|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?

Mojca Buh, 22.2.2024
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemike. Ali je kravje mleko sploh primerno oziroma zdravo ali ne za hranjenje dojenčka?

image
Kravje mleko je drugačno kot materino.
/11


Naše mame nam vedno znova pripovedujejo, da smo mi zrasli ob kravjem mleku, ki so nam ga dajale, ko niso imele več mleka, da bi nas dojile. Če bi vprašali pediatra, bi vam rekel, da je kravje mleko za teličke. Sestava je drugačna od materinega mleka. Vsebuje mnogo preveč elektrolitov in beljakovin, ki otrokovo telo zelo obremenijo, zlasti ledvice, ki morajo vse to izločati iz telesa.

 Do šestega meseca se absolutno svetuje dojenje ali adaptirano mleko. Po dopolnjenem sedmem mesecu lahko dojenček prejema mešano prehrano in s tem tudi kravje mleko. Predvsem pa vse to velja za zdravega otroka oziroma otroka, ki ni alergik.

 

PREBERITE ŠE: Uvajanje goste hrane: Nasveti strokovnjaka


Kravje mleko ni primerno za dojenčke, ker …

»Priporočila za uvajanje kravjega mleka pri dojenčkih so v evropskih deželah različna. Ponekod dovoljujejo uvedbo v devetem ali desetem mesecu starosti (Švedi, Danci). V večini držav in tudi pri nas svetujemo počakati do prvega leta starosti. Razlogi so: zelo majhna vsebnost železa, kar pomeni tveganje slabokrvnosti. V zelo zgodnjem obdobju lahko povzroči mikrokrvavitve v črevesju. Kravje mleko ima večjo vsebnost beljakovin, mineralov in nasičenih maščobnih kislin, kar obremenjuje dojenčkov organizem, posebno ledvička,« pojasnjuje Alenka Sukič, zasebna patronažna sestra.

 

PREBERITE ŠE: Od materinega do kravjega mleka


Morda malo za šalo, malo zares … Kravje mleko je "narejeno" za telička, ki ima ob rojstvu 40 kilogramov, novorojenček pa 3-4 kg. Vendar se na koncu vseeno lahko vprašamo, kako pa so naši starši preživeli, ki so odraščali predvsem ob kravjem mleku?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Hrana, ki spominja na človeške organe
Ste kdaj opazili, da imata sadje in zelenjava podobno obliko, kot telesni organi? Ta vzorec deluje kot znamenje ali znak...
7
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
4



Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...
Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?