|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih bojim

Uredništvo Ringaraja.net, 18.4.2024
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se ozrem na svoje otroštvo, si ne morem kaj, da ne bi pomislila, koliko bolj srečno je bilo od tega danes. Bili smo svobodni.

image
/11


Kot ženska brez otrok, ki jo je družba poskušala vsiliti to kot obvezno, sem bila zelo pogosto deležna očitkov, ko se ukvarjam s temami, ki zadevajo otroke. Ker kaj pa jaz vem. Če bi vedela, bi imela svoje. Od kod imam pravico reči, ko pa nimam, ne znam, ne morem ali ne smem.

 

Ker me nikoli ni zanimalo, kaj počne družba, za posameznike pa mi je vseeno, bom rekla lajanje za hrbtom, saj je pomembno govoriti in opozoriti na stvari, ki niso normalne.

 

Zakaj? To, da so »pametnejši preveč popustili«, je pripeljalo do tega, da je postalo nevzdržno živeti v družbi.

Čeprav nimam otrok, imam oči, da vidim, možgane, da razmišljam, in tudi sama sem bil nekoč otrok.

 

Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da se ta leta nikoli in za nikogar ne ponovijo. Kljub temu, ko se ozrem na svoje otroštvo, si ne morem kaj, da ne bi pomislila, koliko bolj srečno je bilo od tega, kar vsiljujemo otrokom danes. Bili smo svobodni.

 

Da se učimo, rastemo, razvijamo. Bila je vojna, a v šolo smo hodili sami.

 

Nihče nas ni vodil za roko in ni bilo obvezno, da nas nekdo čaka po šoli. Zagotovo je bilo več norcev kot danes, ker je bil čas tak. Nikoli nismo šli v šolo, ne da bi sirena za zračno nevarnost rekla pojdi domov.

 

PREBERITE TUDI: Pazite, kaj govorite in kakšna sporočila pošiljate otrokom

 

V tistem trenutku sta bila mama in oče službeno kilometre stran od tebe, vzameš torbo in greš domov. Tako kot vsi drugi otroci.

 

Nisi imel torbe na kolesih, ki jo vlačiš naokoli kot stevardesa, ki bo zamudila let.

 

Videla sem, da je to dandanes nenormalno popularno. Verjetno po nasvetu kakšnega "new age ultra mega giga psihologa ali pediatra", ker so otroške knjige nenormalno težke.

 

Starši se ujamejo v past in sami pravijo, da je knjig preveč, pri nas ni bilo tako. Težko jim je. Pri nas je nosil tudi blok številka pet, superge in majice ter polno torbo knjig in starši ga nikoli niso vprašali, ali mu je težko. Vsaj moji ne.

 

Mislim, da če bi otrok v tistih letih »vlekel torbo na koleščkih«, bi se drugi otroci delali norca. Nisi hotel biti šibek. Skrival si se tudi, ko si bil bolan, ker si hotela biti pogumen, ne pa mamin sinko. Danes se temu reče "skrb in ljubezen do sebe" in vsilili smo ga tudi otrokom.

 

Učitelji zahtevajo, da imajo otroci svoje flsške, saj je hidracija pol zdravja. Ne kar poljubnih steklenic. Točno to, kar so napisali. Tako sem videla punčko, ki je vlekla torbo na koleščkih, ki so jo v mojih časih vlekle 80-letne babice, ko so šle na tržnico, iz nje pa je štrlela plastenka vode.

 

PREBERITE TUDI: Je bilo našim staršem v 80. in 90. letih lažje kot nam? 

 

Nisem si mogla kaj, da se ne bi spomnila, kolikokrat sem v šoli pila vodo iz dlani nad kamnitim koritom. Sem umrla zaradi te vode? Ali sem umrla, ker nisem imela prtička, da bi si obrisala roke? Obrisala si jih v hlače in se odhitela še malo poigrat.

 

Da bo jasno, mislim, da ni normalno, da otroci v šoli nimajo mila, brisač in zelo pogosto tudi tekoče vode. Ampak za božjo voljo, mi smo bili otroci. Nismo razmišljali o tem. Za nas je bilo nepomembno.

 

Bilo je vseeno, kaj smo jedli za malico. Koliko denarja ima kdo? Zelo pogosto nismo niti jedli malice. Tekel si pred šolo v trgovino in kupil sok ali smoki. Ali pa krof na improvizirani stojnici kakšne gospe, ki si je tako prislužila kos kruha. Ali pa bi ti Nataša dala zavitek, ki ga je naredila njena mama.

 

Slišala sem, da v neki šoli v Srbiji otroke delijo na tiste, katerih starši imajo denar, da otrokom v šoli plačajo poln obrok in jim dajo vse posebno, medtem ko imajo drugo vrsto za otroke, katerih starši imajo manj denarja in jejo kiflčke.

 

A SMO NORMALNI? Ali so to vrednote, ki jih želimo vsiliti otrokom? Ali je normalno, da jim že od malih nog onesnažujemo dušo in jih učimo, da denar kupi vse, tudi mesto »v višji kasti, ki bolje žre«.

 

Kolegica mi je povedala, da njena punčka protestira, ker so med obroki v podaljšanem bivanju ločeni od ostalih otrok, ker je med tistimi, ki plačajo obroke. Na hodniku jim pripravijo mizo in kuharica jim postreže, otroci, katerih starši ne plačajo obroka, pa ostanejo v učilnici.

 

Majhna je, vendar se zaveda, da to ni prav in želi jesti s prijatelji. Nekateri drugi otroci se bodo že takrat naučili, da želijo biti ločeni in privilegirani v primerjavi s tistimi, ki imajo manj. Da jim služijo.

 

In se sprašujemo, kako je šel naš vrednostni sistem... tja, kjer ne bi smel biti.

 

Tako.

In ne bom se opravičeval za grdo govorjenje, ker sem jezna.

 

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih bojim. Otroke, ki ne znajo reči dobro jutro. Otroke, ki ne nosijo vrečk starejšim iz trgovine. Otroke, ki vam ne bodo pridržali vrat dvigala, ampak bodo mrzlično pritiskali na gumb, da se zaprejo ista vrata, preden pridete.

 

Nesramni, nevzgojeni in arogantni otroci. Otroci, ki nimajo empatije. Otroci, ki ne iščejo junakov v romanih Branka Ćopića, ampak na Instagramu, YouTubu in Tik Toku, saj je tam najlažje služiti denar. Običajno tako, da se delaš norca iz sebe.

In ni mi treba imeti svojega, da vem, da to, kar počnete, ni dobro. Ni normalno. Niti spodobno ne. Niti kulturno.

 

PREBERITE TUDI: Pomen postavljanja meja pri vzgoji otroka

 

Neumni so tisti starši, ki želijo svoje otroke vzgajati pravilno in v duhu normalnih vrednot. Njihovi otroci so verjetno bedaki. Mehki, nežni in čutijo, da jih bo ta družba pojedla. Ker ustvarjamo družbo, v kateri moraš grabiti, trgati. V kateri smo drug drugemu volkovi. Odvratno. Še bolj nagnusno pa je, da to počnemo otrokom.

 

In zdaj vas prosimo, da vržete svoje salve žalitev. Verjamem, da sem jih vse slišala že zdavnaj. Ampak, če en starš misli, če en starš reče, da to, kar počnemo, ni prav in dajmo to spremeniti, ne bo zaman.

 

Premislite…

 

Vir: Lolamagazin.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozabno ljubezensko pismo mame otroku
To pismo je moja hči napisala mojemu vnučku Liamu. Za vedno sem ga shranila v svoje srce!
9
Kako se soočiti s trmo? Poglobite stik!
Se tudi vi izogibate obiska trgovine z vašim malčkom, ker se vam je nazadnje vrgel po tleh? In potem ste v stiski le pop...
4
Domača opravila za otroke: Od 2 do 12 let
Preverite, katera so tista hišna opravila, ki jih lahko naložite otroku glede na njegovo starost. Presenečeni boste, kaj...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?