|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3

Metka Troha, 18.9.2023
Za zdravje, počutje in učno sposobnost je zelo pomembno, da otrok vsako jutro zajtrkuje. Tukaj najdete nove ideje za zdrav zajtrk, s katerim boste malim možgančkom priskrbeli zalogo energije, ki pripomore k lažjemu učenju.

image
Na Ringaraji smo vam v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. (Freepik.com)
/11


1. Carski praženec z jabolčno čežano

Ena od različic pri otrocih priljubljenih palačink in omlet je lahko carski praženec. Za pripravo takšnega zajtrka ne boste potrebovali veliko časa, prav tako je lahko z različnimi kombinacijami sadja obrok vedno malce drugačen. Ta recept, ki ga je pripravila BoobeeFoodee je brez moke in jajc, tako da je primeren tudi za tiste otroke, ki imajo kakšno posebno dieto.


Sestavine za dve do tri porcije:

- 200 g pirine moke

- 1 zelo zrela banana

- 1 zravnana čajna žlička vinskega kamna

- 1 zvrhana jušna žlica kokosovega sladkorja (lahko tudi izpustite)

- 200-300 ml mandljevega napitka

- nekaj kapljic kokosovega olja za premaz ponve

- 2 jabolki

- ščepec cimeta

- limonina lupinica


Priprava:

ČAS PRIPRAVE: 5 min; ČAS KUHANJA: 15 min

1. Pretlačimo banano, dodamo moko, sladkor, vinski kamen ter dobro premešamo. 

2. Postopoma dodajamo mleko in mešamo, da dobimo enostno, malo gostejšo zmes (bolj gosto kot za palačinke). Pustimo počivati in medtem pripravimo jabolčno čežano.

3. Jabolki olupimo in narežemo v posodo z malo vode. Dodamo cimet. sladkor in limonino lupinico. Dušimo dokler se jabolka ne zmehčajo, nato jih na grobo pretlačimo z vilico.

4. Segrejemo kokosovo maščobo in vlijemo maso na ponev. Popečemo na eni strani (7-10 minut, pazimo, da se ne zažge). Previdno obrnemo in popečemo nekaj minut še na drugi strani, nato s kuhalnico razrežemo na koščke in jih popečemo do konca oziroma do zlatorjave barve. 

5. Postrežemo z jabolčno čežano.


praženec recept

Z različnimi kombinacijami sadja je zajtrk s carskim pražencem vedno malce drugačen. (FOTO: Boobeefoodee.si)


2. Jajčni mafini

Če želite zajtrk pripraviti v naprej, se lahko odločite za jajčne mafine. Ne vsebujejo moke, so zelo okusni in hitro pripravljeni. Potrebujete le jajca in sestavine, ki jih imate v hladilniku in pripravili boste odličen zajtrk.


Sestavine:

- 2-3 jajca

- 1/2 manjše skodelice poljubne narezane zelenjave (bučke, paradižnik, por, čebula, paprika, špinača ...)

- 1 skodelica naribanega sira (čedar, gauda, mocarela ...)

- nasekljana šunka (po želji - lahko je tudi prekajen losos, tuna, feta sir ...)

- olje, sol in poper


Priprava:

1. Pečico segrejemo na 190 °C in namastimo pekač za mafine (lahko uporabimo tudi modelčke).

2. Zmešamo jajca, dodamo nasekljano zelenjavo, nariban sir in ostale dodatke po želji.

3. Jajčno zmes vlijemo v modelčke. Pečemo v ogreti pečici od 15 - 18 minut.

Pečene mafine lahko ponudimo še tople iz pečice ali pa jih shranimo v hladilniku za naslednjo jutro. 

 

PREBERITE TUDI: Zdravi zajtrki za zdrav začetek pouka


3. Topli sendvič (toast) na različne načine

Toast kruh je zelo priročna sestavina za jutranji obrok, saj ga lahko kombiniramo na nešteto načinov, tako slanih kot sladkih. Pri izbiri kruha za toast bodite pozorni, da kupujete takšnega z manj dodanega sladkorja in soli, za več vlaknin pa raje izberite polnozrnatega. 


Otroku lahko pripravite klasičen toast s šunko in sirom, zraven pa postrezite še rezine svežega paradižnika, rukolo, list solate, papriko oziroma zelenjavo, ki jo ima otrok rad.

Okusna in zelo zdrava različica popečenega kruhka je kombinacija avokada in ribe. To je lahko tuna ali prekajen losos. Za piko na I dodajte rezine sveže zelenjave in zdrav zajtrk je narejen.

Popečen kruhek lahko obložite tudi s tanko narezanimi redkvicami, zdrobljenim kozjim sirom, trdo kuhanim jajcem.

Ena od možnosti je tudi, da kot glavno sestavino toplega sendviča uporabite popečene piščančje prsi, ki so vam ostale od prejšnjega dne.


Za sladke različice nadvse okusnega "toast zajtrka" lahko pripravite naslednje kombinacije:

- čokoladni namaz (lahko je to domača mandotela, za katero recept najdete spodaj) z rezinami banane in posuto s semeni (sončničnimi, sezamovimi ...), ganolo ali oreščki.

- albuminska skuta z domačo marelično marmelado (ali kateri drugim sadnim okusom);

- popečene rezine tosta, oblite z medom (javorjevim ali agavinim sirupom) in zraven sveže jagodičevje ali drugo sezonsko sadje.


zdrav zajtrk

Dve sladki različici nadvse okusnega "toast zajtrka" (FOTO: Arhiv Ringaraja.net)


PREVERITE TUDI: Topli sendviči z jagodičevjem - recept


4. Domača mandotela

Če iščete recept za slasten, a vendar zdrav čokoladni namaz, ki ga bodo otroci brez težav zamenjali za nezdrave različice, je tukaj recept. Recept smo si sposodili na spletni strani BoobeeFoodee.si, kjer najdete kopico receptov in uporabnih idej za zdrave in preproste obroke.

Tukaj najdete recept >>


domača nutela

Glavna sestavina te domače mandotele so mandlji., namaz pa ne vsebuje nobenega sladkorja, niti kakava. (FOTO: Boobeefoodee.si)


Če otroka čaka v šoli čaka kontrolna naloga ali ustno spraševanje, potem priporočamo zajtrk s mandotelo, banano in orehi - zajtrk za izgajanje stresa. Ta trio pomaga pri nastajanju hormona sreče seratonina in uravnava sladkor v krvi, zato se bo lahko otrok bolj mirno in pogumno lotil izziva.


5. Barviti smutiji

Ni potrebno, da je zajtrk vedno treba pojesti, lahko ga tudi popijemo v obliki smutija. Pri teh se res lahko igramo z okusi in sestavinami. Banana in jabolko, hruška ali breskev, pomešana z jabolčnim sokom, riževim napitkom, sveže stisnjenim pomarančnim sokom, jogurtom ali kokosovo vodo, vse to so preprosti recepti za res zdrav začetek šole. Smutiju lahko primešate še lanena ali chia semena, suho sadje in zeleno algo spirulino, ki vsebuje veliko železa in antioksidantov. Za priljubljen vijoličen odtenek smutija ter dodatno mero vitaminov vmešajte še sveže ali zamrznjene borovnice, maline in drugo jagodičevje.


Poskusite otroku pripraviti zdrav in osvežilen napitek iz jogurta, banane in maline, ki je bogat s kalcijem in vitamini.

Tukaj najdete recept >>


Če zjutraj nimate dovolj časa za pripravo smutija, ga lahko zmešate že zvečer in ga čez noč hranite v hladilniku v dobro zaprtem steklenem lončku, ki ga obvezno napolnite do vrha, da bo napitek čim manj oksidiral.


Dober tek in lep teden želimo vsem vedoželjnim glavicam!


Poiščite še druge ideje za zdrave zajtrke šolarjev

Na Ringaraji smo vam v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. Za nekatere predloge boste morali poskrbeti že dan prej, medtem ko boste druge lahko zjutraj hitro postregli na mizo.

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 1

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 4

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
24
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
10
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
7
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
5



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?