|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recepta za velikonočne jedi, ki jih lahko ponudite najmlajšim

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 28.3.2024
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi za svojega dojenčka oziroma mlajšega otroka? Kako prilagoditi velikonočne dobrote za najmlajše?

image
/11


Približuje se velika noč, ki je od nekdaj močno simbolno zaznamovana z obilico dobrot. Od potice, pirhov, šunke, hrena ... Kako vse to umestiti v prehrano dojenčka in malčka? Kako porabiti kuhana jajčka, ki jih tako radi barvamo tudi z najmlajšimi? Kako pripraviti šunko, kako kruh?

 

"Zdrava kmečka pamet" ali dojenčku ne damo polne žliice hrena

Smernice uvajanja goste prehrane zapovedujejo uvajanje alergenov že od začetka uvajanja. Vseeno pa vse v majhnih količinah in seveda še vedno ostajajo določene omejitve, ki jim lahko rečemu tudi »zdrava pamet«. Šestmesečnemu dojenčku tako ne bomo dajali polne žlice hrena!

Sama od vedno zagovarjam preprosto hrano, predvsem sezonsko in lokalno, enako velja tudi za hrano v času praznikov.

 

Kdaj lahko ponudimo ...

1. Cela jajca

Beljak in rumenjak lahko ponudimo takoj v začetku uvajanja (od šest mesecev dalje), in sicer po zadnjih smernicah ne uvajamo beljaka in rumenjaka posebej, kot je to veljajo prej. Ne pretiravamo s količino, uvajamo počasi in v majhnih količinah. V primeru pojava alergije živilo ukinemo za nekaj časa.

 

2. Šunka/svinjina

Po nekaterih priporočilih naj bi se svinjina uvedla/ponudila šele po prvem letu, iz tujine pa prihajajo informacije, da je svinjsko meso popolnoma varno že od šestega meseca dalje in lahko nadomešča belo meso (perutnina). Ker pa imamo možnost pri nas kupiti tudi piščančjo šunko ali puranjo šunko predvsem z manj soli, je ta za najmlajše boljša izbira. Izbirajte domače in lokalno, vsekakor je to najboljša izbira. Ne kupujte predprepariranih šunk, ki imajo nizko vsebnost beljakovin (pod 15 gramov) – te niso kakovostne.

 

3. Kruh

Šnko po navadi zavijemo v kruh, gluten se tudi uvaja že od začetka zato ne bo nič narobe, če dojenček pogloda kakšen kos kruha z velikonočne mize. Paziti je treba na sol (tako testa kot šunke) in seveda koščke razmočenega kruha, ki se lahko zalepijo na nebo ali zlezejo v sapnik. Možnost zadušitve je velika, zato bodite vedno prisotni, če ste dali dojenčku kos kruha v roke.

 

4. Hren

Hren je praviloma zelo pikanten oziroma močnega okusa in je malokateremu otroku všeč, obstajajo pa različni namazi in pomake, ki jih lahko pripravimo. Z jabolki, z jajci, s kislo smetano ... spodaj je eden od naših priljubljenih receptov.

 

5. Pinca/potica/velikonočna golobica

Še druga oblika kruha, tokrat kot sladica. Sama nisem zagovornica dajanja sladkarij otrokom, sem namreč mnjenja in raziskave to potrjujejo, da sladkor naredi več škode kot koristi za otrokov razvoj imunskega sistema in tudi centralnoživčnega sistema. Zato, če pečete potico sami, omejite oz. zmanjšajte uporabo sladkorja.

Kar se oreščkov tiče, so namazi brez sladkorja veliko bolj primerni za uvajanje oreščkov kot pa polnilo v potici. Čeprav vas mika, se raje izognite potici za najmlajše.

 

Kaj pripraviti oz. kako prilagoditi velikonočne dobrote za najmlajše

Pripravila sem vam dva odlična recepta, ki sta primerna za otroke, ki se šele spoznavajo z vsemi okusi.


PREBERITE TUDI: Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?


1. Šunka v kifeljčkih (recept)

Letos bom pripravila najboljše najmehkejše kifeljčke, ki jih bom napolnila z domačo kuhano šunko. Za kifeljčke zmešajte naslednje sestavine:

500 g gladke moke

150 ml mleka

1 dcl vode

50 ml jogurta

1 dcl olja

0,5 pecilnega praška

0,5 kocke kvasa

1/2 čajne žličke sladkorja

1/2 čajne žlicke soli


Za premaz:

1 jajce (lahko samo beljak)


Kupite šunko pri lokalnem ponudniku in jo skuhajte sami (šunka se počasi kuha eno uro za vsak kilogram in nato naj počiva v vodi dokler se ne ohladi) ali izbirajte tiste, ki imajo manj soli, če jih boste ponudili malčkom ali celo dojenčkom pod enim letom starosti.

 

Kos kuhane šunke naribajte na majhne koščke in jih zavijte v trikotnike iz testa, iz katerih boste oblikovali kifeljčke.

 

Naredimo jamico za kvasec za katerega zmešamo kvas, tri do štiri žlice toplega mleka, malo sladkorja in tri do štiri žlice moke in dodamo preostali moki, ki jo presejemo skupaj s pecilnim praskom in soljo, da se dobro premeša. Počakamo 10 do 15 minut, da naraste. Zmešamo mokre sestavine in jih počasi dodajamo k suhim. Gnetemo, gnetemo, dokler ni gladko in voljno. Počakamo eno uro, da se razvije gluten.

 

Na pomokani površnini razvaljamo v krog in zarežemo v testo v obliki trikotnikov. Nekje na spodnjem delu trikotnika (pa ne preveč pri robu) dodamo nadev, ki smo si ga izbrali (šunko, sir, marmelado ...).

Napolnite jih lahko z različnimi nadevi, ki so lahko sladki ali slani, ali ponudite brez polnila. Jaz jih bom letos napolnila s koščki naribane šunke in mladim sirom (manj slanim). Nekatere bom pustila prazne in jih posipala z makom ali drugimi semeni.

 

Preden jih date v peč, jih pustite vzhajati na pultu, na toplem (da se ne prehladijo), dokler se ne podvojijo. Premažite z razžvrkljanim jajcem ali samo z beljakom in smetano in nato dajte pečico. Pečemo dokler niso zlato zapečeni. Moja pečica to naredi v približno 20 do 25 minutah a 180 stopinj Celzija. Če želite, da so še mehkejši od najmehkejših na dno pečice postavite posodo z vodo (lahko je manjši pekač).

 

Ko so pečeni jih lahko premažete s soljeno vodo (v kolikor jih niste pred peko). Ohladite (če vam jih uspe skriti pred vsemi lačnimi) in uživajte! Pravilno shranjeni zdržijo kar nekaj dni v zaprti posodi. Odlični so tudi pogreti ;).


rogljički s šunko 

Tako pripravljeno "šunko v testu" lahko tudi najmlajši z lahkoto primejo v roko. (FOTO: Freepik)


2. Jajčka in hren v namazu (recept)

Jajca - pirhe in hren najraje kombiniram v namazu. Trdo kuhana jajčka naribamo in jim dodamo nariban hren (za najmlajše uporabimo le začimbno količino). Dodamo:

olje

kis

sol

 

Če otrok poskusi, pa ne mara hrena, nič hudega. Hrena in namazov s hrenom ali ostale pikantne hrane v nobenem primeru ne ponujamo do enega leta starosti! Dojenčku ne bo nič hudega, če ne bo jedel hrena na svojo prvo veliko noč, obljubim. Hren pa lahko brez težav uživajo doječe mamice in nosečke.

 

Kam z vsemi kuhanimi jajci?

Idej je veliko! Namaz z mascarpone sirom in rumenjaki ter drobnjakom ... mmm, namaz s hrenom ... mmmm (lahko še z jabolki, mmmm). Večjim otrokom lahko naredimo namaz s svežim sirom ali sirnim namazom, jajčni namaz, kot ga delajo v šoli s piko polnozrnate gorčice, skyrom ... mmmm. Najlažje jih pa porabimo v kosilu za naslednji dan in najprej mi po navadi pride na pamet sesekljana pečenka oz. stefani pečenka, ki jo preprosto lahko prilagodimo tudi za začetke uvajanja.

 

Kaj pa čokoladna jajčka?

K domacim velikonočnim dobrotam se že leta pridružujejo čokoladna jajčka. Na tem mestu vam na srce polagam citat Luise Hays, ki pravi: "Moja osnovna filozofija o hrani je takale: če raste, jo jej; če ne raste, je ne jej. Sadje, zelenjava, orehi, lešniki in žitarice rastejo. Slaščice in coca-cole ne rastejo."

 

Dober tek in vesele praznike!

 

PREBERITE TUDI: Pita iz starega kruha s koprivami in sirom (recept)


Več idej in zdravih ter okusnih receptov lahko najdete v spletnem tečaju Gremo za mizo, avtorice Petre Počkaj Rosa. Kliknite TUKAJ >>

 

 


 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
6
Kremasta čokoladna torta brez peke
Gostje vam ne bodo verjeli, da ste to slastno, kremasto čokoladno torto pripravili prek pečice. Vsekakor torta, ki bo zm...
6
Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
6



Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?