|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

Simona Korenčan, dr. med., 2.5.2023
Dehidracija je zelo resna zdravstvena težava, ne le v vročih mesecih, ampak skozi vse leto. Tako otroci kot odrasli moramo za pravilno delovanje telesa v telo vnesti dovolj tekočine.

image
Zelo pomembno je, da otroku ponudimo veliko za piti. (Freepik.com)
/11


Dehidracija je zelo resna zdravstvena težava, ne le v vročih mesecih, ampak skozi vse leto. Tako otroci kot odrasli moramo za pravilno delovanje telesa v telo vnesti dovolj tekočine. Najbolj primerna za pitje je voda ali nesladkan čaj.

 

Povprečne potrebe otroka po tekočini so naslednje:

Dojenček 0-4 mesecev: 620 ml (dojenje/ adaptirano mleko)

Dojenček 4-12 mesecev: 400 ml

Otroci 1- 4 let: 820 ml

Otroci 4-10 let: 950 ml

Otroci 10-15 let: 1200-1300 ml

Otroci 15- 19 let: 1500 ml

 

Veliko otrok ne pije dovolj, zato smo za vas pripravili nasvete, s katerimi boste lahko poskrbeli, da bo vaš otrok popil dovolj vode (ali nesladkanega čaja).

 

1) Naj bo ZABAVNO. Uporabite zabavne stekleničke, zanimive slamice, hladne ali naredite kreativne kocke iz ledu (zvezde, srčke itd.)

 

2) Dodajte ji okus. V vodo dodajte delčke mandarine, kapljico limone ali meto.

 

3) Omogočite jim DOSTOP do vode. Ali imajo vaši otroci svoje steklenice za vodo? Ali lahko sami dostopajo do tekočine?

 

4) Dajte zgled - naj vas vidijo, kako pijete vodo.

 

5) Ne uporabljajte pretirano besede ZDRAVO - zanje se sliši kot nekaj, kar morajo storiti, namesto da bi to želeli. Predvsem zato, ker nas poslušajo, kako bi morali jesti bolj zdravo, ne pa: želim si jesti bolj zdravo.

 

6) Poudarite VODO. Smernice za prehranjevanje poudarjajo, da namesto sladkih pijač pijemo več vode. Najlažje je, če doma nimate sokov ali sladkih pijač na voljo, tako jih tudi otroci ne bodo poskušali dobiti od vas.

 

7) Če jim že date sok - RAZREDČITE ga z vodo. Pitje svežega soka sicer ni problem, problem je v tem, da je boljšega okusa in jim boste težko nato dali vodo ali nesladkan čaj. Če želite, da dobijo vitamine, naj jedo pomaranče, namesto da pijejo njihov sok.

 

8) Razložite test lulanja svojim otrokom - razložite jim to kot igro: če je urin temne barve, morajo več piti, če je svetle barve pijejo dovolj.

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
32
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
5
Kako pomagati družini otroka z rakom?
Vsake tri minute, nekje na svetu, ena družina prejme grozno novico – vaš otrok ima raka. Medtem ko se družina sooča z no...
5



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Zlomi pri otrocih
photo
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?