|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jecljanje

Tina Južnič, 22.10.2010
Jecljanje je govorna motnja, ki se kaže kot ponavljanje ali podaljševanje zlogov ali z neobičajnimi prekinitvami glasov in zlogov. Zakaj naš otrok jeclja, kako mu lahko pomagamo starši in kdaj poiskati pomoč strokovnjaka?

image
/11


 

 

Vzroki jecljanja

Natančen izvor jecljanja še vedno ni znan. Obstajajo številne teorije, ki zagovarjajo vsak svoje stališče, dejstvo pa je, da do jecljanja pride zaradi različnih dejavnikov. Nekateri od njih so prirojeni, spet drugi so posledica bolezni, zelo pogosti so genetski dejavniki in dejavniki okolja, kot na primer stresne situacije ipd.

 

Prvi znaki jecljanja

Razvojna faza govora je pri otrocih zelo različna. Nekateri pri dveh letih že govorijo cele stavke, drugi znajo pri svoji drugi svečki na torti povedati le nekaj besed. Razvoj govora poteka različno in tako ga otroci tudi dojemajo. Precej pogosto se dogaja, da malčki začnejo med drugim in petim letom ponavljati besede ali njihove dele, npr. začetne glasove, zloge, besede, delajo odmore pri govoru, vlečejo glas ipd. Do tega najverjetneje pride, ker otrokove misli prehitevajo hitrost govora, saj govori eno, misli pa že na drugo stvar. Težava se lahko pojavi tudi zaradi hitrega razvoja govora na eni strani in še nezrelega delovanja možganskih struktur, zlasti fine motorike za govor na drugi strani. Gre sicer za normalno fazo v razvoju, zato je strah odveč. Kljub temu pa bodite na takšen način govora pozorni. Če bi se takšen govor nadaljeval predlogo, je potrebno ukrepati.


Vaše ravnanje v začetni fazi jecljanja lahko pomaga otroku, da do hujše motnje ne bi prišlo.

 

Kako pomagati otroku, ki jeclja

Ob prvih znakih jecljanja se staršem priporoča, da otroka ne opozarjajo na način, kako bi lahko brez jecljanja izrekel določeno besedo. Bolj pomembno je, da mu sami predstavljate dober govorni vzor. Skušajte se normalno pogovarjati z njimi, ne dokončujte besed namesto njega, poslušajte ga in mu dajte čas, da lahko v miru pove kar želi. To mu lahko še potrdite z mimiko obraza in govorico telesa. Govorite sproščeno, z umirjenim tempom in predvsem razločno.

V primeru, da ste opazili jecljanje pri vašem otroku je zaželeno, da  uporabljate kratke stavke in enostavne besede. Nikar ne hitite s pripovedovanjem, raje se vmes večkrat ustavite, z otrokom vzpostavite očesni stik in umirjeno nadaljujte.

 

Bodite aktivni

Nikar ne dopustite, da bo vaša družina zaradi otrokovega jecljanja prikrajšana za kakšno skupno dejavnost. Namesto tega raje poskrbite, da vas ne bo ovirala niti pri komunikaciji z njim.

Pri dnevnih aktivnostih mu pomagajte, da se bo sprostil ob prebiranju pravljic, z njim sodelujte pri športnih aktivnostih, ob poslušanju glasbe si še kaj zapojte ipd.

Pomembno je tudi, da se bo otrok dovolj gibal na svežem zraku, da bo imel urejeno prehrano in da bo naspan.

 

Petje sprošča tako glasilke kot celotno telo in duha, posledično pa zmanjša negativna čustva in jecljanje.

 

Kdaj poiskati strokovno pomoč?

Ko opazite, da otrok jeclja vedno pogosteje, je čas, da se posvetujete s strokovnjaki. Morda bi bilo najbolje, da najprej za nasvet vprašate otrokovega pediatra ali pa se obrnete kar direktno na logopeda.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
5



To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?