|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

POTRJENO: Hrana vpliva na plodnost moškega!

Uredništvo Ringaraja.net, 24.2.2024
Moški, ki se zdravo prehranjujejo, imajo bolj zdravo spermo, so pokazale raziskave strokovnjakov z Univerze Murcia v Španiji.

image
Prehrana moškega je pomembna za kakovost njegovih spermijev! (Arhiv Ringaraja.net)
/11


"Zdrava in uravnotežena prehrana ni pomembna samo za preprečevanje bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan holesterol in hipertenzija, ampak lahko pomembno vpliva tudi na sposobnost reprodukcije pri moških," pravi vodja španske raziskave dr. Jaime Mendiola.


Nekatere predhodne raziskave so že pokazale, da obstaja povezanost med načinom prehranjevanja in moško neplodnostjo. V eni od teh je tudi sam dr. Mendiola s svojo ekipo potrdil, da je velika verjetnost, da bodo imeli moški, ki uživajo več mlečnih izdelkov in mesa, manj pa zelene solate, paradižnika in sadja, slabšo kakovost sperme od tistih, ki v svojo prehrano vključujejo več zelenjave in sadja. Kakšen je dejanski vpliv posameznih prehranskih sestavin na plodnost moškega, v tej raziskavi niso opredelili.


PREBERITE TUDI: Moški, pijte kavo!


Boljši spermogram

V najnovejši raziskavi pa je ekipa španskih strokovnjakov primerjala uživanje točno določenih hranil in sicer pri 30 moških, ki so imeli dokazano slabšo kakovost semenske tekočine, in 31 takšnih z dobro kakovostjo sperme. Moški iz prve skupine so imeli težave z majhnim številom spermijev ali precej visok odstotek nenormalno oblikovanih spermijev.

Z upoštevanjem tudi drugih dejavnikov, kot so kajenje, starostna doba, indeks telesne mase in izpostavljenost strupenim kemikalijam, so raziskovalci prišli do ugotovitve, da ima na kakovost sperme vpliv tudi prehrana.


PREBERITE TUDI: Kakšna je zdrava in plodna sperma?


Rezultati raziskave so pokazali, da moški z normalnim spermogramom uživajo več ogljikovih hidratov, vlaknin, folatov, vitamina C in likopena (v paradižnikih) ter manj maščob in beljakovin od tistih, katerih spermogram je bil slabši. Španski znanstveniki so na podlagi tega zaključili, da očitno nizek vnos antioksidantov negativno vpliva tudi na kakovost semenske tekočine.

Dragi bodoči očetje, če se torej hočete čim prej razveseliti naraščaja, poskrbite za zdravje na svojem krožniku. Zaradi bolj zdrave prehrane se boste zagotovo bolje počutili in si hkrati povečali možnosti, da končno postanete oče.

 

VIR: www.rtv.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kozarček jajčnega likerja (za odrasle)
Privoščite si kozarec domačega jajčnega likerja!
3
Recept: Mini palačinke, ki so obnorele svet
Družbena omrežja so preplavile objave za poslastico, ki je v resnici precej običajna saj gre za običajne palačinke. Zaka...
3
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
3
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...
3



Živila, ki pomagajo pri zanositvi
Ste vedeli, da lahko nekatera živila pomagajo pri zanositvi? Ja, res je! Če že dlje časa poskušate "narediti otroka" a...
Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF
uživanje nasičenih maščob spodbuja nastanek jajčec boljše kakovosti, pravijo strokovnjaki. Po drugi strani vnos polinena...