|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2

Metka Troha, 11.9.2023
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ponudite svojemu otroku, da bo čim lažje sledil šolskim obveznostim vse do šolske malice.

image
Na Ringaraji smo vam v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. (Freepik.com)
/11


1. Ovsena kaša s poljubnim sadjem

Kaša (prosena, ovsena, pirina ...) je zelo priročna sestavina za pripravo hitrega zajtrka, hkrati po tudi zelo zdrava. Kašo lahko še dodatno obogatite z dodatkom oreščkov, semen ter suhega ali svežega sadja. 


Sestavine za en obrok:

- jogurtov lonček ovsene kaše

- 1 hruška ali jabolko

- 3 dcl mleka ali rastlinskega napitka

- ščepec cimeta


Priprava:

Hruško ali jabolka podušimo v lastnem soku in na koncu dodamo ščepec cimeta. Ovseno kašo na hitro skuhamo na mleku in zmešamo z dušeno hruško ali jabolko. Preden posrežemo posujemo z mletimi oreščki ali nalistanimi mandlji. 


Različica:

Namesto dušenega sadja lahko kuhani ovseni kaši dodamo kar sveže sezonsko sadje - vsakič nekaj drugega, tako da ima zajtrk vedno drugačen okus.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


2. Hitre palačinke iz dveh sestavin

Poznate otroka, ki ne mara palačink? Najbrž ne, zato bo tale zajtrk zagotovo pika na I čudovitemu začetku dneva. Brez skrbi, priprava je enostavna, saj so te palačinke narejene samo iz dveh sestavin.

Recept nam je posodila Klavdija iz BoobeeFoodee.si, kjer lahko najdete res odlične in zelo zdrave ideje za pripravo obrokov za dojenčke, malčke, šolarje in tudi za okusne družinske jedi.


Sestavine za dva obroka:

- 2 jajci

- 2 zelo zreli banani

- 1 zvrhana jušna žliva kokosove moke (lahko jo tudi izpustite)

- nekaj kapljic repičnega olja za premaz ponve


Priprava:

ČAS PRIPRAVE: 2 min; ČAS KUHANJA: 5 min

1. Jajca ražvrkljate, banani pretlačite.

2. Vse skupaj zmešate v čim bolj gladko zmes in po želji dodate kokosovo moko, če želite, daje obrok bolj hranljiv.

3. Ogreto ponev za palačinke premažete z nekja kapljicami olja. Z žlico previdno nadevate maso na ponev v manjših kupčkih. Na vsaki strani pečete približno dve do tri minute.

Postrežete lahko prelite z javorjevim sirupom, s sadno omako (nekoliko pokuhate poljubno sadje v lastnem soku), z jabolčno čežano ali kar s svežim sadjem.


hitre palačinke

Palačinke so zagotovo zajtrk, ki bo pika na I čudovitemu začetku dneva vsakega šolarja. (FOTO: Boobeefoodee.si)


3. Humus z rdečo papriko

V hladilniku več dni počaka zdrav namaz, ki ga lahko namažete na polnozrnat kruh. Preizkusite humus, namaz iz čičerike, ki ga lahko poljubno kombinirate z rdečo papriko, rdečo peso, zelišči ... Čičerika vsebuje 25 odstotkov beljakovin, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, koristne maščobe ter številne vitamine.

Tukaj najdete recept >>

 

Različica:

Namaz boste hitreje pripravili, če boste za osnovo uporabili kar čičeriko iz pločevinke in namesto pečene rdeče paprike uporabili sladko papriko v prahu. Zanimiva je tudi različica z rdečo peso, saj da namazu res "pinki" barvo, ki bo otroku mogoče tako všeč, da ne bo niti pomislil, da je rdečo peso, ki sicer ni najbolj priljubljena.


4. Domač rižev puding

Seveda je bolj enostavna različica pudinga tista "iz vrečke", ampak zagotovo je bolj zdrava izbira za vašega šolarja puding, ki ga pripravite sami. Tale puding je z nami delila mamica Petra Počkaj Rosa, pobudnica tečaja Gremo za mizo - uvajanje goste hrane na Ringarajini spletni šoli Skrbenstars.si, ki pravi, da takšen puding pripravlja svojim otrokom že od rojstva in ga obožujejo vsi družinski člani. 


Sestavine:

ekološki beli riž,

- voda, kompot, rastlinski napitek brez dodanega sladkorja ekološke pridelave ali narejenega doma ali domače nehomogenizirano mleko 

- kuhano sadje (sezonsko)

- začimbe (npr. vanilija, cimet, kakav ...)


Priprava:

1. Ekološki beli riž zmeljete v mlinčku za kavo ali v dobrem mešalcu. Lahko uporabite tudi rižev zdrob oziroma moko, ki jo je mogoče dobiti v trgovini z zdravo hrano.  

2. V mrzlo tekočino (približno 2,5 dl) dodate do 2 jušni žlici riževega zdroba/moke. Kuhate, dokler se ne zgosti. Pri tem stalno mešajte in segrevajte počasi, da se vam ne naredijo grudice.

3. Ko je kuhano (veliko prej, kot če bi kuhali riž), prestavite v skodelico in ohladite na primerno temperaturo.

4. Obogatite s sadjem. Lahko pokuhate maline, borovnice, jabolko ... katerokoli sadje glede na sezono. Super se obnese tudi banana, ki jo z vilicami pretlačite.


rižev puding

Rižev puding lahko skuhate tudi v naprej in shranite v hladilniku, pred uporabo pa le pogrejete. (FOTO: Prtra Počkaj Rosa/Skrbenstars.si)


5. Umešana jajca

Ni nujno, da vam priprava zdravega zajtrka vzame veliko časa. Hitro so pripravljena umešana jajca, ki jih lahko kombinirajte s sezonsko zelenjavo (bučke, paprika, korenček, svež pardičnik, kumare). Če otrok zelenjavo uživa že za zajtrk, je večja možnost, da bo do konca dneva zaužil priporočeno dnevno količino vitaminov in mineralov. Kadar sveža zelenjava ni na voljo, zraven jajc pašeju tudi vložene kisle kumarice oziroma druga zelenjava iz ozimnice.

Jajca postrezite s polnozrnatim kruhom.


Dober tek in lep teden želimo vsem vedoželjnim glavicam!


Poiščite še druge ideje za zdrave zajtrke šolarjev

Na Ringaraji smo vam v prvem šolskem mesecu priskočili na pomoč z idejami za zdrav zajtrk za šolarja. Za nekatere predloge boste morali poskrbeti že dan prej, medtem ko boste druge lahko zjutraj hitro postregli na mizo.

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 1

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3

Zdrav zajtrk za šolarja – teden 4

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
11
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
7
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
5
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?