepljenje je učinkovito orodje, ki prepreči raka.
/11


Virusi HPV prihajajo iz družine Papillomavirdae, poznamo več kot 200 genotipov, od katerih je 12 genotipov karcinogenih za človeka. To so majhni virusi, brez ovojnice, ki so evolucijsko stabilni in okužijo samo kožo ter sluznico. Okužba s HPV povzroča različne rake, med njimi vsekakor prednjači (več kot 90 %) rak materničnega vratu, a ne zatiskajmo si oči – okužba povzroča tudi raka nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline ter mnoge druge. Povzroča tudi skoraj vse anogenitalne bradavice ter respiratorno papilomatozo grla.

 

Cepljenje v 6. razredu

Za okužbo s HPV ni zdravila, zdravimo lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica okužb s HPV. Zdravljenje je težko, velikokrat okužba povzroči okrnitev funkcij organov. Zbolevajo predvsem mlajše osebe, a imamo učinkovito orodje, ki prepreči raka – cepljenje proti HPV, ki je za vse šestošolce in zamudnike, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, brezplačno. Cepljenje je prostovoljno in se sicer izvaja ob sistematičnem pregledu pri deklicah in dečkih, ki v šolskem letu 2022/23 obiskujejo 6. razred osnovne šole. Lahko se opravi tudi pri tistih deklicah, ki so v 6. razred obiskovale v šolskem letu 2009/10 (t.i. zamudnice) in pri tistih dečkih, ki so 6. razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 in še niso bili cepljeni (t.i. zamudniki). Predlog je, da bi bilo cepljenje dostopno več generacijam dečkov zamudnikov, a bo potrebno počakati do izida programa cepljenja za leto 2023. Kdaj bo program izšel, še ni informacij.

V Sloveniji je na voljo 9 – valentno cepivo proti HPV, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 % raka materničnega vratu (in tudi druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je smiselno proti HPV cepiti tudi dečke?

 

Zakaj je cepljenje učinkovito?

Cepljenje je najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV (pred prvimi spolnimi stiki). Zakaj? Prenos humani papiloma virusov je izjemno zanimiv, kajti ni nujno, da gre za klasičen spolni odnos s penetracijo v nožnico ali anus. Dovolj je že dotikanje. Zato je absolutno potrebno vedeti, da ne govorimo nujno o dotikanju spolovila na spolovilo, dovolj je že dotik roke in spolovila. Prav tako je nujno zavedanje, da kondom ni absolutna zaščita pred HPV. Tu se večini poraja vprašanje, zakaj stroka priporoča cepljenje proti HPV že tako zgodaj? Prvič, dotikanje spolovil se začne že v prvi polovici najstništva in drugič, ker je imunski odziv na cepivo takrat zelo dober.

Vzporedno s cepljenjem vsem priporočamo še tako imenovano »ABC pravilo« varne in zdrave spolnosti:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

 

Presejalni program ZORA 

Preventivni ginekološki pregledi v okviru presajalnega programa ZORA omogočajo pravočasno odkrivanje in zdravljenje že prisotnih sprememb, nas pa pred njimi seveda ne zaščitijo. Za moške žal takih presajalnih programov ni.

A kljub zelo učinkovitemu presajalnemu programu v Sloveniji za rakom materničnega vratu letno še vedno zboli 100 – 120 žensk, 40 – 50 jih umre. Zaradi predrakavih sprememb v Sloveniji vsako leto operirajo okrog 1600 žensk s povprečno starostjo 35 let. Za razvoj raka materničnega vratu je potrebna dolgotrajna okužba s HPV – a vedeti je potrebno, da okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov in znakov, zato večina ljudi ne ve, da so okuženi, vendar pa lahko kljub temu prenesejo okužbo na svojega spolnega partnerja. S HPV se namreč lahko okužimo tudi v primeru, če partner nima nobenih simptomov in znakov okužbe.

Dr. Skočir, zdravnica v Dispanzerju za zdravstveno varstvo študentov v Mariboru je pojasnila: »Cepljenje proti HPV je dobro obiskano, saj se študentke še predobro zavedajo nevarnosti diagnoze rak – odstotek študentov, ki obiščejo cepilne dni, pa se vztrajno povečuje. Študentje so o okužbi s HPV dobro informirani, v kolikor pa imajo še dodatna vprašanja, pa lahko informacijo dobijo pri ginekologu ali pa preko študentske organizacije. A k nam večinoma prihajajo študentje, ki vedo zakaj so se prišli cepiti in so v to tudi prepričani.«

 

PREBERITE TUDI: Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. Pušenjak


Dr. Špela Žnidaršič Reljič, dr. med., spec. pediatrije, zaposlena v Službi za zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer obravnava bolnike in izvaja preventivne preglede otrok in mladostnikov, nam je pojasnila, da jo starši, ki so v dilemi glede cepljenja njihovih otrok in / ali sebe, pogosto vprašajo za nasvet. »Pojasnim jim, da je cepljenje proti HPV zelo varno in učinkovito pri preprečevanju okužb in njenih posledic. Vsekakor staršem svetujem, da svoje otroke s cepljenjem zaščitijo pred tako hudimi obolenji kot so predrakave in rakave bolezni.«

V zadnjem času se soočamo z velikim nezaupanjem v cepljenje. O tem dr. Žnidaršič Reljič pove: »Staršem je vedno potrebno pojasniti, da je cepljenje proti HPV zelo varno in učinkovito pri preprečevanju okužb in njenih posledic. Vsekakor staršem svetujem, da svoje otroke s cepljenjem zaščitijo pred tako hudimi obolenji kot so predrakave in rakave bolezni. A številne doslej opravljene raziskave pokazale, da je zaščita s cepljenjem proti okužbam s HPV varna, kar ugotavlja tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki redno spremlja neželene učinke po cepljenju in je leta 2017 zapisala: Cepivo je izjemno varno.«

Daleč največ stika z ljudmi pa imajo koordinatorji cepljenj, ki so »vstopna točka« za vse, ki imajo o cepljenju vprašanja ali cepilno ambulanto obiščejo že povsem prepričani v svojo odločitev.  Mateja Vidovič, koordinatorka cepljenja v ZD Maribor pravi: »Pacienti, ki se odločijo za cepljenje proti HPV v večini zaupajo osebju in stroki. Ob samem cepljenju naletimo na vprašanja zgolj o stranskih učinkih, ki jih lahko pričakujejo ali pa potrebujejo še kakšno vzpodbudno besedo oziroma obrazložitev, zakaj se je smiselno cepiti. V večini so pri nas cepljeni mladostniki zamudniki, k nam pridejo zavestno, zaupajo stroki in so sami že predhodno prebrali o temi HPV.«

 

Kateri so najpogostejši razlogi, ki ga navedejo za cepljenje?

Najpogostejši razlogi so morebitni strah pred samo boleznijo, strah pred genitalnimi bradavicami, pred tem, da bi nekoga okužili. V večini se deklice za cepljenje odločijo, ko stopijo v stik s samo boleznijo (primer: prijateljica je dobila ob ginekološkem pregledu pozitivni bris na HPV).

 

Ste morda opazili kakšno posebnost pri posameznikih, ki pridejo na cepljenje?

Posebnost so pravzaprav razlogi zakaj se deklice v obdobju preventivnih pregledov niso cepile, sama o tem v večini vprašam vsako deklico. Najpogostejši razlog je prepričanje staršev v to, da v kolikor cepljenje ni obvezno, to cepivo ni »dobro«.

Posebnost, ki bi jo morda še izpostavila je, da na cepljenje prihajajo samoplačniško tudi osebe, ki so že bile okužene z HPV in bi se kljub temu rade zaščitile še proti ostalim sevom, kar je smiselno in priporočljivo. Nekatere študije že nakazujejo, da je pri ženskah, ki so že imele predrakave spremembe, manjše tveganje za ponovitev le-teh v kolikor se cepijo tudi v kasnejših letih.

 

Se vam zdi, da je prebivalstvo dovolj ozaveščeno o brezplačnem cepljenju proti HPV?

Absolutno se mi zdi, da se o vseh brezplačnih cepljenih premalo govori. Skupno kot družba bi morali narediti več na temo cepljenj in preventive same. Tu ne govorim samo o cepljenju proti HPV, temveč tudi o ostalih vrstah cepljenj, saj ljudje o celotni shemi brezplačnih cepljenj resnično niso dobro ozaveščeni. Cepljenje je najboljša in edina preventiva za preprečevanje nekaterih bolezni. V Sloveniji imamo odlično organizirano preventivo za zgodnje odkrivanje raka, ki je za posameznika povsem brezplačna, pa se kljub temu nekateri ne odločajo za samo obravnavo. Menim, da bi lahko kot družba na tem področju naredili več.

»V ZD Maribor aktivno delujemo na ozaveščanju vseh cepljenj v okviru preventivnih pregledov, ki jih pri nas opravljajo diplomirane medicinske sestre v ambulantah družinske medicine. Veliko vlogo pri sami odločitvi za cepljenje predstavlja tudi zdravnik, ki cepljenje posamezniku priporoča glede na samo zdravstveno stanje pacienta. V ambulantah družinske medicine pošiljajo obvestila pacientom o možnosti brezplačnega cepljenja. Objavljamo v medijih, na socialnih omrežjih ter na spletni strani zavoda. S pomočjo letakov in plakatov paciente ozaveščamo o možnosti cepljenja in uporabljamo že obstoječo literaturo. V okviru cepilnih akcij predstavljamo vse preventivne programe, ki jih imamo – v sklopu tega je tudi cepljenje proti HPV.« še pojasni Vidovičeva.

 

PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
5
Vazektomija ni nepovratni proces
Čeprav je včasih veljalo, da je vazektomija nepovratna metoda kontracepcije oziroma moške sterilizacije, to danes več ne...
4
Kako sploh pride otrok na svet?
Že od osnovne šole vam je najbrž precej jasno, kako se naredi otroka. Pa vendar, vprašajmo se, kdaj se proces v resnici ...
3
Plodnost v letih in številkah
Ženska, mlajša od 35 let, v poprečju potrebuje le 3,8 jajčeca, da ustvari zdrav zarodek. Ženska v starostni dobi od 35 d...
3



5 najboljših spolnih položajev za zanositev
Nekateri trdijo, da lahko s določenimi položaji pri seksu povečamo možnosti za zanositev. Preverite in poskusite, škodit...
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?