|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko otrok kašlja – nasveti zdravnice

Simona Korenčan, dr. med., 10.10.2021
Otroci in dojenčki jeseni, pozimi in v začetku pomladi, ko so tekom dneva velike temperaturne spremembe, pogosto pokašljujejo. Kako se s tem spopasti?

image
Kako se spopasti s kašljem?
/11


Otroci in dojenčki jeseni, pozimi in v začetku pomladi, ko so tekom dneva velike temperaturne spremembe,  pogosto pokašljujejo. Pri otrocih, mlajših od dveh let, je najpogostejši vzrok bronhiolitis - okužba spodnjih dihal, ki prizadene majhne dihalne poti, imenovane bronhioli. Najpogosteje ga povzročajo virusi, predvsem respiratorni sincicijski virus oziroma RSV. Tudi večji otroci v tem času pogosto pokašljujejo - zaradi okužb, alergij ali drugih stanj. 

 

Za otroka s prehladnimi znaki je normalno, da ima: 

- zamašen nos ali izcedek iz nosu, 

- kašelj, 

- povišano telesno temperaturo 

- zmanjšan apetit 

- povišano frekvenco dihanja v spanju, če ima vročino 

- največkrat zaradi vročine same diha hitreje.

 

Če pa se pokažejo znaki težkega dihanja, npr. z ugrezanjem medrebrnih prostorov, premori v dihanju, plapolanje z nosnicami ob dihanju ali če otroci zaradi težkega dihanja prenehajo piti in se hraniti, morate nujno obiskati dežurnega zdravnika in ne čakati, da se stanje poslabša.

 

Kaj lahko sami storite za hitrejše okrevanje vašega otročka ob kašlju: 

 

• Poskrbite, da vaš otrok dobi dovolj tekočine ali čaja, ki ugodno vpliva na zmanjševanje sluzi v dihalih - npr. čaj ozkolistnega trpotca, navadnega sleza in pa ekstrakt bezgovih jagod.

 

• Uporabljate vlažilec (ne difuzor) zraka, predvsem v zimskem času, optimalna je 40% vlažnost zraka.

 

• Otroku mažete prsni koš z balzamičnim gelom.

 

• V difuzor zraka vnesite nekaj kapljic eteričnega olja - npr. eterično olje sivke.

 

• Se poslužite terapij s solno sobo 

 

• Vodenega izcedka iz nosu ne odstranjujte za vsako ceno, saj je sluz v nosu in dihalih polna antibakterijskih in protivirusnih lastnosti, vključno z anti-adhezini, ki poslabšajo sposobnost bakterij, da se držijo dihalnih poti. Če pa je nosek zamašen, poskrbite za dobro prehodnost otrokovega noska s toaleto nosu s fiziološko raztopino večkrat na dan. 

 

• Znižujete povišano telesno temperaturo, kadar je ta nad 38°C, če je otrok nerazpoložen in jokav ali če je v preteklosti že imel vročinski krč. Vkolikor je otrok živahen, lahko temperaturo znižujete ko preseže 38,5°C. 

 

Ne znižujte vročine za vsako ceno! Povišana telesna temperatura močno zavre razmnoževanje ter škodljive vplive bolezenskih klic. Hkrati se okrepi obrambni imunski sistem, kar je še posebej pomembno pri virusnih okužbah. Če boste vedno takoj in za vsako ceno zniževali vročino, boste vi sicer ta trenutek bolj mirni, ko boste zagledali nižjo številko na termometru, otrok pa bo dlje bolan in s tem bo vaša skrb trajala še dlje.


 

Več nasvetov in natančne napotke Simone Korenčan, dr. med., za prvo pomoč otrokom v primerih vročinskih krčev, dihalnih stisk, težkega dihanja, o tem, kaj mora nujno vsebovati vaša domača lekarna, kako si lahko pomagate s kompletom prve pomoči, kako oživljati otroka v nujnih situacijah in kako ravnati pri številnih drugih zdravstvenih stanjih, ki so najpogostejša pri dojenčkih otrocih, najdete v spletnem tečaju TUKAJ. 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
7
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
5



RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?