|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako z varčevanjem v vzajemnih skladih pomagati otroku pri osamosvojitvi?

www.vzajemci.com, 24.1.2010
Pred začetkom varčevanja si moramo odgovoriti na tri ključna vprašanja, ki definirajo naše naložbene cilje, dolžino varčevanja in še sprejemljivo stopnjo tveganja. Odgovori na vprašanja povedo kakšen način varčevanja moramo izbrati za dosego cilja.

image
/11


Naložbeni cilji

Vsak vlagatelj mora pred izbiro zanj primernega načina varčevanja opredeliti cilje, ki jih z varčevanjem želi doseči. Cilji morajo biti postavljeni realno v okviru finančnih zmožnosti. Najpogostejši naložbeni cilji so varčevanje za varnostno rezervo, daljše potovanje, nakup luksuznih dobrin, nakup nepremičnine, šolanje in osamosvojitev otrok in varčevanje za pokojninsko rento, ...

Za lažjo osamosvojitev otroka lahko varčujete na več načinov (nogavica, banka, vzajemni skladi, obveznice, delnice, …). Pri tem ni pomembna višina vložka ampak le dobre navade, s katerimi boste cilj, ki ste si ga zadali najlaže dosegli.

 
Tveganje


Tveganje pomeni nezmožnost, da bi pravilno napovedali prihodnji tok dogodkov oziroma nezmožnost popolnoma nadzorovati, da bi bili rezultati prihodnjega toka dogodkov enaki načrtovanemu. Zato mora vlagatelj pri izbiri primerne oblike varčevanja vedno upoštevati tudi kriterij tveganja.

V kolikor nočete, da bi vrednost vloženih sredstev padla pod vloženi znesek vam priporočamo, da varčujete na banki. Vedeti morate, da z varčevanjem na banki zaradi inflacije (rasti cen) le ohranjate realno vrednost privarčevanega denarja. V kolikor pa ste pripravljeni sprejeti določeno tveganje, pa so vzajemni skladi (denarni, obvezniški, mešani, delniški, …) vsekakor najboljši način za dosego zastavljenega cilja.

Dolžina varčevanja

Daljše kot je obdobje varčevanje več tveganja si lahko pri varčevanju privoščite saj imate na voljo več časa za povrnitev morebitne izgube, ki bi jo v kratkem času ustvarili z izbiro bolj tvegane naložbe. V kolikor niste naklonjeni tveganju in pričakujete donose, ki so višji kot pri varčevanju na banki (med 4 in 8%) se skladno z dolžino varčevanja priporoča kombinacija manj tveganih obvezniških in srednje tveganih mešanih vzajemnih skladov. V kolikor pa imate dlje časa na voljo in ste tveganju bolj naklonjeni, potem vam svetujemo izbiro kombinacije srednje in višje tveganih finančnih inštrumentov med katere uvrščamo mešane in delniške vzajemne sklade, ki na daljši rok ciljajo na letne donose v višini med 8 do 15 %.

Daljša, kot je doba varčevanja in več tveganja kot ste pripravljeni sprejeti, manjši bodo potrebni mesečni vložki, ki jih boste namenjali varčevanju za dosego zastavljenega cilja in obratno. 

Kateri vzajemni sklad izbrati


V osnovi so skladi, ki imajo več delniških naložb priporočljivi za tiste, ki jim je najpomembnejši donos in jih nihanja vrednosti premoženja ne motijo. Medtem ko so obvezniški vzajemni skladi primerni za vlagatelje, ki jim je bolj pomembna stabilna in umirjena rast premoženja, brez večjih nihanj a vseeno želijo donose višje kot bi jih dosegli na banki. Pri uravnoteženih (mešanih) vzajemnih skladih se sredstva investirajo tako v delnice kot obveznice, zato so ti skladi priporočljivi za vlagatelje, ki ne želijo prevelikih nihanj vrednosti premoženja, vendar želijo realizirati višje donose, kot jih prinašajo obvezniški vzajemni skladi.

V kolikor želite, da vam strokovnjaki spletnega mesta www.vzajemci.com pripravijo konkreten naložbeni nasvet z izbiro za vas primerne strategije varčevanja in primernega vzajemnega sklada je dovolj le da nam preko posebnega obrazca, ki ga najdete na tej povezavi posredujete vaša vprašanja.

Kako varčevati za otroka?
    
V primeru dolgoročnega varčevanja za lažjo osamosvojitev otroka staršem vsekakor svetujemo, da izberejo mesečno varčevanje v vzajemnih skladih z pristopom k varčevalnem načrtu preko katerega se s postopnimi rednimi vplačili (mesečno, četrtletno, polletno,...) varčuje na način, da se bodisi pri družbi za upravljanje uredi direktno bremenitev, bodisi pri banki za ta namen uredi trajni nalog.

Prednost za vlagatelja pri pristopu k varčevalnemu načrtu sklada so nižji vstopni stroški vplačil, ki jih družba za upravljanje zaračuna v naprej za celotno obdobje varčevanja ob prvem vplačilu v sklad. Tak način vplačevanja vlagatelja sicer zavezuje, da izbrani letni znesek dogovorjeno dobo redno vplačuje v izbrani vzajemni sklad.
    
Ta zaveza za vplačevanje po eni strani pomaga pri ohranjanju samodiscipline in zmanjšuje tveganje, ki je povezano z enkratnim "vstopom na trg" ali "izstopom s trga" v napačnem trenutku. Po drugi strani pa se v primeru prenehanja vplačevanja ta vnaprej plačani znesek provizij izgubi.
    
Kam po nasvet

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev d.o.o. vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj bo nakazan otroški dodatek?
Kot so nam odgovorili na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, bo dodatno izplačilo otroškega dodatka že ta t...
3
Po novem višji otroški dodatek!
Od 1. julija 2019 se je povišal otroški dodatek. Za koliko, preveri v članku!
3
Vedno večje zlorabe osebnih podatkov
Vedno pogosteje prihaja do zlorab osebnih podatkov. Za varstvo pravic posameznika so še posebno pomembni tako imenovani ...
3
TEST: Sredstva za pranje barvastega perila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli sredstva za pranje barvastega perila. V raziskavi so ugotovili, d...
3



So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
Po novem lažje do neizplačanih preživnin
1. septembra so začele veljati spremembe glede nadomestila preživnine, ki bo precej olajšala izterjavo neizplačanih prež...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?