|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?

Metka Troha, 18.1.2024
Dojenje je najboljša hrana za dojenčka, še vedno pa se velikokrat omenja materino mleko kot možen vzrok za pojav alergije na hrano pri dojenčku. Je možno, da je dojenček alergičen na materino mleko, smo spraševali svetovalko za dojenje, Mojco Vozel.

image
Intoleranca na materino mleko je izjemno redka. (Foto: Freepik.com)
/11


Alergije pri dojenčku so vse bolj pogoste, na hrano, na snovi v okolju, tveganje za alergijo pa se še poveča, če jo ima eden od staršev. Alergija na hrano se lahko pojavi že takoj po rojstvu in nanjo lahko vpliva tudi dojenje.

 

Dojenje do tretjega ali četrtega meseca starosti dojenčkovemu organizmu pomaga pri obrambi pred alergijskimi boleznimi in morda nekoliko odloži začetek nekaterih alergijskih težav. Nedojeni otroci so namreč bolj dovzetni za alergije, kar potrjuje precejšnje število raziskav. Dojenčkih, ki se ne dojijo imajo namreč šibkejšo črevesno floro, kar sedemkrat bolj alergene pa so tudi same mlečne formule.


 

Kako je alergija povezana z dojenjem, kdaj in zakaj se ta pojavi, smo spraševali mag. Mojco Vozel, svetovalko za dojenje in prehrano, ustanoviteljico spletnega portala Prvinskahrana.si.

 

Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?

Dojenček ne more biti alergičen na materino mleko, lahko pa reagira na določene snovi, ki so zašle v materino mleko in jih tam ne bi smelo biti. Če, na primer, materino črevesje ni povsem zdravo, ampak prepustno, mati določene hrane ne prebavi dobro. Te snovi prek njenih poškodovanih črevesnih resic preidejo v kri in v materino mleko, na kar lahko dojenček reagira.

 

Nekateri dojenčki imajo težave tudi s prebavljanjem materinega mleka. Kako postopati v takšnih primerih?

Dojenčki so v izjemno redkih primerih intolerantni na mleko svoje matere. Tej prirojeni motnji pravimo primarna laktozna intoleranca. Videti je tako, da dojenček takoj po rojstvu (kljub aktivnemu sesanju in zadostnemu vnosu materinega mleka!) ne prebavlja materinega mleka, ob dojenju sploh ne more napredovati in kaže očitne znake podhranjenosti. Nujni sta zdravniška pomoč in posebna prehrana. Običajne nadomestne mlečne formule niso sprejemljive.

V dvanajstletni svetovalni praksi nisem spoznala nobenega takega otroka. Kadar je otrok alergičen ali intoleranten na nekaj v mleku svoje matere, gre običajno za problem zdravja črevesja, za agresivne in strupene snovi, ki sta jim bila mati ali otrok izpostavljena. Svetujem, da se najprej razišče vzroke.

 

PREBERITE TUDI: Doječa mama ne potrebuje posebne diete zaradi dojenja

 

Ali dojenje lahko dojenčka zavaruje pred alergijami?

Materino mleko je hrana, imunski pripravek in zdravilo v enem. Otrokovo prebavno pot in sluznice v telesu nekako »prepleska« z varovalno plastjo in okrepi. Sluznice postanejo manj prepustne za vstop tujkov, ne le alergenov, ampak tudi bakterij, toksinov in drugih neželenih snovi. Medicinski časopis Lancet je že leta 1985, ko je znanost te učinke šele pričela raziskovati, objavil zanimivo študijo. V njej so spremljali otroke do 17. leta in pokazalo se je, da dojenje v prvih letih življenja pomembno zmanjša obolevnost za alergijami vseh vrst vsaj do adolescence.

To ne pomeni, da dojen otrok ne more postati alergičen, saj so slabi vplivi iz okolja danes zelo veliki. Materino mleko tudi alergikom zelo koristi in blaži reakcije. Kako otrok alergije premaga, pa ni odvisno le od materinega mleka.

 

Bo alergija na hrano, ki jo ima dojenček izzvenela ali bo ostala?

Odvisno, kako huda je in kje so vzroki. Veliko otrok alergije preraste. Seveda ne naključno. Tisti, ki so alergijo prerasli, so večinoma zmogli okrepiti črevesje in imunski sistem. Včasih je za vsem tem veliko starševskega truda. Nekatere matere odkrijejo sporne snovi in hkrati ugotovijo kako okrepiti črevesje.

 

Mag. Mojca Vozel (Prvinskahrana.si) piše članke in knjige, organizira delavnice, predava različnim skupinam od vrtcev in šol do podjetij, društev in lokalnih skupnosti, ki želijo o hrani izvedeti več. Je avtorica knjižne uspešnice Želim dojiti, ki je mnogim mamicam pomagala pri prvih korakih na poti do uspešnega dojenja. Več o knjigi smo pisali TUKAJ. Za doječe mamice je ustanovila tudi Facebook skupino Klub za dojenje z Mojco Vozel

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
26
Nasveti za prehrano doječe mamice
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes sm...
6
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
4



Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...