|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj se vaš otrok začne spominjati?

Uredništvo Ringaraja.net, 17.4.2024
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."

image
/11


Nekaterih stvari se spomnimo iz otroštva, nekatere pa poznamo samo iz zgodb. Znanstveniki so izvedli raziskavo, da bi ugotovili, pri kateri starosti otroci začnejo resnično razumeti, kaj se dogaja okoli njih, in kdaj se začnejo spominjati dogodkov "za vse življenje".

 

Otroci si vedno zapomnijo mamin glas

Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na mamin glas. Dojenčki se začnejo zelo zgodaj odzivati ??na mamin glas in takoj, ko mama spregovori - so veseli. Ne vemo, koliko časa so dojenčki poslušali ta glas že pred rojstvom, vendar je očitno, da si ga zapomnijo.« Za PopSugar pravi dr. Renee Spencer, ki preučuje otroški spomin.

Devet mesecev nosečnosti je čas »spoznavanja« in »pogovarjanja« z dojenčkom, očitno pa to vpliva tudi nanj, saj mamo »prepoznajo« že ob rojstvu.

 

PREBERITE TUDI: Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih bojim

 

Mlajši otroci in otroci predšolske starosti

Dr. Spencer priporoča ponavljajočo se rutino za vse otroke, zlasti med tretjim in sedmim letom. Ta ponavljanja otrokom omogočajo, da si zapomnijo in shranijo informacije skozi čas. Otroci, ki so jim starši pripovedovali o pomembnih dogodkih, s katerimi so se o teh dogodkih pogovarjali, si nekatere stvari lažje zapomnijo. Ustvarjanje spominov je pomembno predvsem pri otrocih, mlajših od pet let: "Njihovi možgani so kot spužva in pri tej starosti dobesedno 'vpijejo' vse. Bolj ko jim to ponavljate, bolje si bodo zapomnili," pojasnjuje dr. Spencer.

 

Spomin na dogodke in fotografije

Otroke je pomembno fotografirati, saj jih bodo te fotografije nekoč spominjale na otroštvo, ob skupnem gledanju fotografij pa si bodo lažje zapomnili dogodke.

 

Travme se zelo dobro spominjajo

Predšolski otroci si bolje zapomnijo slabe stvari. "Grde stvari si bolje zapomnimo, ker nas prizadenejo. Želimo se spomniti, kaj točno smo naredili, kar nas je prizadelo, ker želimo preprečiti, da bi se to ponovilo," pravi dr. Spencer.

 

PREBERITE TUDI: Še poznate stare igre? Se jih še igrate?

 

Šolska doba je najboljša

»Ko otroci vstopijo v osnovno šolo, med sedmim in desetim letom, se začne razvijati del možganov, ki je odgovoren za dolgoročni spomin (hipokampus), in si informacije bolje zapomnijo,« pojasnjuje dr. Spencer.

Pri tej starosti si otroci začnejo bolje, natančneje zapomniti in takrat kratkoročni spomin preide v dolgoročnega.

 

Vir: mondo.rs / Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
9
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
9
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
6



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
Otroška igra
Otrok se od pričetka življenja sam od sebe loteva dejavnosti, ki postaja postopoma čedalje bolj sistematična in ustvarja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?