|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj potrebuje nosečnica v prvem trimesečju?

PR, 28.5.2018
Kljub temu da se vsako leto v Sloveniji rodi skoraj dvajset tisoč otrok, je lahko pot do nosečnosti naporna in zahtevna. Preverite, kako lahko povečate možnosti za zanositev in poskrbite za zdrav razvoj otročka v trebuščku v prvem trimesečju.

image
Kar zaužije in čuti mama, prejme in čuti tudi otrok.
/11


Nosečnost je lahko čudovito obdobje, če se bodoča mamica psihično in fizično dobro počuti, če ima podporo partnerja in okolice, če se ustrezno prehranjuje in je deležna strokovnega spremljanja nosečnosti. K zdravi in veseli nosečnosti pa lahko pripomorejo tudi napotki strokovnjakov.

 

Sem že noseča ali ne?

Nekatere ženske se točno spominjajo, kdaj so zanosile. Pri drugih mora menstruacija kar dolgo zamujati, da pomislijo na nosečnost. Še posebej to velja pri tistih ženskah, ki imajo nereden menstrualni cikel. In kaj storiti, ko je nosečnost potrjena?

Ko ženska ugotovi, da je noseča, je treba najprej poskrbeti za zdrav življenjski slog, v kolikor ga že ne živi. Nosečnica naj opusti kajenje, uživanje alkohola in drugih morebitnih drog, se čim manj zadržuje v slabo prezračenih prostorih in preneha uživati nenujna zdravila in poživila. Nosečnice in ženske, ki bi lahko bile noseče, morajo biti previdne tudi ob nekaterih specialističnih pregledih (npr. rentgensko slikanje) in cepljenjih.


Obvezen dodatek folne kisline

Prehrana nosečnice v prvem trimesečju in ženske, ki načrtuje nosečnost, naj bo zares izbrana, manj mastna, z minimalnimi količinami sladkorja ter uravnoteženim vnosom ogljikovih hidratov in škroba. Zelenjava in sadje naj postaneta pomemben del prehrane bodoče mamice, če temu ni bilo tako že pred zanositvijo.

Za nosečnico, ki je šele izvedela, da je noseča, je zelo pomembno, da takoj začne uživati dodatno folno kislino, saj je je glede na povečane potrebe, povezane z nosečnostjo, zelo težko zaužiti dovolj le s prehrano. Dnevni odmerek folne kisline - vsaj 0,4 miligrame - namreč močno zmanjša možnost pojava prirojene napravilnosti, imenovane spina bifida. Ker poteka razvoj nevralne cevi (zraščanje hrbtenice) prav v začetnih tednih nosečnosti, je priporočljivo, da nosečnica dodatno folno kislino uživa tudi, če ni povsem prepričana o nosečnosti.

In kako izbrati pravo folno kislino? Težko je dovolj poudariti, kako pomembna je folna kislina za razvoj ploda. Pri tem pa tudi ni vseeno, katero folno kislino izberemo. Ena izmed primernih je Elenatal® - prehransko dopolnilo za prvo tromesečje nosečnosti oziroma od načrtovanja nosečnosti do 12. tedna nosečnosti. Elenatal je multivitaminski pripravek iz družine Elevit®, ki vsebuje količine vitaminov in mineralov, ki so posebej prilagojene potrebam ženske v obdobju načrtovanja nosečnosti in prvega trimesečja nosečnosti.


Kaj pa očka?

Za bodoče očete velja podobno - tudi zanje je dobro, da prevzamejo zdrave življenjske navade. Tudi dobra fizična kondicija jim bo pri novih družinskih obveznostih prišla še kako prav. Čeprav se v njihovem trebuhu ne razvija dojenček, so tudi očetje pred veliko odgovornostjo. Od njih se namreč pričakuje, da bodo prevzeli del skrbi za partnerko in seveda za novo družinsko življenje. Naj bodo nesrečne zgodbe o izogibanju očetovstva, kot jih beremo na različnih forumih, le redke izjeme. Zato, dragi moški in bodoči očetje, ne pozabite, da ste tudi vi pomemben steber nastajajoče družine.

Očka v skladu s svojo moško naravo verjetno nestrpno pričakuje uradno potrditev nosečnosti. Nekateri zaupajo testu nosečnosti, drugi raje počakajo na prvi pregled pri ginekologu. V vsakem primeru naj se očka pripravi na trenutek, ko bo izvedel, da je postal očka. Ima samo eno priložnost za "pravo" prvo reakcijo, ki si jo bo bodoča mamica zapomnila za vse življenje.

Do konca 1. trimesečja moški po navadi že pokaže svoj način skrbi za družino. Nekateri se še bolj »vržejo v delo« in poskušajo materialno poskrbeti za družino, druge je strah in iščejo podporo pri prijateljih, tretji so prikovani na dom in (pretirano) skrbijo za svojo drago. Zmernost pri odločitvah in dejanjih je dobrodošla, še bolj pa crkljanje, drobne pozornosti in posluh za potrebe nosečnice.

 

 

Nosečnost je skoraj kot loterija

Kljub temu, da se vsako leto v Sloveniji rodi skoraj dvajsettisoč otrok, je lahko pot do nosečnosti naporna in zahtevna. O tem pričajo številni pari, ki se srečujejo z neplodnostjo. V Sloveniji je to že kar vsak šesti par! Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar pojasnjuje, kakšna je verjetnost in s tem toliko večja sreča, če je za vami uspešna zanositev. Ali ste vedeli, da:

  • 15 % zrelih jajčec ni primernih za oploditev? 
  • 15 % oplojenih jajčec propade, še preden pridejo do maternice?  
  • 35 % zarodkov propade med ugnezdenjem ali kmalu po njem?

Ti podatki so le v tolažbo vsem, ki se obremenjujete zaradi neželenih splavov, pojasnjuje dr. Pušenjak in dodaja, "da plodna ženska, ki ne uporablja kontracepcije in ima redne spolne odnose s plodnim moškim, lahko v 40 letih svojega plodnega obdobja v povprečju donosi 14 otrok. Toda v tem primeru bi v povprečju kar 30-krat splavila in sicer v najrazličnejših obdobjih razvoja zarodka." V primeru, da so v družini resna genetska obolenja (npr. cistična fibroza, hemofilija, talasemija in druga), pa je priporočljivo, da se nosečnica posvetuje z zdravnikom, ki ji bo morda predlagal genetsko testiranje.

 

Nosečnost prinese spremembe

Nosečnost povzroči številne telesne spremembe. Nosečnica se lahko počuti utrujeno, lahko občuti slabost in preobčutljivost prsnih bradavic, ima lahko celo številnejše in/ali močnejše glavobole. Nekaterim nosečnicam se tudi začasno zmanjša želja po spolnosti, kar je potrebno upoštevati.

Okoli 7. tedna nosečnosti se začnejo pojavljali spremembe na koži, laseh in nohtih. Lasje lahko bujno rastejo, nohti so bolj krhki in lomljivi, kolobarji okoli dojke se povečajo in močneje obarvajo, na trebuhu pa se od popka navzdol lahko pojavi temnejša črta. Lahko se pojavijo tudi rdeče črte po dojkah, bokih in stegnih - neslavne strije, ki bodo, če ne bodo negovane, ostale za vedno. Nekaterih žensk strije sicer ne motijo, toda druge pa bi naredile vse, da jih ne bi imele. Na srečo je na voljo kar nekaj izdelkov za preprečevanje in odpravljanje strij.

Pa vendar večina nosečnic v tem posebnem obdobju nima večjih težav, prav vse pa morajo upoštevati zakonitosti zdravega prehranjevanja in življenjskega sloga. Previdne morajo biti pri stiku z domačimi živalmi, še zlasti mačkami, ki lahko prenašajo toksoplasmozo. V izogib morebitnim boleznim se morajo izogibati tudi surovemu mesu in neobdelanim mlečnim izdelkom. Nikakor pa ne smejo pozabiti na redno uživanje folne kisline, kar se bo v tem obdobju še posebej obrestovalo.

Spremembe pa doletijo tudi bodoče očete. Kljub temu da je bodoči očka zelo vesel nosečnosti, naj to veselo novico še nekaj časa zadrži zase. Časa za veselo praznovanje bo še na pretek, zdaj je pravi čas, da se posveti partnerki in prisluhne njenim potrebam. Prihaja namreč čas, ko se bosta morala skupaj soočiti z vsemi pričakovanji in strahovi, ali je vse v redu z otrokom, in kaj pravzaprav nosečnost pomeni za njun odnos. Sedaj je zadnji trenutek, da se bodoča starša povežeta in okrepita njuno vezo. Če se bo nosečnica ob partnerju počutila varno, bo nosečnost zanjo veliko lažja.
 

 

Prvi pregled pri ginekologu

Če je z nosečnostjo vse v redu,  je ob izostanku druge menstruacije (8. teden nosečnosti) čas za prvi obisk ginekologa. Ginekolog in nosečnica se na prvem pregledu pogovorita o preteklem in trenutnem zdravju nosečnice (operacije, jemanje zdravil in druge zdravstvene posebnosti), preteklih nosečnostih in boleznih ožjih družinskih članov (družinska anamneza). Pogovorita se tudi o dejavnikih tveganja za nosečnost in preverita jemanje folne kisline. V ginekološki ambulanti opravijo tudi osnovne meritve telesne teže in višine ter izmerijo krvni tlak.

Na prvem pregledu pri ginekologu nosečnica opravi tudi pregled seča (test nosečnosti, beljakovine in usedline) in krvne slike (rdeča krvna slika, krvne preiskave na prisotnost protiteles, določitev krvne skupine, indirektni Coompsov test, 1. test za toksoplazmozo, rdečke, hepatitis B in sifilis). S pomočjo teh preiskav dobi ginekolog podrobne podatke o zdravstvenem stanju nosečnice in morebitnih posebnostih.

Ginekolog na tem pregledu tudi oceni tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom in nosečnici predstavi možnost presejalnih testov za določitev tveganj. Opravi tudi ginekološki pregled, s katerim preveri stanje materničnega vratu, in po potrebi vzame bris PAP (če je bil zadnji patološki ali odvzet pred več kot tremi leti). Po velikosti maternice lahko ginekolog tudi okvirno ugotovi, kako dolgo je ženska že noseča, kar potrdi še z ultrazvočnim pregledom, s katerim preveri, če je plod v maternici ali slučajno izven nje (izvenmaternična nosečnost) ter če gre za večplodno nosečnost. Z ultrazvokom preveri tudi prisotnost srčnega utripa in tako nosečnost postane uradno potrjena.

 

Vir:
- Letak Slojenčki, avtorica doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo
- Nosečnost od tedna do tedna, avtor mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo

*Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

L.SI.MKT.05.2018.2711

Promocijsko sporočilo

Motnje menstrualnega ciklusa
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
6
Dr. Stanko Pušenjak: Opažamo porast endome...
Endometrioza je pojav maternične sluznice, ki je normalno prisotna le v maternični votlini, kjer koli drugje v telesu. B...
3
Živila, ki lahko povzročijo splav
Čeprav velja, da nosečnost ni bolezen in da lahko ženska počne skoraj vse, je dobro vedeti, kaj so pokazali rezultati ra...
3
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Metode ugotavljanja plodnih dni
Obstaja več metod, ki ženski omogočajo, da se zaveda plodnih dni v svojem menstrualnem ciklusu. Metode so enostavne in n...
Prenehanje uporabe tabletk
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka.
PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE
lola85 RR

Kje najraje praznujete rojstne dneve otrok?