|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 1

Metka Troha, 4.9.2023
Medtem ko so za malčkov zajtrk poskrbeli v vrtcu, se starši prvošolčkov znajdejo pred novim izzivom: kaj zjutraj pripraviti za svojega novopečenega šolarja? Preverite pet predlogov za zdrav in okusen zajtrk.

image
Poskusite zjutraj najti dovolj časa, da se skupaj družite za mizo ter napojite svoje možganske celice in telo s kakovostnimi hranili, da boste kos vsak svojim izzivom. (Freepik.com)
/11


Zelo pomembno je, da malček vsako jutro zajtrkuje, še bolj pomemben pa je zajtrk, ko otrok postane šolar. Zajtrk je namreč gorivo za možgane in telo, ki po večurnem počitku (spanju) z jutranjim obrokom prejmeta nov zagon. Sit otrok bo imel več energije, ne bo utrujen in bo bolj osredotočen na šolske naloge.


Toda, kaj pripraviti otroku, da bo zdravo in hitro pripravljeno, seveda, saj zjutraj običajno nimamo veliko časa za velike kulinarične podvige? Na Ringaraji vam bomo v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. Za nekatere predloge boste morali poskrbeti že dan prej, medtem ko boste druge lahko zjutraj hitro postregli na mizo.

 

1. Marmelada ali med in maslo – jutranja klasika

Začenjamo popolnoma klišejsko, to pa zato, da ne boste imeli slabe vesti, če boste kakšen dan otroku za zajtrk servirali »samo« kruh z maslom in marmelado oziroma medom. Tudi to JE zdrav zajtrk, še posebej, če boste za osnovo uporabili polnozrnato različico kruha (ali še bolje, kruh, ki ste ga spekli sami), nanj namazali maslo lokalnega kmeta in za piko na I dodali domačo marmelado oziroma med, ki ste ga kupili pri čebelarju.

 

Preizkusite malce drugačno, slastno jabolčno marmelado po receptu Emilije Pavlič TUKAJ. Odlična je!

marmelada recept

(FOTO: Freepik.com)

 

Še kozarec sveže stisnjenega soka ali nekaj koščkov svežega sadja in otrok bo imel odlično popotnico v nov šolski dan.

 

Zajtrk za možgane

Omega-3 maščobne kisline so izjemno pomembne za naše otroke. Nekateri pravijo, da imajo tako pomembno vlogo kot vitamini in minerali in bi zato morale biti sestavni del njihove redne prehrane.

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih naše telo samo ne more proizvesti, temveč jih moramo zaužiti s hrano. Dejstvo pa je, da niti odrasli niti otroci ne uživamo dovolj rib, torej dvakrat na teden, da bi pokrili potrebe po omega-3. Ključno je tudi, da uživamo 'mastne' oz. 'plave' ribe (sardele, skuše, losos, tuna), saj le-te vsebujejo ustrezno količino omega-3 maščob.

 

Ker je ribe treba uživati dvakrat na teden, sta naša naslednja dva jutranja predloga odlična ribja namaza – lososov namaz in domača turistična pašteta, ki si jo je izmislila mamica Klavdija iz kulinaričnega bloga BoobeeFoodee.si.

 

PREBERITE TUDI: Je izbirčnost le faza ali pomeni težavo?

 

2. Domača turistična pašteta

Namaz je Klavdija pripravila iz vloženih skuš, skupaj s popečenimi paprikami, paradižnikom, korenčki in začimbami - brez dodatkov, škroba, mlečnih izdelkov. Lahko bi za osnovo uporabila tudi svežo in v pečici popečeno ribo, kar bi verjetno še izboljšalo okus namaza, ampak je tudi ta namaz izredno dobrega okusa.

 

Sestavine za približno 300 g paštetke:

- 2 pločevinki skuše (vložena)

2 srednje veliki ali 3 manjše paprike

2 zelo zrela paradižnika

2 srednje velika korenčka

½ manjše čebule

pol vejice rožmarina

pol zravnane ČŽ soli

za noževo konico popra

2 zvrhani ČŽ sušene rdeče paprike

(*ČŽ = čajna žlička)

 

Priprava:

ČAS PRIPRAVE: 10 min; ČAS KUHANJA: 10 min

1. Zelenjavo narežemo na kose in popražimo na malo olja, dodamo začimbe in počasi dušimo, da malce razpade. Vmešamo odcejeno skušo, premešamo in ugasnemo.

2. Vse skupaj zmiksamo do gladkega in ohladimo.

 

domača pašteta

Namaz iz vloženih skuš, skupaj s popečenimi paprikami, paradižnikom, korenčki in začimbami  (FOTO: BoobeeFoodee.si)


3. Lososov namaz

Namaz pripravimo iz pečenega fileja lososa brez kosti, ki mu dodamo kislo smetano, limonin sok, sol in sesekljana zelišča. Zraven se odlično poda zelenjava narezana na palčke: bučke, korenček, paprika.

 

Oba namaza boste sicer morali pripraviti dan prej, ker pa ju lahko tudi shranite v hladilniku, boste lahko z njim »zapolnili« še en ali dva zajtrka v tem oziroma naslednjem šolskem tednu. Tako pripravljena pašteta/namaz namreč lahko počaka v hladilniku do enega tedna.

 

4. Francoski toast (po domače šnite) s sadjem

To je predlog za hiter in gurmanski zajtrk, ki ga otroci običajno obožujejo, saj je sladek. Brez skrbi, v receptu je med oziroma javorjev sirup, ki sta veliko bolj zdrava različica običajnemu sladkorju.

 

Sestavine:

- 3 rezine maslenega toasta (lahko uporabite tudi star kruh)

1 jajce

0,5 l mleka

 1 ČŽ vaniljevega sladkorja

1 ČŽ cimeta

0,5 kg jagod

1 banana

1 kivi

1 JŽ javorjevega sirupa ali medu

maslo ali olje

(*JŽ = jušna žlica)

 

Priprava:

ČAS PRIPRAVE: 15 min 

Jajca, mleko, vaniljev sladkor in cimet dobro zmešajte in zlijte v plosko skledo. Narežite rezine toasta na trikotnike in jih namakajte v tekočini vsaj pet minut – dlje kot bodo rezine toasta v masi, bolje bo.

Medtem v ponvi segrejte maslo ali olje.

Operite in narežite sadje.

Rezine toasta zlatorjavo zapecite v segreti ponvi in jih nato lepo okrasite s sadjem.

Na koncu čez posujte še ščepec cimeta in okrasite z javorjevim sirupom ali medom.

 

francoski toast recept

Francoski toast je za pripravo enostaven, zato vam bo vzel le nekaj minut časa. Sočne rezine kruha so zares čudovit zajtrk za začetek dneva. (FOTO: Freepik.com)

 

Tudi brez kruha gre

Kaj pa, če eno jutro v tem šolskem tednu otroku ne bi pripravili zajtrka s kruhom? Imamo odlično idejo, ki jo je z nami spet delila BoobeeFoodee mamica, ki ima na svoji Facebook strani celo zbirko odličnih receptov brez kruha.

 

Za peti predlog smo si od nje sposodili recept za čokolešnik. Ja, prav ste prebrali, tudi čokolešnik je odličen za zdrav začetek šolarjevega dne, če ga pripravite sami. In še ena dobra stvar: za pripravo boste potrebovali dobrih 10 minut.

 

PREBERITE TUDI: 5 zdravih slanih prigrizkov za šolarje in malčke

 

5. Pirin čokolešnik

Sestavine:

- 3 zvrhane JŽ pirinih kosmičev (mletih)

- 1 zvrhana JŽ lešnikov (mletih)

- 1 zravnana ČŽ

- 3 dl riževega mleka (lahko je tudi drugo rastlinsko ali kravje mleko)

 

Priprava:

1. Mleko zavremo in primešamo kakav, lešnike in kosmiče.

2. Na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da se kašica zgosti, nato odstavimo, pokrijemo in pustimo še tri minute.

3. Poljubno okrasimo.

 

Vsaj zjutraj naj se otrok izogiba sladkorju in predelanim ogljikovim hidratom, torej raznim rogljičkom, piškotom, presladkim kosmičem ... Če se bo otrok navadil zajtrkovati hrano, ki je zanj polna koristnih hranil, bo lažje začel dan in sledil pouku.

 

Za konec

To je prvi izmed člankov s petimi predlogi za zdrav zajtrk. Vsak ponedeljek v septembru, bomo z vami delili še pet idej za ves teden, da boste lažje načrtovali otrokove jutranje obroke pred odhodom v šolo.

 

Pa še to: vsi namigi za zdrav zajtrk so zelo primerni tudi za mamico in očka, starejšo sestro ali brata, skratka za vso družino. Poskusite zjutraj najti dovolj časa, da se skupaj družite za mizo ter napojite svoje možganske celice in telo s kakovostnimi hranili, da boste kos vsak svojim izzivom, ki jih prinašata šola in služba.

 

Poiščite še druge ideje za zdrave zajtrke šolarjev

Na Ringaraji smo vam v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. Za nekatere predloge boste morali poskrbeti že dan prej, medtem ko boste druge lahko zjutraj hitro postregli na mizo.

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 4

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
6
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4
Pomembni nasveti preden se lotite uvajanja...
Ko začnemo z uvajanjem oz. ko začnemo razmišljati o uvajanju goste hrane, se veliko mamic znajde v stiski. Bereš na sple...
4
Ljubiteljice banan imajo več možnosti za f...
Obstaja kar nekaj študij, ki iščejo povezave med vplivom prehrane matere in očeta pred spočetjem ter spolom spočetega ot...
3



Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?