|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj je nuhalna svetlina?

P.L., 10.11.2014
Vsaka nosečnica si želi zdravega dojenčka. S screeningom oziroma presejanjem za kromosomske napake si lahko olajša čakanje na ta najlepši in edinstven dogodek.

image
Meritev se izvaja med 11. in 14. tednom. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Ob združitvi jajčeca in semenčice prispevata spolni celici novemu bitju vsaka polovico dedne snovi-kromosomov. Če ob delitvi spolnih celic poteka premešanje in delitev kromosomov normalno, se bo nosečnost nadaljevala in rodil se bo zdrav otrok. V 85 % tako vse poteka v redu, 10-15 % nosečnosti pa se konča s spontanim splavom ali pa kromosomsko okvarjen otrok raste in se razvija. Tak okvarjen otrok navadno ni sposoben za samostojno življenje in z aktivnim iskanjem teh okvar se skuša prispevati k rojevanju kromosomsko normalnih otrok.


Downov sindrom ali mongoloidizem

Človek ima 23 parov kromosomov, polovico jih podeduje od matere, pol od očeta. Če je v paru kromosom preveč, če so torej trije kromosomi v paru, rečemo temu trisomija. Najpogostejša trisomija je trisomija kromosomskega para 21, tej okvari rečemo Downov sindrom ali mongoloidizem. Pogostejši trisomiji sta še na 18( Edwardsov sindrom) in 13 paru kromosomov(Sindrom Patau).

Downov sindrom se pojavi na približno 600 porodov. Otrok s tem sindromom ima kratek vrat, ozke očesne reže, majhen raven nosek, pogosto brez prisotne nosne kosti, ploščat obraz, kratke ekstremitete, srčno napako in morda še druge napake ter je duševno prizadet. Zaradi izgleda obraza se sindrom včasih imenuje mongoloidizem.


Nimajo vsi mongoloidi povečane nuhalne svetilne

Nuhalna svetlina je tekočina na vratu ploda, ki jo ultrazvočno izmerimo in po njeni velikosti lahko sklepamo na možne kromosomske okvare ploda. 70 % mongoloidov ima povečano nuhalno svetlino. Ne pa vsi. Zato se ob presejanju upoštevajo poleg nuhalne svetline še drugi dejavniki.

Screening za kromosomske napake izvajamo s pomočjo kalkulatorja, ki na podlagi materine starosti, otrokove frekvence srca, nuhalne svetline, serumskih preiskav in drugih ultrazvočnih markerjev izračuna tveganje, da bo otrok imel kromosomsko napako.

Za izvajanje meritev so pooblaščeni izvajalci, ginekologi, ki so pridobili licenco "Fetal Medicine Foundation v Londonu". »V Sloveniji imajo nosečnice po 35. letu pravico do screeninga na zdravstveno zavarovanje, ostale pa preiskavo plačajo,« je povedala ginekologinja Darja Gašperlin Dovnik iz Celja.


Meritev nuhalne svetline sama po sebi ni dovolj

Meritev nuhalne svetline izvajajo med 11. in 14. tednom nosečnosti, ko je plod od temena do trtice dolg med 45-84 mm. Če ugotovijo odstopanje je potem še vedno čas za odvzem plodne vode, ki je povsem zanesljiva preiskava. Nuhalna svetlina raste s trajanjem nosečnosti in je manjša pri 11. tednih kot kasneje pri 14. Frekvenca srca ploda pa z večjo nosečnostjo pada in je npr. 170 pri 10. tednih in 150 pri 14. tednih.

»Meritev nuhalne svetline sama po sebi ni dovolj. Serumske preiskave prostega beta HCG in PAPPA-A doprinesejo k večji uspešnosti presejanja. Tej preiskavi rečemo dvohormonski test in jo zelo svetujemo. Samostojni marker je tudi nosna kost, ki je 60-70 % otrok z Downovim sindromom nima, odsotna pa je pri le 2 % normalnih otrok. To ob preiskavi vedno poiščemo.

Če naredimo meritev nuhalne svetline in upoštevamo še starost matere najdemo 75 % plodov s trisomijo 21. Če izmerimo nuhalno svetlino, upoštevamo starost matere, frekvenco plodovega srca in naredimo še dvohormonski test, najdemo 90 % kromosomsko okvarjenih otrok. Če naredimo meritev nuhalne svetline, upoštevamo starost matere, frekvenco srca, dvohormonski test in poiščemo nosno kost, najdemo 95 % kromosomsko okvarjenih otrok. 5% izvidov je lažno pozitivnih. Nosečnice s povečanim tveganjem pošljemo na odvzem plodne vode. Ta lahko dokaže kromosomsko napako ali pa ne.

 

Ultrazvočno spremljanje nosečnosti

V skupini žensk s povečano nuhalno svetlino in normalnim izvidom kromosomov pri amniocentezi je večje tveganje za srčne napake, zato je pri njih priporočljiv posebno skrben UZ srca že po 16. tednu. Zaradi možnih drugih napak je ultrazvočno spremljanje takih nosečnic posebno skrbno.

Pri več plodni nosečnosti je potrebno izmeriti nuhalno svetlino pri obeh zarodkih in oceniti tveganje za vsakega posebej. Dvohormonski test je v tej skupini nekoliko manj zanesljiv.

 

A screening za kromosomske napake ni le meritev nuhalne svetline, ampak je mnogo več. Ob ultrazvočnem pregledu navadno opazujemo živahno gibanje otroka, ga izmerimo, pogledamo rokici in nogici, trebušno steno, hrbtenico, glavico in njene dele, možgane, obrazek, poskusimo najti srčne votline, sečni mehur, ki ga po 12 tednu vidimo vedno, če ledvici delujeta, pogledamo koliko žil je v popkovini, kje bo rasla posteljica itd. Pogosto se šele tu lahko določi kakšne vrste so večplodne nosečnosti.

Preiskavo zaključimo s sliko in izvidom, kjer je izračunano tveganje za rojstvo okvarjenega otroka. Posnetke 3D/4D slik in filmov lahko spravimo na CD,« je povedala Gašperlin Dovnikova.


Preglede s svetovanjem opravlja specialistka ginekologinja Gašperlin Dovnik Darja dr.med., z licenco »Fetal Medicine Foundation v Londonu« za ultrazvočne preglede v nosečnosti.

Zasebna ginekološka ordinacija, Gašperlin Dovnik darja dr.med., Gregorčičeva 5 , 3000 Celje, Naročanje: 041 755 401, Spletno naročanje na e-mail: darjagasperlin@siol.net

 

Želiš izvedeti več o neinvazivnem testu za odkrivanje genetskih napak, ki je zelo zanesljiv in manj tvegan? Imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme v zvezi s preiskavami v nosečnosti? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Kakšne vrste predrojstvenih preiskav poznamo?

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
5
Kateri brezplačni pregledi v nosečnosti va...
V nosečnosti se opravi 10 sistematičnih pregledov in dve ultrazvočni preiskavi. Kaj vam kot nosečnici pripada brezplačno...
5



7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?