|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

DR RAJOVIĆ: Kaj storiti, ko otrok noče jesti?

Uredništvo Ringaraja.net, 16.10.2023
Marsikdo se sprašuje, kaj storiti, ko otrok noče jesti - zdravnik Ranko Rajović pojasnjuje, kako rešiti težavo.
Ključne besede:

image
Otrok mora med jedjo gledati hrano, razmišljati o žvečenju. (Foto: Freepik.com)
/11


Proces vzgoje otrok ni preprost in starši pogosto delajo napake, ki jih lahko kasneje drago stanejo. Pred kratkim se je vnela polemika o tem, zakaj so današnje generacije arogantne in kdo je za to kriv. Skoraj vsi so se strinjali, da so za otrokovo vedenje odgovorni starši, kar je nekako logično.

Prav tako ima veliko staršev težave z otroki, ker nočejo jesti, zato ni redko videti, da mati hodi za otrokom, nosi hrano in ga lovi, da bi nekaj pojedel. Strokovnjaki so se strinjali, da se starši motijo, ko svojega otroka med obroki animirajo po telefonu, saj menijo, da se mora otrok osredotočiti na hrano in ne na druge vsebine.

 

Dr. Ranko Rajović je gostoval v podcastu Milana Strongmana in razkril, kako naj starši ravnajo v situacijah, ko njihov otrok noče jesti, ter povedal, kako so to počele naše babice.

- Otrok mora med jedjo gledati hrano, misliti na žvečenje. Zakaj? Ker če ga naučimo jesti s telefonom, najprej je 5 minut, 10, zahteval bo vedno več telefona. Tako delajo starši, saj si tako olajšajo delo – poudarja Rajović.

Pojasnil je, kako so starši včasih disciplinirali otroke in kaj se je zgodilo, če otrok ni hotel jesti. Namreč, prej, ko je otrok zamudil na kosilo, so jim babice dale, kar je ostalo, naslednjič pa otroku ni padlo na pamet, da ne bi bil pravočasen.

- Naj se starši spomnijo. Če otrok noče jesti, se mu ne bo nič zgodilo. Dandanes starši velikokrat rečejo »Ojoj, prosim, še enkrat«, zato mama teče po hiši z žlico. Ko smo bili majhni, pogosto nismo prišli na kosilo ali malico, ker smo se igrali. Izpuščali smo obroke in nam nič ne manjka, naši otroci pa morajo vse po urniku. Če noče jesti, je vseeno, jedel bo, ko bo lačen – škodilo mu ne bo. Ko bo lačen, boste videli, bo vse pojedel.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kremasta čokoladna torta brez peke
Gostje vam ne bodo verjeli, da ste to slastno, kremasto čokoladno torto pripravili prek pečice. Vsekakor torta, ki bo zm...
14
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
4
Ideje za piknik
Kako si olajšati priprave na družinski piknik? Kaj pripraviti in kako? Preverite nekaj idej, ki so vam lahko v pomoč za ...
4
TOP 7 juh za hladne zimske dni
Tople juhe nas v hladnih dneh ne le pogrejejo, temveč so lahko vir številnih zdravilnih snovi, ki jih potrebujemo v času...
3



Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?