|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko je otrok napoten v bolnišnico

Helena Mlakar, 22.9.2010
Ko je otrok bolan, so starši zaskrbljeni in vznemirjeni. Seveda je veliko lažje, če otrok bolezen preboli doma. Včasih pa žal ni tako, napoten je v bolnišnico.

image
/11


Že beseda bolnišnica pomeni za otroka in starše velik šok. Hudo je, če mora otrok nenadoma v bolnišnico, ker bi odlašanje lahko ogrozilo njegovo zdravje ali celo življenje. Vedeti morate, da je vaš dojenček ali otrok napoten tja, kadar res ne gre drugače in je to zanj najbolje.


Sprejem otroka

Ko pridete v bolnišnico, se boste najprej srečali z medicinsko sestro v sprejemi pisarni. Dali ji boste otrokovo zdravstveno izkaznico in napotnico. Nato boste počakali, da vas bo sprejel zdravnik.

Ta bo natančno pregledal otroka, vas vprašal vse o poteku nosečnosti, porodu, otroških in drugih dosedanjih boleznih, možnih alergijah, o sorojencih in o kroničnih boleznih, ki se pojavljajo v širši družini (sladkorna bolezen, epilepsija, alergije in podobno). Nato bo sledil pregled otroka v celoti. Ker je ponavadi otroku najbolj neprijeten pregled ustne votline in žrela, se ta običajno opravi na koncu.


Otrok na pregled pripravite

Otrok, ki je bolan, je bolj razdražljiv. Če ga kaj boli, je žalosten, ga je strah. Če je v bolnišnici prvič, bo morda jokal, morda se bo zdravnikov bal. Svojemu otroku lahko pomagate tako, da poskušate biti čim bolj sproščeni, da ne kažete strahu in ne jokate pred njim. Že v čakalnici mu lahko razložite, da ga bo zdravnik pregledal, mu poveste, da ste v bolnišnici zato, da mu bodo pomagali in da boste ves čas ob njemu. Razložite mu, da mu bodo najverjetneje vzeli kri ali dali injekcijo, da ga bo mogoče malce bolelo, toda ne zato, ker je poreden, ampak zato, da bodo ugotovili, katera zdravila mu lahko pomagajo, da bo čim prej zdrav in spet doma.


Ko je otrok napoten v bolnišnico, se ponavadi izkaže, kako nepravilno je ravnanje staršev, ki za vzgojni ukrep uporabljajo grožnje kot so, "če ne boš priden, boš dobil injekcijo".


Med pregledom bodite ob otroku, sodelujte z zdravnikom in sestro. Hrabrite svojega malčka in ga mirite, če bo jokal. Vi svojega otroka poznate najbolje, zato ste lahko pri pregledu v veliko pomoč.


Bivanje z otrokom

Ko zdravnik opravi prvi pregled, se bo odločil, kaj je zanj najbolje. Morda boste dobili le recept za zdravilo, morda pa boste sprejeti v bolnišnico. Če boste ves čas bivanja ob otroku, boste morali sestri oddati še svojo zdravstveno izkaznico.

Medicinska sestra bo otroku prinesla pižamico in vas pospremila na oddelek. Do otrokovega petega leta starosti lahko eden od staršev ves čas biva z njim. Če pa je otrok starejši, pa ste lahko ob njemu, kolikor to dopuščajo okoliščine.


Kako dolgo bo otrok v bolnišnici?

Otroku najprej naredijo določene preiskave, ki jih odredi oddelčni zdravnik. Vzamejo mu kri, seč, bris sluznice žrela, če je to potrebno.

Včasih otrok ostane v bolnišnici le en dan. Na primer, kadar je zmerno izsušen in potrebuje infuzijo, to je vnos tekočine in mineralov v ožilje. Če se stanje izboljša, greste lahko domov in nadaljujete zdravljenje pod nadzorom zdravnika.

Pri nekaterih boleznih ostanete z otrokom v bolnišnici toliko časa, da opravijo vse preiskave, nato pa odidete domov in nadaljujete zdravljenje pod nadzorom osebnega zdravnika.

Nekatere bolezni zahtevajo kontrolo, zato je možno, da vas bodo čez določen čas poklicali nazaj in zoper opravili nekaj preiskav. V takem primeru vas ponavadi pravočasno obvestijo, z otrokom se odpravite v bolnišnico in v dnevu ali dveh opravite vse potrebne preiskave.


Bodite otroku v oporo, razložite mu, njegovim letom primerno, kaj se z njim dogaja in ga bodrite. Vi ste otroku lahko največja opora in najboljša pomoč na poti k njegovi ozdravitvi.


Vir: Moj otrok je napoten v bolnišnico, Zveza prijateljev mladine Slovenije

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
28
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
4
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
4



Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?