|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj in kako otroka naučiti pomena denarja?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 10.11.2015
Starši se pri vzgoji otrok srečujejo z mnogimi vprašanji in dilemami. Med njimi se pojavljajo tudi vprašanja povezana z denarjem. Na vprašanje »Kdaj in kako začeti otroka poučevati o vrednosti in pomenu denarja?« vam bomo predstavili v nadaljevanju.

image
Otroke je priporočljivo učiti o denarju že zelo zgodaj.
/11


Priprava otroka na samostojno življenje se začne že v ranem otroštvu. Vsekakor je priporočljivo otroke učiti o denarju že zelo zgodaj, ker bodo lahko skozi otroška leta do denarja ustvarili odnos, ki jim bo v samostojnem življenju v veliko pomoč. Kakšen odnos bo otrok imel do denarja, kako bo znal z njim ravnati, kako ga bo osrečeval, je odvisno predvsem od staršev in vzgoje.


Otroci se zgledujejo po starših

Otrok se največkrat uči in pridobiva izkušnje o pomenu denarja skozi leta tako, da se zgleduje po starših samih. Starši so zgled in praviloma tisti, ki prvi predstavijo denar otroku ter pokažejo, kako se z njim razpolaga. Z otrokom se je o pomenu in odgovornost, ki jo prevzame z upravljanjem svojega denarja potrebno pogovarjati. Med pogovorom o različnih vrednotah, občutkih in stališčih, povezanih z denarjem, jih moramo naučiti pomena denarja kot materialne vrednosti. Pri pogovarjanju je potrebno upoštevati njihovo starost in stopnjo razumevanja.


Začnite čim bolj zgodaj!

Z učenjem o vrednosti denarja in upravljanja z njim začnite čim bolj zgodaj. Najprej otroka naučite varčevati. Z varčevanjem in kasneje z nakupom stvari, ki si jo želi, bo spoznal, da je potrebno precej potrpljenja in dela, preden si lahko kupi tisto kar si resnično želi. Ob tem mu je potrebno predstaviti tudi razliko med pametnim in nespametnim nakupom. Kasneje mu lahko razložite tudi pomen in način investiranja prihranjenega denarja kot dolgoročni način varčevanja in plemenitenje denarja. Če se sprašujete, kdaj začeti z učenjem ni nikoli prezgodaj. Začnite že tedaj ko vaš otrok prvič izrazi željo po nečem, česar nujno ne potrebuje.


Učenje o denarju prilagodite starosti in razumevanju

Vsako obdobje v otrokovem življenju od staršev zahteva skrbnost in pozornost pri poučevanju o pomenu denarju. Otrok razume pomen denarja šele takrat, ko razume pomen števil.


  • Predšolski otroci

Še preden gre otrok v šolo (do 6 leta) se lahko preko igre nauči, čemu je namenjen denar. Takoj ko bo razumel pomen števil, mu je smiselno dati prvi hranilnik, v katerega vlaga denar. S pomočjo hranilnika otrok opazuje, kako se mu nabira denar in začne postopoma spoznavati smiselnost hranilnika. Ko je otrok dovolj star in sposoben samostojnega odločanja, naj vas čim pogosteje opazuje, kako uporabljate gotovino, spremlja naj vas med nakupovanjem. Zavedati se morate, da se otroci največ naučijo prav z izkušnjami.

 

  • Mlajši šolarji

V starosti med 6 in 11 letom lahko naučite otroka ravnati z denarjem. Predlagam vam, da mu enkrat tedensko na isti dan izročite žepnino in mu dovolite, da si za žepnino kupi, kar si želi. Ob tem je pomembno, da mu pomagate razumeti, da mu privarčevana žepnina omogoča večje nakupe v prihodnje. V tem obdobju naučite otroka primerjave cen in kakovosti izdelkov, seznanite ga z  družinskim proračunom, plačevanjem položnic in drugimi vsakdanjimi izdatki.


  • Starejši šolarji

Otroci se med 12 in 15 letom začnejo pogosteje družiti s svojimi vrstniki, zato takrat potrebujejo več denarja. Zaradi večjih potreb naučite otroka, da je za denar treba tudi delati. Ob povišanju žepnine se dogovorite, katere izdatke bo otrok v celoti ali delno kril iz žepnine (račun za gsm, igrice ...). Omogočite mu dodaten zaslužek pri opravilih, za katera bi sicer morali plačati nekomu drugemu (npr. pranje avtomobila, ...), nikar pa ne plačujte otroku za delo, ki ga opravlja kot član gospodinjstva. Žepnino mu dajte enkrat mesečno. V primeru, da jo porabi, preden dobi novo, mu nikar ne dajajte dodatnega denarja, saj se bo le tako naučil razporejati denar. Pomembno je tudi to, da ga z žepnino ne izsiljujete in ne prikrajšate v primeru kazni.


  • Mladostniki

V mladosti (15 do 18 let) poskrbite, da otrok sprejema čim več finančnih odločitev. Čez poletje ga spodbujajte, da si z delom prek študentskega servisa služi dodaten denar s katerim naj prispeva za nakup večjih ali izrednih stvari. S prvimi zaslužki ga spodbujajte k varčevanju in nalaganju prihrankov. Žepnina, ki mu jo dajete, naj bo redna in naj ne bo pogojena z zadovoljevanjem vaših zahtev. Čim več se pogovarjajte o varčevanju za prihodnje cilje, kot so počitnice, avtomobil, študij.

Ko je otrok enkrat polnoleten, ga pustite naj o financah odloča sam. Pomembno je, da mu še vedno stojite ob strani z vašimi izkušnjami in nasveti.

 

Pripravite otroka na samostojno življenje

Starši se morate zavedati, da je finančna vzgoja zelo pomemben del vzgoje otroka, ki  ji morate dnevno posvetiti zelo veliko pozornosti. Z otroki se o denarju čim več pogovarjajte in jih naučite odgovornega upravljanja z njim. Kakšen odnos bo otrok imel do denarja in kako bo delal z njim bo odvisno od vaše vzgoje in občutka, ki ga bo otrok dobil skozi otroštvo. Poskrbite, da bodo otroci dobro podučeni in pripravljeni na samostojno življenje.


Osnove vlaganja
Kadar govorimo o vlaganju največkrat zmotno pomislimo le na to, kako čim bolje oplemenititi trenutna presežna sredstva, ...
3
Žepnina: da ali ne?
Ali otrok potrebuje žepnino? Pri kateri starosti in koliko evrov mesečno? Ali se bo s pomočjo žepnine naučil ravnati z d...
3
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
2
Ali vam prodajalci vozil lažejo?
Tudi če bodo poskušali, to ni več mogoče. Sedaj na enem mestu lahko zanesljivo preverite avtomobil, preden ga kupite. Pr...
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Kdaj in kako otroka naučiti pomena denarja?
Starši se pri vzgoji otrok srečujejo z mnogimi vprašanji in dilemami. Med njimi se pojavljajo tudi vprašanja povezana z ...
noč čarovnic
Lelly28 RR

Ali s svojimi otroki za noč čarovnic izrezljate buče?