|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kava v nosečnosti in med dojenjem - da ali ne

M. T., 23.6.2023
Mnogi si težko predstavljamo začetek dneva brez skodelice dišeče kave. Kako je pa s pitjem kave v času nosečnosti in dojenja? Preverite in si hkrati preberite zanimiva dejstva o kavi, ki jih zagotovo niste poznali.

image
1. oktober je mednarodni dan kave. To omamno dišečo tekočino si lahko v manjših količina privoščite tudi v nosečnosti. (@senivpetro/Freepik.com)
/11


Podatki Statističnega urada pravijo, da Slovenci porabimo po tri kilograme na leto, večino kave pa uvozimo iz Brazilije. 


6 zanimivosti, povezanih s kavo

1. Legenda pravi, da so pastirji koz v 9. stoletju opazili učinek kofeina na njihove koze, ki so po zaužitju rastline Kavovca plesale. Lokalni menih je nato naredil pijačo iz pridelka in ugotovil, da ponoči ne spi. Tako je nastala izvirna skodelica kave.


2. Kavna zrna so v resnici semena. So koščice češnjam podobnih jagod, ki jih najdemo na cvetočih grmovnicah, vendar jih zaradi podobnosti s stročnicami imenujemo kar zna.


3. Brazilija proizvede približno tretjino svetovne ponudbe, po podatkih Mednarodne organizacije za kavo, kar je približno dvakrat več kot drugo uvrščeni Vietnam. Brazilska kava je znana po nizki kislosti, podobno kot mnoge druge afriške kave. Poleg nizke kislosti ima brazilska kava edinstven sladek in subtilen okus ter rahlo, prijetno aromo.

 

PREBERITE TUDI: Kava in pravi čaj ovirata vstop železa v telo


4. Italijani niso tisti, ki popijejo največ kave na dan. Konkurenco jim dela Finska, ki je domovina največjih ljubiteljev kave. Osem ali devet skodelic na dan je norma v tej nordijski državi, nekateri domačini pa jih zaužijejo celo 30, kar ni priporočljivo.


5. Arabica je najbolj priljubljena vrsta kave. Kavni navdušenci pravijo, da je najboljša zaradi njenega prepoznavnega okusa. Zrna arabice, ki se običajno uporabljajo za črno kavo, imajo slajši in kompleksnejši okus. 


6. Kava se uživa v tako velikih količinah, da je drugo največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta. Takoj za vodo je naša najljubša pijača.


Kavni napitek, ki je letošnji viralni hit

Espresso je po najnovejših raziskavah najbolj priljubljen kavni napitek na celem svetu. Sepa na socilanih omrežjih širijo številni različni kavni reepti. V letšnjem letu je bila tako pravi hit puhasta dalgona kava. Ta napitek, ki ima sicer tudi druga imena (kavni oblak, penasti cappucino, spenjena kava) je enostaven za pripravo in si ga lahko privoščimo toplega ali hladnega.


RECEPT ZA DALGONA KAVO

Potrebujemo: instant kavo, sladkor, vodo in mleko. Čar napitka se skriva v stepeni kavi, ki jo pripravimo iz enakih delov instant kave, sladkorja in vrele vode.

Postopek priprave dalgona kave si lahko ogledate v spodnjem videu.



Kako je pa s pitjem kave v nosečnosti?

Kot priporočajo skandinavski strokovnjaki, se nosečnici ni treba povsem odpovedati kavi, vendar jo je treba omejiti na 200 miligramov na dan - kar pomeni dve majhni skodelici (kot so včasih kavo pile naše mame) ali eno večjo skodelico kave na dan.

Pri tem pazite, da ta skodelica ni tista ekstra velika in ne pozabite tudi na ves skriti kofein - v čokoladicah, pijačah, čaju in podobno.


STE VEDELI?

Pri nedonošenčkih kofein uporabljajo kot zdravilo za težave z dihanjem, pri čemer so odmerki višji od koncentracije v materinem mleku žensk, ki uživajo kofein.

 

PREBERITE TUDI: Kako kava pozitivno vpliva na moško plodnost?


In uživanje kave med dojenjem?

Skodelica kave za večino doječih mater in dojenčkov ni problematična, sploh če je mati kavo uživala že v nosečnosti, pravi Alenka Benedikt, svetovalka za dojenje. Nekateri dojenčki, zlasti mlajši od 6 mesecev, so lahko bolj občutljivi na kofein, ki ga zaužije mama. 

Dejstvo je, da kofein prehaja tudi v mlaterino mleko. V materinem mleku je približno 0,06–1,5 % odmerka, ki ga zaužije mati. Najvišja koncentracija je eno do dve uri po zaužitju. Res pa je, da se kofein v dojenčku akumulira. Kajenje učinek kofeina še poveča.


In koliko kofeina je varno zaužiti v času dojenja? Priporočila so različna – v večini virov priporočajo, naj dnevni odmerek v času dojenja ne preseže 300 mg (sicer pa v literaturi najdemo odmerke 300–750 mg/dan), piše Benediktova ns pletni strani Rumina.si. Tudi tukaj velja pozornost na to, da kofein ni samo v kavi.


Dobra novica za moške

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Texasu, je pokazala, da imajo moški, ki dnevno popijejo dve skodelici črne kave, manj možnosti, da bi jih doletela erektilna disfunkcija. Za pozitiven učinek kave na erektilno funkcijo je potrebno, da moški popije dve do tri skodelice črne kave na dan, ugotavljajo raziskovalci. Kava namreč okrepi pretok krvi skozi reproduktivne organe in s tem preprečuje možnost za erektilno disfunkcijo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Danes so na jedilniku šparglji
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
4
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
4
Ljubiteljice banan imajo več možnosti za f...
Obstaja kar nekaj študij, ki iščejo povezave med vplivom prehrane matere in očeta pred spočetjem ter spolom spočetega ot...
3
Kozarček jajčnega likerja (za odrasle)
Privoščite si kozarec domačega jajčnega likerja!
3



3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?