|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klasično branje in pisanje je zakon!

Informativni klub Taraja, 9.9.2021
Številni razvojni psihologi že nekaj časa ugotavljajo, da pisanje z roko veliko bolj spodbuja razvoj možganov, klasično branje pa je globinsko branje, ki se močno razlikuje od branja na digitalnih napravah.
Ključne besede:

image
Klasično branje je globoko branje (FOTO: Freepik.com)
/11


Tehnologije vse bolj napredujejo, tega ni mogoče ustaviti, niti to ni naš namen. Zaradi epidemije je digitalizacija v še večjem porastu, kot bi bila sicer.

 

Pisanje z roko spodbuja razvoj možganov

Kot nam po eni strani tablice, telefoni in računalniki olajšajo življenje in so naši pomočniki, imajo na drugi strani tudi svoje pasti. Tako številni razvojni psihologi že nekaj časa ugotavljajo, da pisanje z roko veliko bolj spodbuja razvoj možganov. Ročno pisanje s pisanimi črkami aktivira in zahteva koordinacijo različnih režnjev možganov. To se pri tipkanju ne zgodi. Redno pisanje z roko spodbuja tudi ustvarjalnost, kognitivni razvoj in povečuje sposobnost bolj kompleksnega razmišljanja.

 

Površinski in globok način branja 

Branje z digitalnih naprav je površinsko branje, s katerim se ne poglobimo v zgodbo in v razumevanje likov. Da začutimo empatijo in razumemo zgodbe ter like, potrebujemo globok način branja, to pa nam omogoča klasičen način branja. Zato je pomembno, da v vsak dan otrok vključimo branje tiskanih besedil. Klasično branje in pisanje sta izrednega pomena za razvoj otrok in prihodnjih generacij. Prav tako pa je ohranitev klasičnega načina branja in pisanja pomembna tudi za odrasle, saj dandanes preživimo toliko časa na elektronskih napravah, da se niti ne zavedamo, da le-te spreminjajo naše nevronske povezave in posledično pride do pozabljanja globokega načina branja.

 

Informativni klub Taraja

Informativni klub Taraja se zavzema za informiranje o pomembnosti klasičnega načina branja in pisanja ter ohranitvi tega. Prav tako spodbuja starše, dedke, babice, strice, tete in druge odrasle, da otrokom berejo pravljice, ne le tiste, ki jih izdaja Informativni klub Taraja, ampak tudi pravljice drugih avtorjev, izdajateljev in založb ter vas vse prijazno vabi k branju tudi na klasični način.

 

Izpostavili smo naslednje 3 slikanice, odlične za otroke, različnih starosti in tudi za odrasle.

 

Slikanica Sija, zvezdica, ki si je želela živeti na Zemlji:

Zvezdica Sija si je silno želela živeti na Zemlji. Mama Luna in očka Sonce ji to s čarovnikovo pomočjo tudi omogočita. Vendar se bo nazaj na nočno nebo lahko vrnila šele čez mnogo let in le, če bo opravljala dobra dela. Ali se bo Siji uspelo vrniti domov in znova razsvetljevati nočno nebo? Po mnenju izdajatelja je primerna manjše in večje otroke ter tudi odrasle.

 

Slikanica Mala Blani in pogumna murva

Mala Blani se iz velikega mesta preseli na vas, kjer je zanjo novo čisto vse, razen murve, ki so ji jo podarili njeni prijatelji ob vselitvi. Ko murva nekega dne zboli in »umre« je Blani zelo žalostna. A murva čez čas znova zraste in s tem Blani opogumi, da je z vztrajnostjo in pogumom mogoče premagati marikatero težavo. Po mnenju izdajatelja je primerna za otroke prve triade osnovne šole, večje otroke in tudi odrasle.

 

Slikanica Ottie se skoti

V ta čudni novi svet se skotijo trije psički Ottie, Oton in Odi. Ker jih je na začetku čisto vsega strah, skrbna vzrediteljica poskrbi, da strahove premagajo. Skupaj se igrajo, jejo in umivajo. Čas hitro mine in tako kmalu napoči trenutek, ko oba bratca odideta vsak v svoj nov dom. Kaj pa ljubezniva psička Ottie? Ali bo našla svojega lastnika? Po mnenju izdajatelja je primerna za otroke od 3 leta dalje.

 

Popust pri nakupu

Informativni klub Taraja od 23. 11. do vključno 30. 11. 2021 nudi 20 % popust pri nakupu slikanic. Slikanice lahko dobite TUKAJ.

 

klasični branje

PROJEKT SOFINANCIRA OBČINA DOL PRI LJUBLJANI

 

Vir: Primerjalna analiza klasičnega in digitalnega branja/magistrsko delo/avtorica mag. Katarina Ferk

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
108
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
12
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
6
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
6



Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?