|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako je profesor šokiral študente in kaj nas lahko nauči o življenju?

Luka Jan, 16.5.2022
Profesor filozofije je stopil pred svoj razred z velikim kozarcem za vlaganje. Napolnil ga je s kot pest velikimi kamni in vprašal študente: “Je kozarec poln?”

image
ečina nas pluje skozi življenje brez načrta. Brez jasne predstave, kaj si zares želimo. (Freepik.com)
/11


Študentje so mu pritrdili – ja, kozarec je poln.

Nato je vzel kamenčke in jih vsul v kozarec. Kamenčki so zapolnili luknje med večjimi kamni. Profesor je kozarec večkrat močno stresel, da so se kamenčki lepo razporedili po kozarcu.

“Kaj pa zdaj? Je kozarec poln?” je profesor ponovno vprašal svoj razred. Študentje so mu z nasmehom na obrazu pritrdili.

Nato je profesor vzel pesek in ga stresel v kozarec, s katerim je zapolnil preostali prazen prostor in dejal – zdaj je poln.

 

PREBERITE TUDI: Enostavna stvar, ki jo počnejo srečni pari (BLOG)

 

Profesor je študentom razložil simboliko posameznih elementov.

- Kozarec

Prazen kozarec predstavlja naše življenje – naš čas in energijo. Za naše potrebe si ga predstavljajmo kot da predstavlja en teden. Ta je za vse nas enako dolg.

- Veliki kamni

Veliki kamni predstavljajo stvari, ki so nam zares pomembne. Čas preživet z našim partnerjem, našo družino, čas za naše dobro fizično in psihično počutje, vzdrževanje zdravja, aktivnosti, kjer srce poje in um ploska. Tisto, kar je za nas res bistvo življenja.

- Kamenčki

Kamenčki predstavljajo pomembne stvari, ki pa bi jih lažje pogrešal. Za nekatere bi to lahko bila služba, hiša, hobiji, nekatera prijateljstva. So nam pomembne, a bi lahko tudi drugače živeli polno življenje.

- Pesek

Pesek pa predstavlja vse ostale stvari in materialne dobrine. Lahko gre za gledanje televizije, igranje igric, objave na družbenih omrežjih, vsakodnevni opravki, stvari, ki jih drugi pričakujejo od nas in podobno. Zaradi njih naše življenje ne pridobiva na smislu. Z lahkoto bi jih zamenjali s čim drugim.


Kaj je torej lekcija, ki jo je profesor želel dati svojim študentom?

Večina nas pluje skozi življenje brez načrta. Brez jasne predstave, kaj si zares želimo. In tako v naš kozarec natresemo polno peska, stvari, ki pridejo mimo ali pa jih drugi pričakujejo od nas. Morda nam uspe natresti še kakšen kamenček vmes. Ko pa poskusimo dodati kakšen večji kamen, ugotovimo, da v našem kozarcu (tednu) ni več prostora. Zato si rečemo – bomo naslednji teden napolnili kozarec s kamni. A zgodba se ponovi, saj brez zavestnega začetka s kamni, pesek zapolni ves prostor v našem kozarcu.


Kaj so tvoji kamni?

Bi znal našteti, kaj so tvoji kamni? Bi znal to povedati za partnerko / partnerja? Kaj so vajini skupni kamni – veliki cilji, ki bodo obogatili vajino življenje? Jih v urnik umestita, če ostane čas – ali začneta načrtovati teden z njimi in pogledata, koliko je še prostora za kamenčke in pesek?

Kar 10 od 20 Pomenkov – seriji zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost – je namenjenih oblikovanju vizije in skupnih prioritet. Pomagali vama bodo, da na zabaven način prideta do skupnih kamnov in načrta, kako jih umestiti na urnik, da se bodo zares zgodili. Več o pomenkih si lahko pogledaš TUKAJ >>

 

PREBERITE TUDI: Ljubljenje naj bo čas samo za vaju


A lekcije še ni konec ...

Na koncu je profesor odprl dve pivi in ju vlil v kozarec, poln kamnov, kamenčkov in peska. Pivo je našlo pot med kamenčki in do konca napolnilo kozarec. Sklepni nauk – ne glede na to, kako polno je tvoje življenje, vedno se najde tudi čas za pivo s prijateljem. ;)


Omenjena zgodba je navdihnila že mnoge adaptacije in predavanja o postavljanju prioritet v življenju in namenjanju časa stvarem, ki so zares pomembne. Meni je še posebej všeč kratek film, ki so ga posneli po tej zgodbi in si ga lahko ogledaš spodaj:



Zdaj pa hitro položi en kamen v vajin kozarec, preden ga zapolni pesek življenja. Če si želiš spoznati uporabno tehniko, kako ločiti med peskom, kamenčki in kamni, pa nas spremljam, saj kmalu pripravimo nov zapis.

 

DARILO!

V maju, mesecu ljubezni, si lahko Pomenke, spletni program za pare, privoščita s kar 50 % popustom s kodo MAJ50. Vajin paket za 20 zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost lahko po tej res izjemni ceni prevzameta na https://www.skrbenstars.si/pomenki.

 



druzinicaMaja in Luka sta Družinica. Vodita različne delavnice za pare, kjer jim pomagata odkriti in oblikovati skupne vrednote in dolgoročno vizijo. Z zanimivimi orodji in dinamičnim pogovorom si vsak par sam odgovori na ključna vprašanja, Luka in Maja pa z dolgoletnimi izkušnjami moderiranja pomagata, da pari hitro pridejo do rešitev, četudi se niso navajeni pogovarjati o življenjskih rečeh.

Ustvarila sta spletni program Pomenki, za ljubečo povezanost. Najdete jih na https://www.skrbenstars.si/pomenki.


Mnenja blogerjev ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.    

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
13
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
9
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
8
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
7



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?