|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Policistični jajčniki - pripravki za zdravljenje

Uredništvo Ringaraja.net, 18.5.2022
Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko uspešno omilimo oziroma celo zdravimo sindrom policističnih jajčnikov.

image
Pogosta simptoma policističnih jajčnikov -sta stalna utrujenost in motnje v menstruaciji ter ovulaciji. (Freepik.com)
/11


5 do 10 odstotkov žensk v rodnem obdobju ima diagnosticiran sindrom policističnih jajčnikov. V bistvu je to najpogostejša hormonska motnja žensk v rodni dobi, hkrati pa tudi najpogostejši vzrok neplodnosti pri motenemu menstrualnemu ciklu.


Vzrok: premalo hormonov za dozorevanje jajčec

Na jajčnikih so opazne benigne ciste, majhni folikli, ki so pravzaprav nedozoreli jajčni mehurčki. Če folikel, ki vsebuje jajčeca, obdana s tekočino, dozori in poči, jajčece potuje po jajcevodu do maternice, kjer se oplodi. V primeru, ko pa jajčniki ne proizvedejo dovolj hormonov za dozorevanje jajčeca, se ta odlagajo na jajčniku v obliki cist.


PREBERITE TUDI: Policistični jajčniki so lahko vzrok za neplodnost


Simptomi policističnih jajčnikov

- Stalna utrujenost,

- motnje v menstruaciji in ovulaciji,

- težave z zanositvijo,

- težave z mozolji/aknami,

- prekomerna poraščenost telesa,

- izpadanje las,

- hitro pridobivanje telesne teže,

- različne oblike razpoloženjskih motenj,

- inzulinska rezistenca,

- pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen.

 

Lajšanje simptomov s pomočjo prehranskih dodatkov

Ker še nimamo popolnoma dognano, kaj sploh povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v odpravljanje in lajšanje simptomov. Veliko pri tem lahko naredite sami s spremembo prehrane - uživanje več živil z nizkim glikemičnim indeksom in prehranske vlaknine. Pri preventivi pa vma lahko pomagajo tudi naslednja prehranska dopolnila:


  • Svetlinovo olje in ribje olje – koristna za kožo in vzdrževanje zdravega hormonskega ravnovesja.
  • Vitamini B-kompleksa – za živčni sistem.
  • Saw palmetto – pripravek (iz sadeža palme Serenoa repens), za katerega je klinično dokazano, da blokira presežek moških hormonov in tako zmanjšuje dlakavost.
  • Dong quai (Radix angelica sinensis), »ženski ginseng« – izvrsten vir vitaminov E in B12 ter železa, kombinacija, ki se veže na estrogenske receptorje in tako pripomore k odstranitvi presežka estrogena iz telesa (več o tem v poglavju Menopavza). 
  • Navadna konopljika (Vitex agnus-castus) – čaroben zeliščni pripravek, ki spodbuja proizvodnjo progesterona. Sam pripravek ne vsebuje naravnega progesterona, temveč spodbuja njegovo nastajanje v jajčnikih. 
  • Šentjanževka (Hypericum perforatum) – pripravek za boljše razpoloženje. 

 


Opozorilo: To je seznam prehranskih dopolnil, ki lahko omilijo PCOS. Zanje se odločajte glede na simptome, ki jih imate, še bolje pa se je posvetovati s strokovnjakom. Pri PCOS se učinek pokaže po treh mesecih!


VIR: Prehrana 21. stoletja za ženske


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bio praznična peciva
V teh prazničnih dneh za dobrote ne sme biti prikrajšan nihče. Obiskali smo slaščičarko Tatjano Hribar in zbrali nekaj r...
4
RECEPT: Bonbončki za krepitev imunskega si...
Virusom se bo otrokov organizem najlažje zoperstavil z učinkovitim obrabnim oziroma imunskim sistemom. Zanj najbolje pos...
4
Tropska ovsena kašica za dojenčka
V poletnih mesecih bo ta kašica malčka ne le dobro nahranila, temveč tudi osvežila. Za vsak slučaj raje pripravite nekol...
4
Recepti tedna za dojenčke in otroke
Kako pripraviti zajtrke, malice in kosila za majhne in malo starejše otroke bomo ugotavljali v tedenskih receptih s Petr...
4



Policistični jajčniki - pripravki za zdrav...
Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko ...
Želite fantka? Jejte več živil s kalijem!
Čeprav vsak starš trdi, da spol otroka ni pomemben, je eno najpogostejših vprašanj, ki jih bodoči starši iščejo na sveto...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?