|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako organizirati otrokove počitnice?

Helena Primic, 6.6.2017
Poleg počitniških delavnic in kampov ter babic in dedkov ne pozabite tudi na knjižnice in muzeje. In otroku obvezno pustite dovolj dni za dolgočasenje!

image
Med počitnicami naj bo tudi dovolj časa za igro na prostem!
/11


Otroci se šolskih počitnic seveda veselijo - končno brez šolskih obveznosti in ogromno časa za igro. Toda starši imamo novo skrb: če otroka še ne moremo pustiti cel dan samega doma, kako poskrbeti za kakovostno in cenovno dostopno varstvo? Vsi namreč ne živimo skupaj z babicami in dedki, pa še za njih je lahko to (pre)velika obveza, zato jim ne moremo otrok prepustiti za več kot dva meseca. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih idej, s pomočjo katerih boste lažje načrtovali otrokove šolske počitnice.

 

Enotedenske delavnice in kampi

Ker organizirano varstvo seveda ni brezplačno, si večina staršev težko privoščimo več kot le en teden počitniških delavnic in otroških kampov. Pa vendar bo že en teden športanja ali ustvarjanja in druženja z neznanimi otroci za otroka zagotovo odlična počitniška popestritev. Novo okolje, nove izkušnje, novi odnosi ... vtise bo otrok predeloval še daleč v prihodnje šolsko leto. 

Pri izbiri delavnice oziroma kampa se posvetujte z otrokom in ga nikar ne silite v dejavnosti, ki ga ne veselijo. Pa četudi menite, da bi mu koristile. Če se je že med šolskim letom moral posvečati vsebinam izven svojih strasti, naj vsaj počitnice preživi v skladu s svojimi interesi. 

 

Babice in dedki, tete in sestrične

Počitnice pri sorodnikih so vedno nekaj posebnega. Ker gre za znane osebe, ki jih ima otrok rad, je seveda veliko bolj sproščen kot na kakšnem kampu. Hkrati pa je vse drugače kot doma. Pri babici so bonboni po kosilu dovoljeni, teta in stric otroke odpeljeta na kakšen izlet, pogovori s sestrično, ki že obiskuje srednjo šolo ali faks, pa so seveda počitniški vrhunec. Velikokrat kaj otroku tudi ni všeč, toda to je le še dodaten razlog, da je ob prihodu domov še bolj zadovoljen s svojo družino in svojim domom. Saj veste: včasih moramo oditi od doma, da vemo, kako je doma fino.

 

Ne pozabite na knjižnice in muzeje

Otrok lahko nekaj počitniških dni preživi tudi v knjižnici ali muzejih, ki ponujajo brezplačne ali plačljive počitniške delavnice. Preverite v lokalni knjižnici in pobrskajte po spletu. Pa brez skrbi, kulturne delavnice so lahko prav tako pustolovske in privlačne kot športne. Na svoj račun bodo prišli vsi mali znanstveniki, arheologi, slikarji, igralci, pevci, raziskovalci ... Naj se odkrivanje novih svetov začne!

 

En dan z vami v službo

Če vam vrsta zaposlitve in delovni pogoji to omogočajo, vzemite svojega šolarja na počitnicah za en dan s sabo v službo. Seveda si izberite miren dan, ko veste, da tudi če je vaša učinkovitost slaba, ne boste imeli težav s šefom, vsekakor pa prej preverite, ali vam nadrejeni to dovolijo. Otroku lahko morda odredite kakšno lažjo nalogo, da se bo počutil pomembnega in kot odrasel. Takšna izkušnja vaju bo z otrokom zagotovo dodatno zbližala, pa tudi lažje mu boste naslednjič razložili, zakaj morate ostati dlje v službi, saj bo bolje razumel vaš poklic.

 

Čas za dolgočasenje

Ob vseh dejavnostih, ki jih boste organizirali v času šolskih počitnic za otroka, ne pozabite, da so šolske počitnice namenjene predvsem temu, da se otrok spočije. Da ima dovolj dni tudi za to, da brezciljno tava po stanovanju in išče nove ideje. Da pojamra, kako mu je dolgčas ter dobi dovolj prostora in časa, da se ustavi in zasliši samega sebe. Brez vodenja in pametovanja odraslih. Kako naj otrok ugotovi in ve, kdo je in kaj hoče, če nikoli nima časa, da bi se zares srečal s svojo notranjostjo?

 

Trening samostojnosti

Morda letos poskusite otroka vsaj za kakšen dan pustiti samega vsaj do 15. ure, da začne trenirati, kako si organizirati dan? Na listek mu lahko zapišete gospodinjska opravila, ki jih že sposoben opraviti, in morda navodila glede prehrane. Saj veste, otroku moramo dati priložnost, da trenira skrb in odgovornost zase, če želimo, da odraste v skrbnega in odgovornega odraslega človeka. Ali ste vedeli, da je otrok lahko že pri desetih letih sposoben sam posrbeti za svojo prehrano, oprati perilo in pospraviti stanovanje? Na začetku seveda ne bo vsega opravil tako kot bi vi sami, toda na napakah se učimo, zato ne bodite prezahtevni starši. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
50
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
11
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
9



10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?