|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Panakota z ribezovim prelivom

Uredništvo Ringaraja.net, 13.7.2020
Panakota je priljubljena sladica, ki jo je zelo enostavno pripraviti in jo lahko prelijete z različnimi prelivi. Če imate raje bolj kiselkast okus, je prelita z ribezovim prelivom top sladica za poletne dni. Preverite recept!

image
Osvežilna poletna sladica, panakota s sadnim prelivom (FOTO: Nika Dolenc)
/11


Panakota oziroma originalno Panna cotta je italijanska sladica, ki jo kljub svoji preprostosti, odlikuje prefinjen okus in izgled. Panakota je odlična sladica za poletne dni, saj nam za pripravo te sladice ni potrebno greti kuhinje s pečico. Je lahka in za izdelavo potrebujemo samo tri osnovne sestavine in 15 minut časa. Super, kajne? 

Da se boste lahko na hitro posladkali, preverite enostaven recept za izdelavo te preproste sladice. 

 

PREVERITE ŠE: Recepti za zdrave in trasdicionalne sladice


Doma narejena panakota

V trgovini je mogoče dobiti že industrijsko narejene praške za izdelavo panakote, vendar vam predlagamo, da jo poskusite izdelati kar doma, saj postopek res ni zakompliciran.

 

Potrebujete:

- 500 ml sladke smetane

- 50 g sladkorja

- 1 vanilin sladkor

- 2 lističa želatine

 

Postopek:

Smetano, sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj in kuhamo na zmernem ognju tako dolgo, da zavre.

Ko tekočina zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še osem minut na nizki stopnji. Pomembno je, da med kuhanjem neprestano mešamo, da se nam slučajno ne prismodi.

V drugi posodi namočimo dva lističa želatine v mrzlo vodo in ju pustimo namakati pet minut oziroma po navodilih na embalaži.

Po osmih minutah kuhanja smetane, posodo odstavimo in jo nekoliko ohladimo ter vanjo vmešamo želatino. Mešamo tako dolgo, da se želatina popolnoma stopi.

To je to, panakota je narejena!

 

Še tekočo panakoto vlijte v različne modelčke (uporabite lahko modelčke za mafine), lahko pa jo vlijete tudi v večji model in jo boste, ko bo ohlajena razrezali na rezine. Če jo boste postregli v kozarčkih, jo nalijte vanje in postavite v hladilnik.

 

Postrezite z ribezovim prelivom

Ko se panakota strdi (v hladilniku naj bo približno šest ur), jo postrezite s prelivom po želji. Za tiste, ki imate radi bolj kiselkaste okuse, priporočamo ribezov preliv. Ribez namreč vsebuje približno enako količino vitamina C kot agrumi, ker je svežega okusa pa je nadvse primeren za pripravljanje takšnih poletnih sladic.

 

ribez

Ribezove jagode vsebujejo približno enako količino vitamina C kot agrumi. (FOTO: Pixabay)

 

Ribez ima številne koristne lastnosti na zdravje. Je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri, zato so ribezove kure zelo primerne za čiščenje telesa. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Ker je bogat z vitaminom C, krepi imunski sistem, varuje celice pred prostimi radikali. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca in živčevja. Rdeči ribez vsebuje vitamin A, vitamin B 3, kalij, kalcij železo in mangan.

 

PREBERITE TUDI: Domača ribezova marmelada

 

Za ribezov preliv segrejemo poljubno količino ribezovih jagod, dodamo žlico sladkorja (ali dve, če ste bolj sladkosnedi) in malenkost vode. Če vas motijo semenke, ki se skrivajo v ribezovih jagodah, lahko ribez pred kuhanjem pretlačite skozi cedilo.

Sadje segrevamo na nizkem ognju toliko časa, da se sladkor stopi in ribez nekoliko razpusti.

 

Panakoto previdno stresemo iz modelčkov na krožnike, na katerih jo bomo postregli. Če boste sladico postregli kar v kozarčkih, preliv samo prelijte po smetanovi strjenki.

 

Veselo sladkanje vam želimo!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
10
Uvajanje goste hrane: Nasveti strokovnjaka
Starši na Ringaraja.net so imeli priložnost, da jim na konkretna vprašanja glede uvajanja goste hrane odgovori priznan p...
9
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
5
Priredite otroško koktejl zabavo
Brezalkoholna koktejl zabava bo najbolj navdušila starejše otroke in najstnike, pa tudi najmlajši se bodo razveselili sr...
4



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?