|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se z otrokom pogovarjati o smrti?

Uredništvo Ringaraja.net, 31.10.2017
Kako otroku povedati, da je dedek, na katerega je bil zelo navezan, umrl? Naj gre z nami na pogreb ali je to preveč zanj? Za mnenje smo zaprosili doktorico znanosti s področja zakonske in družinske terapije Petjo Kovačevič.

image
Tudi otrok potrebuje čas in prostor za žalovanje.
/11


"Doživljanje smrti bližnjega je vedno intimna izkušnja vsakega posameznika. Preplavijo nas različna čustva, s katerimi se soočamo vsak na svoj način, vedno pa proces žalovanja zahteva svoj čas, ki nam pomaga, da odžalujemo svojo izgubo. To velja tako za odrasle kot otroke.

Poleg tega otrok čuti tudi mamino in očetovo žalost, četudi o njej ne spregovorita na glas. Otrok enostavno ve, da se je zgodilo nekaj bolečega in ga je seveda strah. Zato potrebuje nas starše oz. odrasle, da mu pomagamo razumeti, kaj to pomeni in kako to preživeti," pojasnjuje Kovačevičeva.


Četudi žalostni, bodite umirjeni

Kot nam je zaupala sogovornica, se je o smrti vedno težko pogovarjati, zato ne smemo čakati na "idealen trenutek", saj ga morda ne bomo dočakali, otrok pa bo vse bolj zmeden in prestrašen, saj ne bo razumel, kaj se dogaja.

"Pa vendar je dobro, da za pogovor o smrti izberemo miren kraj, kjer se bomo sami počutili varno in bomo otroku lažje pristno in kar se da umirjeno odgovarjali na njegova vprašanja. Pri tem svojih čustev (žalosti, strahu …) nikar ne skrivajte pred otrokom, saj mu bodo pomagala razumeti, kaj smrt pomeni in mu hkrati dala dovoljenje, da ta čustva izrazi tudi sam," staršem svetuje Kovačevičeva.


Čas za žalovanje

Otroku tako iskreno in njegovi starosti primerno razložimo, kaj nam izguba nekoga, ki ga imamo radi, pomeni. Na primer: "Žalostna sem, ker mi je umrl oče – tvoj dedek. Sedaj ga ne bo več med nami. Ti se ne boš mogel več igrati z njim in ne bo več sedel z nami pri kosilu, ko bomo prišli k babici. Jaz ga bom zelo pogrešala in verjamem, da ga bomo vsi pogrešali." Otrok bo verjetno zajokal, še posebno, če bo videl tudi vas jokati. Objemite ga in skupaj jokajta. "Predvsem pa mu dajte dovolj časa, da sprejme to žalostno novico in v miru razmisli o dogodku, ki se je zgodil. Če se ni pripravljen pogovarjati, ga ne silite v pogovor, temveč počakajte na trenutek, ko bo sam pokazal zanimanje ali potrebo po tem," opozarja sogovornica.

"Ko gre za žalovanje ob smrti bližnjega, je pomembno, da tako sebi kot otroku dovolimo, da žaluje na svoj način. Pri tem imejmo v mislih, da bomo lažje našli tolažilne besede in sprejemali otrokove odzive ob smrti, če bomo zase našli oporo v zaupnem odraslem odnosu. Na tak način bomo zmogli do določene mere svojo bolečino ohraniti zase in narediti prostor za otrokovo," zaključuje Kovačevičeva. 


Dr. Petja Kovačevič je doktorica znanosti s področja zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
6
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
5
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
4
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
4



To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?