|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko alkohola je varno med nosečnostjo?

Uredništvo Ringaraja.net, 26.2.2023
Če alkohol uživa nosečnica, ki ima nizek nivo encima, ki razgrajuje alkohol, bo njen otrok bolj dojemljiv za morebitne poškodbe, saj bo alkohol dlje časa prisoten v materini krvi.

image
Ne več kot dva kozarčka naenkrat in v enem tednu.
/11


Poskušali smo najti odgovor na večno vprašanje nosečnic:

Ali nosečnica sme piti alkohol ali je najboljša 100% abstinenca? Če občasno kakšen kozarček rdečega vina (za boljšo kri!) ali šampanjca na prednovoletni večer vendarle ne škoduje otroku, kakšna je zares prava mera?

 

Znanost ne more jamčiti varnosti

Žal dokončnega odgovora nimajo niti strokovnjaki. Tako kot mame, ki se v času nosečnosti povsem odpovejo alkoholu, nočejo niti malo tvegati, nekateri strokovnjaki nosečnicam svetujejo, da alkohol povsem črtajo iz svojega jedilnika. Saj gre vendar samo za dobrih devet mesecev, to pa res ni tako velika žrtev za dobro otroka, razmišljajo popolni nasprotniki alkohola med nosečnostjo.

Toda na drugi strani imamo tako nosečke kot strokovnjake, ki so prepričani, da malo alkohola že ne more škodovati. To, da velike količine alkohola in alkoholizem med nosečnostjo lahko povzroči resne in trajne poškodbe na razvijajočem otroku, se na srečo zaveda večina nosečnic. Toda, kje je sedaj tista meja, ko otroku nekaj popitega alkohola ne bo škodilo, in ko je alkohol zanj že škodljiv?

"Težava glede uživanja alkohola med nosečnostjo je v tem, da pravzaprav za nobeno količino alkohola še ni bilo dokazano, da je varna za otroka," je izpostavil dr. Jacques Moritz, direktor ginekologije v newyorški bolnišnici St. Luke’s-Roosevelt Hospital.


PREBERITE TUDI: Mora nosečnica jemati prehranska dopolnila?

 

Z njim se strinja tudi Dr. David Garry, profesor medicinske fakultete Albert Einstein College of Medicine in član ekipe, ki raziskuje alkoholne poškodbe fetusov: "Znanstveniki ne vemo dovolj o potencialnih učinkih uživanja alkohola v določenih obdobjih nosečnosti, da bi lahko rekli, da je v kateremkoli tednu nosečnosti varno piti majhne količine alkohola."

Kot opozarja Dr. Garry, je težava tudi v tem, ker so nosečnice seveda med sabo drugačne in se zato tudi njihova telesa na alkohol drugače odzivajo oziroma je to odvisno od njihovega individualnega nivoja encima, ki razgrajuje alkohol.

"Če alkohol uživa nosečnica, ki ima nizek nivo tega encima, bo njen otrok bolj dojemljiv za morebitne poškodbe, saj bo alkohol dlje časa prisoten v materini krvi," pojasnuje Dr. Garry. Prav zaradi tega uradna ameriška ginekologija in pediatrija nosečnicam svetujeta, da se povsem odpovejo uživanju alkohola. 

 

Ne več kot dva kozarčka naenkrat in na teden!

Toda, z njimi se ne strinjajo vsi zdravniki in strokovnjaki za zdravje žensk in otrok.

"Sama svojim pacientkam vedno povem, da menim, da gre za osebno odločitev in da ni dokazov, da je majhna količina zaužitega alkohola v nosečnosti škodljiva. Po mojem prepričanju sta dva kozarca alkohola na teden ok. Toda nikoli ne popijte več kot dva kozarca naenkrat," nosečnicam, ki se ne želijo odpovedati alkoholu, svetuje dr. Marjorie Greenfield, profesorica na medicinski fakulteti Case Western Reserve University School of Medicine v Clevelandu in avtorica knjige The Working Woman’s Pregnancy Book.

Dr. Moritzova dodaja, da je ena alkoholna pijača, s katero nazdravimo na praznovanju ali pričakovanju novega leta, čisto v redu in se zaradi nje nosečnice ne rabijo obremenjevati.


OPOZORILO: Alkoholu se morate v nosečnosti povsem odpovedati, če imate okvaro ledvic, pretekle izkušnje z zasvojenostjo ali uživate zdravila, ki ne dovoljujejo alkohola, kot na primer antidepresive. V vsakem primeru pa poiščite strokovno pomoč, če sumite, da uživate preveč alkohola oziroma se mu enostavno ne morete upreti, četudi veste, da škodi otroku v vašem trebuščku!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
9
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
7
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
4
Kaj je molarna nosečnost?
Je redek pojav nepravilne oblike razvoja posteljice, pojasnjuje ginekologinja. Preverite, kako ugotovijo to anomalijo, k...
4



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.