|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je vaš otrok nadarjen?

Tina Južnič, 7.10.2010
Nekateri otroci izstopajo iz povprečja, zaradi česar so njihovi starši pogosto zaskrbljeni. Preden se ustrašite, raje pomislite na to, da je drugačnost vašega otroka morda znak njegove nadarjenosti.

image
/11


Nadarjenost pomeni predvsem izkazovanje določenega potenciala ali zmogljivosti, ki omogoča velike dosežke na različnih področjih.


Znaki nadarjenosti

Najbolj očitni znaki nadarjenosti, ki jih lahko starši prepoznate sami so:

  • otrokova radovednost in izredno zanimanje za določene stvari,
  • izjemen spomin v primerjavi z drugimi otroci enake starosti,
  • sposobnost hitrega učenja,
  • navdušeno opazovanje,
  • bujna domišljija,
  • kreativnost, energičnost, občutljivost, morda celo perfekcionizem.

Otroci različno kažejo svojo nadarjenost. Zgoraj našteti so le nekateri znaki, medtem ko so kazalci lahko tudi bolj specifični, usmerjeni le na določeno področje, kot na primer glasbeno, plesno, športno ipd.


Testi za ugotavljanje nadarjenosti

Obstajajo različni testi, ki ugotavljajo stopnjo nadarjenosti pri otrocih. Najpogostejši so inteligenčni testi, ki jih izvajajo v šolah, vendar so pokazatelji le določenih vrst nadarjenosti. Dejstvo je, da zelo kreativni otroci morda ne bodo dosegli ravno najboljšega rezultata na teh klasičnih testih. Prav tako tovrstna testiranja niso priporočljiva za mlajše otroke, saj so ti bolj občutljivi na zunanje vplive kot so: pomanjkanje pozornosti, utrujenost, lakota ali druge trenutne situacije, ki bi lahko odločilno vplivale na rezultate. Ravno zaradi tega razloga takšna testiranja niso priporočljiva do dopolnjenega otrokovega petega leta, oziroma so bolj zanesljiva šele okoli otrokovega osmega leta.


Lovec na talente

Za ugotavljanje nadarjenosti ni splošne metode, ki bi lahko zagotovo potrdila, da je otrok nadarjen. Pri odkrivanju njegovih 'skritih talentov' je potrebna predvsem dobršna mera opazovanja tako s strani staršev kot tudi strani vzgojiteljic v vrtcu, učiteljic v šoli oziroma pri obšolskih aktivnostih. Pogosto otrokovo nadarjenost opazimo med igro z vrstniki enake starosti. Bodite pozorni na stvari, zaradi katerih vaš otrok izstopa. Morda je ravno to znak, ki bi moral pritegniti starševsko pozornost.


Različne vrste nadarjenosti

Za nadarjenega ne moremo opredeliti le otroka, ki ima nadpovprečne rezultate inteligenčnega testa, saj  poznamo več vrst nadarjenosti:

1. Splošna intelektualna nadarjenost se kaže predvsem v tem, da je otrok uspešen v skoraj vsem, s čimer se ukvarja.

2. Učno nadarjeni otroci so tisti, ki so izjemno dobri pri enem ali več predmetih (na primer pri angleščini ali pri kemiji ipd.).

3. Umetnostna nadarjenost se kaže predvsem na področjih glasbe, likovne umetnosti, dramske umetnosti ipd.

4. Psihomotorično nadarjeni otroci so izjemno spretni na področjih kot so šport, ples, ročna dela ipd.

5. Socialno nadarjeni otroci so izjemno komunikativni, pripravljen pomagati, s sposobnostjo empatije.

6. Ustvarjalnost pa otroci izkazujejo predvsem z enkratnimi rešitvami problemov in drugačnim pristopom do stvari, z razvijanjem novosti, ipd.


Spodbuda, podpora in vztrajnost

Otroci imajo določena zanimanja. Včasih se ravno skozi njihov hobi pokaže pravi talent. Za uspeh pa ni dovolj le talent. Izrednega pomena sta tudi starševska spodbuda in podpora, ki jo otroci še posebej v svojem zgodnjem otroštvu močno potrebujejo. Izrednega pomena je tudi otrokova vztrajnost, ki je pogosto celo pomembnejša od talenta. Talentirani otroci morda ne bodo uspeli, če ne bodo dovolj vztrajni v smislu razvoja in nadgradnje svojega talenta.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
24
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
14
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?