|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Katere mame boste spoznali v vrtcu?

Uredništvo Ringaraja.net, 18.8.2023
V 10 mesecih boste spoznali druge mame. In po letih (ali več otrocih) spoznate, da vse te mame bolj ali manj pripadajo istim vzorcem.

image
Katere mame boste spoznali v vrtcu?
/11


Ko svojega malčka prvič odpeljete v vrtec, je to dan, ko se začnejo nova prijateljstva.

Tako zanje kot za njihove starše je to tudi dan, ko se začne nov ritual, ki bo z več ali manj spremembami trajal naslednjih 10 mesecev. 

V teh 10 mesecih boste spoznali druge mame. In po več letih (ali več otrocih) spoznate, da vse te mame bolj ali manj pripadajo istim vzorcem.

 

Katere so vrste mam v vrtcu?

 

1) Mama perfekcionistka 

Začnem s skupino, ki ji zavidam. V vrtec pridejo popolnoma urejene, elegantne, v visokih petah, z urejenimi pričeskami in naličene. Čeprav še ni sedem zjutraj. Sončna očala so pogosto modni dodatek. Čeprav še ni sedem zjutraj. Navadno otroka čimprej odpravijo in s tem opozorijo, koliko je vreden njihov čas in da ga nimajo časa zapravljati.

 

2) Neurejena mama 

To mamo boste prepoznali tako, ker v vrtec vedno pride v spodnjem delu pižame ali trenirki. Nenehno. Lasje malo počesani, malo skuštrani in pogosto nosi sončna očala. Je zlovoljna in sprašujete se, ali je spila jutranjo kavo, ki jo očitno potrebuje. In uganili ste, ko je otroka odložila, je šla domov še malo dremati.

 

3) Mama komolčarica

To je mama, ki vas bo, čeprav vidi, da se pogovarjate z vzgojiteljico, odrinila in stopila vmes, ker želi govoriti o svojem otroku. Na roditeljskih sestankih pogosto vse prekine in pogovor usmeri na svojega otroka. Ona najbolje ve, kakšen je njen otrok, in pričakuje, da ji bodo na voljo vsi vzgojitelji.

 

PREBERITE TUDI: Kako se živi brez mame? Težko. A nekateri morajo 

 

4) (Preveč) navdušena mama 

Mama, ki sodeluje pri vseh dejavnostih vrtca, je tam za vse, kar potrebujejo vzgojitelji, vskoči za projekte, izlete, delavnice. Vztrajno poskuša animirati druge mame, da bi bile tako vpletene, a pogosto je na koncu vse prepuščeno samo njej. Običajno je to njen prvi (ali en) otrok v vrtcu.

 

5) Mama "Vse vem"

To ni prvič, to je njen drugi (ali naslednji) otrok v vrtcu. Vse to je že izkusila in vsem daje vedeti, da točno ve, kako to deluje. Včasih popazi na tiste, ki so tam prvič, vendar samo zato, ker se spomni, kako je bila tudi sama naivna in zmedena.

 

6) Mama naključni mimoidoči

Čeprav vaši otroci hodijo skupaj v vrtec že leto, dve, pet, je ta mama tista, ki se le redko pogovarja, ko se srečate. Beži pred intimnostjo z drugimi starši, zato komunikacijo minimizira. Običajno ne pride na dejavnosti v vrtec in otroka ne pripelje na otroške rojstne dneve. Vrtec razume kot nujno oviro, ki jo je treba premagati in iti naprej.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Odnos do lastnega telesa po porodu 

 

7) Prijazna mama

Potrudi se, da spozna vse mame in se z njimi spoprijatelji. Vesela je, da so njihovi otroci skupaj v vrtcu in odnos želi dvigniti na višjo raven. Včasih je nekoliko trda pri vztrajanju, vendar njen optimizem ne popusti. Praviloma je njen prvi (ali edini) otrok.

 

8) Mama, ki zamuja

Že samo ime pove. Otrok vedno teče v vrtec, medtem ko se je tam zajtrk že začel. Ampak si ne more pomagati.

 

9) Mama duh

Po dveh letih jo prvič srečate na roditeljskem sestanku. In morda niti takrat ne. Otroka v vrtec pripeljejo drugi družinski člani ali varuška.

 

10) Mama s paketom

V vrtec pride s 3+ otroki. Osredotočena je na večopravilnost pri njihovi hkratni ureditvi, poskuša jih imeti pod nadzorom, medtem ko v glavi razvršča, kdaj mora katerega od njih peljati na katero obšolsko dejavnost. Običajno se obrnejo nanjo s komentarjem "Tega nikoli ne bi mogel", medtem ko si ona misli "tudi jaz ne vem, kako lahko".

 

Avtor: Milena Kostić

Vir: Mama iz magareće klupe

PREBERITE TUDI: 28 čudovitih slik mamic po celem svetu


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
20
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
16
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5



Ko otrok raste, z njim tudi mi in naše sku...
photo
Otroci se v prvih letih zelo hitro razvijajo, zato moramo njihovemu razvoju posvetiti posebno pozornost. Nudimo jim varn...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?