|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj alergije na prehrano pri dojenčkih?

Vesna Plevnik Vodušek, dr.med., specialistka pediatrije, 13.3.2023
Pri dojenčkih se najpogosteje pojavljata alergiji na kravje mleko in jajca, na srečo pa pri več kot treh četrtinah otrok izzvenita do 3. leta starosti. V tem prispevku odgovarjamo vprašanja, ki se porajajo mnogim novopečenim staršem.

image
Alergija na kravje mleko in jajca običajno izzveni do 3. leta.
/11


Kaj pomeni, da je dojenček alergičen na beljakovine kravjega mleka?
Alergija na beljakovine kravjega mleka je posledica spremenjenega odziva imunskega sistema na mlečne beljakovine. Alergija je dedno pogojena bolezen, vendar pa na pojavnost le-te vplivajo tudi zunanji dejavniki kot so: onesnaženo zunanje in domače okolje, izpostavljenost alergenom …
Posledica spremenjenega imunskega sistema se kaže na različne načine (razlago najdete v odgovorih na drugo vprašanje).


Znaki alergije na hrano?
Znaki alergije na hrano se lahko razvijejo na koži, prebavilih, dihalih, lahko pa pride tudi do življenje ogrožajočega stanja-sistemske reakcije, t .i. anafilaktičnega šoka. Prizadeti so lahko:

* Koža (atopijski dermatitis, koprivnica),
* Ustna sluznica (srbenje, zatekanje),
* Prebavila (trebušni krči, bruhanje, driska),
* Dihala (kašelj, težko dihanje),
* Srčno žilni, živčni sistem pri anafilaktičnem šoku.
 

Najpogostejši prehranski alergeni v otroškem obdobju
Beljakovine kravjega mleka, jajc, pšenične moke, soje, arašidov, oreščkov, rib, nato pa še vsa ostala hrana, ki jo postopno uvajamo v prehrano.

Kakšni so ukrepi za preprečevanje alergij?

* Nobene posebne diete za matere med nosečnostjo in dojenjem.
* Izključno dojenje najbolje 6 mesecev, najmanj pa 4 mesece.
* Uvajanje čvrste hrane najbolje med dopolnjenim 4. in 6. mesecem starosti.
* Izogibanje izpostavljanju tobačnemu dimu tudi med nosečnostjo.

PREBERITE TUDI: Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?


Kakšna so priporočila za otroke z visokim tveganjem za razvoj alergije?
* Nobene posebne diete za matere med nosečnostjo in dojenjem.
* Če dojenje ni mogoče, se v prvih 4-6 mesecih otrokove starosti priporoča antialergena formula (ekstenzivni hidrolizat). Navodila zanjo dobite pri  svojem pediatru.
* Druge mlečne beljakovine (kozje, ovčje, kobilje, sojine, riževe) v prvih 4-6 mesecih nimajo preventivnega učinka in so lahko otroku celo škodljive,  zato jih ne priporočamo.
* Po 4. mesecu starosti so zdravi dojenčki z visokim tveganjem za razvoj alergije lahko hranjeni enako kot tisti brez tveganja.
* Od drugih nedietnih ukrepov je za vse otroke eden najpomembnejših, da se otrok ne izpostavlja cigaretnemu dimu tudi med nosečnostjo.
* Zmanjšamo izpostavljenost inhalacijskim alergenom v prvih mesecih življenja (pršica hišnega prahu, živali z dlako ali perjem).

Kaj pomeni izraz »otroci z visokim tveganjem za razvoj alergije«?
To so otroci, katerih ima najmanj eden od staršev ali sorojencev dokazano alergijsko bolezen.

 

Kako ukrepamo v primeru alergije na prehransko živilo?
Vzročno zdravljenje alergij na hrano je dieta brez hranila, na katero je dojenček alergičen.


Kako ukrepamo, kadar je dojenček alergičen na beljakovine kravjega mleka in se doji?
Dojenček mora biti na dieti brez kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Dokler mati doji, mora biti tudi ona na  dieti brez kravjega mleka in mlečnih izdelkov. Vso ostalo hrano, tako glede na starost otroka in vrsto hrane, uvajamo po principu prehranjevanja zdravega dojenčka.

PREBERITE TUDI: Alergije in dojenje


Kako ukrepamo, kadar je dojenček hranjen z mlečno formulo in je alergičen na beljakovine kravjega mleka?
Takrat dojenčku ponudimo posebne mlečne formule, sestavljene iz ekstenzivnega hidrolizata beljakovin iz kravjega mleka (hidrolizat sirotke ali kazeina),  kjer je s posebno pripravo njihova alergenost in antigenost močno zmanjšana.

 

Kaj pomeni ekstenzivni hidrolizat beljakovin kravjega mleka?
Ekstenzivni hidrolizat beljakovin kravjega mleka pomeni mlečno formulo, v kateri smo alergenost in antigenosti mleka zmanjšali s pomočjo posebnih tehnoloških procesov. Kako? Beljakovine kravjega mleka (alergen) pretvorijo v manjše enote (aminokisline), ki zaradi svoje sestave ne povzročajo več alergijske reakcije. Dojenček pa tako dobi pomembna hranila za zdravo rast in razvoj.

 

Ali lahko dojenček ali otrok uživa ovčje ali kozje mleko, kadar je alergičen na beljakovine kravjega mleka?
Otrok, alergičen na kravje mleko, ne sme uživati niti ovčjega, niti kozjega mleka, saj je tudi v njih prisoten glavni alergen, ki se nahaja v kravjem mleku.

Kdaj alergija na kravje mleko ali jajca izzveni?
Najpogostejši alergiji v obdobju dojenčka (na kravje mleko in jajca) na srečo pri več kot treh četrtinah otrok izzvenita do 3. leta starosti.

 

PREBERITE TUDI: Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?


Kako lahko postavimo diagnozo alergije na hrano?
Gre tako rekoč za detektivsko delo, pri katerem skušamo ugotoviti, katera zaužita hrana je vašemu dojenčku, otroku povzročila težave. Zato tudi svetujemo postopno uvajanje novih hranil.
Naredimo lahko eliminacijsko-provokacijski test, s katerim (kadar je pravilno narejen) lahko z veliko gotovostjo potrdimo ali ovržemo diagnozo alergije na hrano. Hrano, za katero sumite, da otroku dela težave, za 4-6 tednov izključite iz prehrane. Če znaki bolezni izzvenijo in se ob ponovni uvedeni hrani ponovijo, gre skoraj zagotovo za alergijo na osumljeno hrano.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
36
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
10
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6



Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?