|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice, pojasnjuje ginekologinja. Preverite, kako ugotovijo to anomalijo, kako pogosta je in kakšni so možni vzroki.

image
Molarna nosečnost je redek pojav. (FOTO: Medium.com)
/11


Z latinskim izrazom molarno nosečnost imenujemo Mola ~ hydatidosa ('hydatid' pomeni kapljico vode, 'mola' pomeni pego).


Molarna nosečnost -mehurčasta snet je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice.

Štiriintridesetletna Mojca pripoveduje: Bilo je pred dvanajstimi leti. Bila sem prvič noseča in v zgodnjih tednih me je mučila blaga jutranja slabost z občasnim bruhanjem. Iz tedna v teden mi je postajalo vse bolj slabo ne več samo zjutraj, bruhala sem tudi po obrokih in popoldne. Zgodnje preiskave krvi v nosečnosti so bile normalne, tudi voda je bila v redu. Zapletati se je začelo, ko sem opazila krvavitve, ki jih na začetku ni bilo. Čeprav je bila krvavitev majhna, nekaj kapljic do malo več izcedka, sem se po opaženem krvavenju takoj zjutraj odpravila na ginekološki pregled. Tam so napravili ultrazvok in takoj ugotovili, da se otrok ne razvija tako, kot bi se moral. Ni bilo videti razvitega zarodka, njegovih srčnih utripov, rokic, nogic.


Kot so mi povedali, je bila vidna samo nekakšna „mehurčasta gmota“. Da gre za molarno nosečnost, so torej ugotovili približno v 3 mesecu nosečnosti . Naredili so hormonske preiskave nosečnostnega hormona hCG, ki je bil izjemno povišan, kar se v normalni nosečnosti ne zgodi. Splav so mi sprožili še isti dan . V bolnišnici sem bila zadržana nekaj dni in seveda nenehno spraševala, kaj se dogaja. Toda zdravniki so bili z odgovori zelo skopi. Le medicinska sestra mi je povedala, da ugotavljajo ali imam rakave celice. To me je zelo potrlo in razburilo, ker nisem niti vedela, kje so te rakave celice. Navsezadnje sem bila samo noseča ! Občutek sem imela, da so me pustili samo v nevednosti, strahu in obupu. Daje bila moja prva neuspela nosečnost pravzaprav nepravilnost posteljice, ki lahko v redkih primerih privede do rakastega obolenja sem izvedela kasneje, do takrat pa v nobeni literaturi nisem zasledila molarne nosečnosti. Po splavu so mi vsak teden kontrolirali nivo hCGv krvi. Omenjali so tudi transfuzijo krvi, če hormon iz moje krvi ne bi izginil. Stanje se je normaliziralo samo od sebe in dodatno zdravljenje ni bila potrebno. Ponovno nosečnost so mi vsaj eno leto strogo odsvetovali. Zanosila sem čez tri leta in nosečnost je bila spremljana kot rizična , torej s pričakovanimi možnimi zapleti, ki pa jih ni bilo. Potekala je normalno, tako kot tudi naslednja nosečnost. Danes imam dva zdrava otroka in tudi sama sem popolnoma zdrava.


Že leta 1966 je prof. dr. Vito Lavrič , znameniti slovenski ginekolog in porodničar, v svojem učbeniku

molarno nosečnost opisal in jo poimenoval z našim izrazom mehurčasta snet.


Pogostost in vzroki molarne nosečnosti

Mojca je bila ena od 2000 nosečih žensk v Evropi, ki so imele molarno nosečnost. Podatki o pogostosti takih nosečnosti so za posamezne konce sveta različni . Molarna nosečnost je najpogostejša na območju jugovzhodne Azije in Filipinov, kjer je pojav osemkrat višji, prav tako ni redka v Mehiki. Vzroki za tako raznoliko geografsko pogostnost so za zdaj še neznanka. Tudi natančnega vzroka, kaj poleg motnje oploditve še prispeva, da se molarna nosečnost razvije, ne moremo z gotovostjo opredeliti. Pogostejša je pri nosečnicah mlajših od 20 in starejših od 40 let, pri ženskah s predhodno ugotovljeno molamo nosečnostjo, pri določenih nepravilnostih maternice in pri tistih, kjer vsakodnevni obroki vsebujejo premalo beljakovin, folne kisline in karotena. Z Darijo Strah,dr.med., specialistko ginekologije in porodništva iz diagnostičnega centra Strah smo se pogovarjali o tem, kako zdravniki ugotovijo, da se pri nosečnici razvija nepravilna oblika zanositve, molarna nosečnost in za katero obliko gre.


Popolna molarna nosečnost

„Ko se združi jajčna celica, ki vsebuje prazno jedro brez kromosornov (ali pa so ti neaktivni ) z dvema semenčicama, ki prodreta vanjo in imata v svojem jedru vsaka lastno dedno zasnovo 23 parov kromosomov, nastane tako imenovana popolna molarna nosečnost, ki pomeni nevarnost za morebiten rakavi razvoj. Taka celica vsebuje 46 parov kromosornov, a vsi so pravzaprav le očetovega izvora.Tvorba oplojenega praznega jajčeca z dvema semenčicama ne vsebuje zarodka, ki normalno nastane iz notranjega sloja zarodnih celic saj le-teh ni. Taka nosečnost vsebuje samo zunanji sloj zarodnih celic iz katerih se normalno razvija le posteljica. A tu se posteljica z ovoji razvija nepravilno izloča izjemno visoko koncentracijo hormona hCG in tekočine kar privede do slabega počutja, izjemnega bruhanja, slabosti in krvavitev pri nosečnici že v zgodnji nosečnosti . V maternici se razrašča nenormalno tkivo, ki proizvaja velike količine nosečnostnega hormona, videti pa je kot grozdasta struktura, polna različno velikih vodenih mehurčkov. Od tod slovensko poimenovanje. Nosečnost brez zarodka na videz napreduje, a kmalu zaradi krvavitev ali prekomernega bruhanja posumimo, da nosečnost ne poteka normalno.


Nepopolna oziroma delna molarna nosečnost

Nastanek delne molame nosečnosti je drugačen. Jajčno celico, ki v jedru vsebuje 23 parov kromosomov in ima torej normalno dedno zasnovo oplodita dve semenčici, vsaka s svojo dedno zasnovo 23 kromosomov.Tako dobimo dvocelično tvorbo, ki vsebuje 69 kromosomov. Temu strokovno rečemo triploidija, kajti v zasnovi za nadaljnji razvoj so vsebovani kromosomi vseh treh celic. Delna molama nosečnost je manj nevarn od popolne, saj se nikoli rakavo ne spremeni. V nadaljnjem razvoju, vsaj nekaj tednov ali mesecev, vidimo razvijajoči se plod in posteljico z ovoji, ki izloča hormone s tekočino.


Delna molarna nosečnost je vsaj nekaj časa na videz popolnoma normalna. Žal skoraj v vseh primerih plod odmre zelo zgodaj. Triploidija je namreč napaka, ki je z življenjem nezdružljiva. Pride do tako imenovanega zadržanega splava. Nosečnica kmalu opazi krvavitve, vse drugo lahko poteka normalno. Krvavitev ni znak pretiranega izločanja nosečnostnega hormona iz posteljice, temveč je znak začetka splava. Nosečnostni hormon je namreč pri tej obliki lahko popolnoma v mejah normalnih vrednosti.


Kakšno je zdravljenje?

Pri popolni moli zdravljenje zahteva takojšnjo prekinitev nosečnosti. Omenili smo že, da se lahko popolna mala redko, vedar možno rakavo spremeni in zaseva v oddaljene organe, kot so pljuča, možgani, kosti in nožnica. Maternica izpraznimo s postopkom podtlaka, pod katerim s tankim inštrumentom v maternični notranjosti izsesamo vso nepravilno vsebino.Tako ostane le stena maternice, ki se vkratkem popolnoma obnovi in ženska po letu dni lahko ponovno poskuša zanositi. Še nekaj mesecev po posegu je treba skrbno spremljati raven hCG enkrat na teden oziroma do ravni, ko nivoja hormona ni več moč zaznati. Skrbno je treba spremljati pacientko, saj se v 20 odstotkih lahko zgodi,da se raven hormona nenadoma zviša.To pomeni, da se nekje v telesu skriva ostanek, ki se lahko rakavo spremeni.Takrat posežemo po dodatnem zdravljenju. Žensko zdravimo s citostatikom metotreksatom, navadno zadostuje ena sama injekcija. Ozdravljivost je izjemno visoka. Ženski moramo ponuditi varno in zelo zanesljivo obliko kontracepcije, ki jo mora jemati vsaj eno leto. Ponovno zanositev je potrebno načrtovati šele po tem obdobju, da se izognemo vsem zapletom morebitnega ostanka nepravilne mole.


Pri delni moli je dovolj le izpraznitev maternične votline pod pod tlakom ter pregled z merjenjem hormona nosečnosti, ki je običajno zelo hitro tako neznaten, da ga ne moremo več izmeriti. Delna mola rakasto ne zaseva. Morebitni zapleti molarna nosečnost je redka in njeno zdravljenje je zelo uspešno, vendar pri vsaki ženski, ki jo je imela, obstaja nevarnost ponovne razrasti in rakastega obolenja, ki mu pravimo horiokarcinom oziroma gestacijski trofoblastni horiokarcinom. Zelo je pomembno, da je ženska varno zaščitena in ne zanosi vsaj eno leto, da spremljamo nivo horionskega gonadotropina v krvi do izginotja in nato še nekajkrat na tri mesece.V primeru suma moramo natančno pregledati vse telo in tarč ne organe, v katere rakavo spremenjena mola navadno zaseva. Ozdravljivost je zelo visoka, če smo le zgodnji, tako da je zdravljenje lahko uspešno. Zavedati se moramo, da je pojav ponovne molarne nosečnosti pogost, kar 1 na 100.


Vedno je dobro, da nosečnico večkrat ultrazvočno sledimo, po porodu pa tkivno pregledamo posteljico. S tem se izognemo, da bi spregledali morebitno majhno žarišče nepravilno razvite posteljice, kajti zdravljenje je pri tej obliki nosečnosti izjemno uspešno in ženska ostane popolnoma zdrava.

 

Znaki in ugotavljanje molarne nosečnosti

ZNAKI:

1. krvavitev iz maternice do dvanajstega tedna nosečnosti;

2. huda jutranja slabost in bruhanje, ki pri 10 odstotkih žensk privede do zdravljenja v bolnišnici;

3. pojav visokega krvnega tlaka pri nosečnici pred 20. tednom, ki lahko vodi v zaplet, preeklampsijo nosečnostno toksikozo;

4. pospešeno bitje srca, nervoznost, vznemirjenost, neprenašanje toplote, tresoče roke, ki lahko nakazujejo naneuravnovešeno delovanje žleze ščitnice;

5. nepridobivanje na telesni teži in pospešeno odvajanje blata;

6. kašelj, ki nepreneha več tednov in morda ga spremlja celo krvav izpljunek.

 

UGOTAVLJANJE:

1.Pri ginekološkem pregledu tipamo močno povečano maternico, opazimo izcedek, bolečine in pritisk navzdol, krvavitev iz rodil;

2.Z ultrazvokom pri popolni moli notranjost maternice opazimo napolnjeno z neenakomerno velikimi in na videz enostavnimi vodenimi mehurčki ter cisticami, ki oponašajo sliko grozdaste, mehurčaste strukture. Ploda pritej obliki ni in zato ga z ultrazvokom ne vidimo. Pri delni moli lahko vidimo živ ali mrtev zarodek, posteljica pa na nekaterih mestih lahko oponaša sliko snežnega meteža;

ultrazvočno vidimo goste bele pikice, ki odbijajo svetlikajoč odsev, podoben snegu.;

3.Izmerimo izjemno visoko raven hormona hCG v krvi nosečnice;

4. Vidni so znaki preeklampsije v drugem trimesečju nosečnosti; povišan krvni tlak, pojav beljakovin v urinu in zatekanje gležnjev ali celih nog;

5. Histološko-tkivna preiskava vsebine maternice, ki jo dobimo pri operativni odstranitvi nosečnosti iz maternice, potrdi diagnozno mehurčaste sneti.


Molarna nosečnost je redka in izjemno kruta oblika, ki prizadane majhno število žensk. Zato vas kljub temi, drage obiskovalke in obiskovalci spletnih strani, raje opomnim na vse radosti materinstva in očetovstva, ki nas bogatijo in v naših otrocih nadaljujejo doto prednikov. Najlepše je biti mama otroka in biti zdrav tudi sam.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
12
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
4
Jemanje vitamina D med nosečnostjo koristi...
Raziskava je pokazala, da je bilo pri dojenčkih, rojenih materam, ki so dnevno jemale vitamin D od drugega trimesečja do...
4



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?