|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 zdravih slanih prigrizkov za šolarje in malčke

Ema Rotar, 28.8.2023
Zbrali smo pet idej za zdrave slane malice za vašega šolarja in tudi malčka, ki jih lahko pripravite tudi kot hitro družinsko večerjo ali vzamete s seboj, ko se odpravite na izlet.

image
Pri pripravi teh enostavnih prigrizkov lahko sodeluje vsa družina. (Freepik.com)
/11


Pravilna prehrana šolarja je zelo pomembna za vse izzive, ki jih prinaša šola. Napačno prehranjevanje namreč pri otroku povzroči pomanjkanje energije in hkrati vpliva na zmanjšano odpornost organizma. Raziskave so pokazale, da so šolarji, ki zjutraj zajtrkujejo in v dnevu zaužijejo še lahko in zdravo malico, v šoli praviloma uspešnejši.

 

Starši se ob vseh obveznostih pogosto znajdemo v časovni stiski za pripravo zdravih obrokov za šolarje in malčke. Zato smo poiskali nekaj receptov, ki so nam jih zaupali Ringarajini starši za pripravo hitrih, enostavnih in predvsem hranljivih prigrizkov. Te lahko ponudite otrokom za malico, jih pripravite kot lahko večerjo ali za prigrizek na izletu oziroma praznovanju.

 

Pica polžki

A poznate otroka, ki ne obožuje pice? Težko ga boste našli, tako da smo prepričani, da bodo te pica polžke otroci radi pohrustali za malico ali kot prigrizek na otroški zabavi. Nadev lahko poljubno prilagajate otrokovem okusu in nanje, za še bolj zdravo različico, naložite zelenjavo – popečeno ali svežo.

KLIKNITE za recept >>

 

Rezine s tuno in bučkami

Te brezglutenske bučkine rezina z dodatkom tune poskrbijo za enostavno in zdravo malico ali večerjo, odlične pa sotudi kot malica, ko se odpravite na družinsko potepanje.

 

Čas za pripravo in kuhanje: 15 minut priprave, 45 minut pečenja

 

Sestavine za 8 rezin:

1 žlica oljčnega olja

1 rjava čebula, drobno sesekljana

1 strok česna, zdrobljen

3 srednje velike bučke, grobo naribane

425 g konzerve tune, odcejene

1 skodelica (120 g) naribanega čedar sira

1 skodelica (135 g) samovzhajajoče moke brez glutena

1/2 skodelice (125 ml) oljčnega olja

4 jajca

 

Priprava:

1) Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in stranice pekača velikosti 17 x 27 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. V ponvi na močnem ognju segrejemo olje. Čebulo in česen pražimo 3 minute ali dokler se ne zmehčata. Pretresemo v veliko skledo.

2) Bučke, tunino, čedar in moko vmešamo v čebulno mešanico. V posebni skledi zmešamo olje in jajca in dodamo mešanici bučk. Maso premešamo, da se sestavine lepo porazdelijo. Vlijemo v pripravljen pekač.

3) Pečemo 40 minut oziroma do zlatorumene skorje na vrhu. Ohladimo v pekaču. Narežemo na kose.

 

Zraven rezin lahko postrežete svež paradižnik.

Če jih ne boste takoj pojedli, vas bodo počakale v hladilniku, lahko pa jih tudi zamrznete. Predlagamo, da zavijete vsako posebej in jih shranite v zamrzovalniku do treh mesecev.

 

recept tunine rezine

Enostavne rezine s tuno in bučko so hranljiv obrok z omega maščobnimi kislinami za možgane. (FOTO: taste.com.au)

 

Pita iz starega kruha s koprivami in sirom

Enostavna in okusna jed iz kruha, ki bi ga sicer zavrgli in dober način, kako bo otrok pojedel tudi nekaj zelenega. Namesto kopriv lahko vanjo vmešate špinačo, blitvo, bučke ali pa kakšno drugo zelenjavo.

KLIKNITE za recept >>

 

Špinačni žepki s sirom

Špinača vsebuje ne le veliko železa, temveč tudi veliko vitaminov A in K, folata, vlaknin in za otrokov razvoj pomembnih beljakovin.

KLIKNITE za recept >>

 

špinačni žepki recept 

V takšne žepke lahko "skrijete" tudi zelenjavo, ki jo otrok ne mara najbolj. Z dodatkom sira in testa ga boste lahko pretentali, da bo pojedel tudi to. (FOTO: Arhiv Ringaraja.net)

 

Ribje palčke s koruzno skorjico

Otroci obožujejo hrustljave ribje palčke, ki jih lahko v veliko bolj zdravi različici od tistih kupljenih pripravite kar doma. Lahko pripravite brezglutensko različico in različico brez jajc. Za bolj zdravo različico jih namesto v ponvi z oljem specite kar v pečici.

KLIKNITE za recept >>

 

Večji otroci se lahko lotijo pripreve že sami 

Ti hitri, enostavni in okusni recepti za prigrizke bodo poskrbeli, da bodo otroci zadovoljni, ne glede na to, ali jih odnesejo v šolo kot priboljšek za kosilo ali jih uživajo, ko pridejo domov.

 

Ni potrebno, da se priprave lotevamo samo mame. Zaradi nekompliciranih sestavin in enostavnega postopka priprave so jedi primerne, da se jih lotijo tudi očetje. A si predstavljate, kako bodo vaši otroci »kul«, če se bodo lahko pohvalili z očetovim prigrizkom.

Priprave pa se lahko lotijo tudi malce večji otroci sami. Zakaj ne bi spodbujali njihove samostojnosti s tem, da jim dovolimo, da nekaj skuhajo čisto brez pomoči. Mogoče se jim bo tudi ponesrečilo, ampak vaja dela mojstra in z majhnimi, a rednimi kuharskimi poskusi, bodo zagotovo postajali vedno boljši kuharski mojstri.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
5



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?