|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Letos previdno pri pohodih v naravo

Uredništvo Ringaraja.net, 21.6.2021
Letos je v porastu mišja mrzlica - prenaša se s slino in iztrebki miši. Previdno torej pri pohodih v naravi, kampiranju, nabiranju zelišč in čiščenju drvarnic in kleti.

image
Kako se zavarovati pred mišjo mrzlico? (FOTO: Freepik.com)
/11


Letos je v porastu mišja mrzlica. Pohodniki, kolesarji in ostali ljubitelji narave poročajo o "ogromnem številu miši", "luknja ob luknji" in "kar slišalo se je njihovo šelestenje."

Kaj mišja mrzlica je in kako zavarovati celotno družino pred okužbo?

 

Kaj je mišja mrzlica?

Mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Kroži predvsem med glodalci - mišmi, podganami ali voluharji. Lahko pa ga prenašajo tudi okužene domače živali - mačke in psi.

Virus, ki se nahaja v izločkih glodavcev, torej v slini, iztrebkih in urinu, se na človeka prenese z vdihavanjem.

 

Problematično je, da lahko okuženi glodavci z izločki okužijo tudi vodo, hrano in okolje, zato moramo biti letos še posebej pazljivi med aktivnostmi v naravi.

 

Kako preventivno ukrepati?

1) pazimo, da zaščitimo hrano in pijačo pred glodavci,

2) hrane ne puščamo na tleh,

3) ne pijemo vode iz izvirov v naravi,

4) ne poležavamo na golih tleh,

5) skrbimo za higieno rok.

 

PREBERITE TUDI: Alergija na sonce: Kako se je lotiti?

 

Kaj pa nabiranje zdravilnih rastlin?

Glede nabiranja in sušenja rastlin priporočljivih smernic ni zapisanih, vendar je dobro, da se pri nabiranju držimo krajev, kjer glodavcev ni, pazimo, da ni vidnih iztrebkov in če je le mogoče, nabiramo rastline, ki rastejo višje.

 

Kaj pa doma?

1) poskrbimo, da glodavcem preprečimo dostop v hišo,

2) poskrbimo za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodavcev,

3) živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah

 

Pri čiščenju dalj časa zaprtih prostorov upoštevamo naslednje: 

1) pred začetkom čiščenja temeljito prezračimo prostor tako, da na stežaj odpremo vsa okna in vrata za najmanj 30 min. V času prezračevanja nismo v prostoru.

2) medtem pripravimo raztopino klornega razkužila, kjer enoto razkužila (npr. Varikine), zmešamo z devetimi enotami vode. Če uporabimo že pripravljeno razkužilo, upoštevamo navodila proizvajalca.

3) površine, kjer so iztrebki ali mrtve miši, razkužimo s pomočjo razpršila, v katerem je pripravljeno razkužilo. Lahko uporabimo pršilke porabljenih čistilnih sredstev. Minimalni čas delovanja razkužila je 5 minut. 

4) pri delu si zaščitimo roke z rokavicami iz lateksa, uporabljamo masko. Razkužene iztrebke ali mrtve glodavce poberemo s papirnato brisačo in jih odstranimo v vrečko in odvržemo med komunalne odpadke Po odstranitvi poginulih glodavcev in iztrebkov, razkužimo še ostale površine in predmete, ki so lahko onesnaženi z iztrebki in so zato kužni.

5) po razkuževanju je potrebno prostor in površine še mokro očistiti. Pri tem pazimo, da ne pride do dvigovanja prahu, v katerem so iztrebki glodalcev in njihovih ostankov.

6) po končanem razkuževanju in čiščenju odstranimo uporabljene rokavice v vrečko za smeti med splošne komunalne odpadke ter si roke temeljito umijemo z vodo in milom.

7) če najdemo veliko število poginulih miši v prostorih, kjer se nahajajo rejne živali (hlevi), obvestimo pristojnega veterinarja.

 

PREBERITE TUDI: Otrok in piki insektov - naravna pomoč

 

Simptomi

Inkubacijska doba traja od 12 do 16 dni. V tem času se začnejo kazati znaki prve faze bolezni - visoka telesna temperatura, mrzlica, močan glavobol ter močne bolečine v predelu trebuha in ledvic. Lahko so prisotne tudi bolečine v očeh, očesne veznice močno pordijo, oseba pa je v obraz rdeča, kot če bi jo opeklo sonce. Če bolezen poteka v lažji obliki, se v tej fazi konča in ne pusti posledic.

V težjih primerih se bolezen razvije v nenaden padec krvnega tlaka. Pojavijo se nemirnost, motnje zavesti, krči ter krvavitve v koži in sluznicah.

Temu sledi faza, v kateri se pojavijo znaki odpovedi ledvic, lahko tudi krvavitve. V tem primeru je zdravljenje dolgotrajno, okrevanje pa lahko traja tudi pol leta.

Zaradi mišje mrzlice umre od 5 do 15 odstotkov obolelih.

 

Število primerov alarmantno visoko

NIJZ poroča, da je bilo do 17. junija prijavljenih kar 275 primerov, kar je precej višje od 10-letnega povprečja. 

 

graf mišja mrzlica

Število prijavljenih primerov HMRS po mesecih, Slovenija, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ter 10-letno povprečje (2011-2020) Vir: NIJZ

 

Vir: nijz.si

 

PREBERITE TUDI: Prepoznajte najpogostejšo okužbo kože pri otroku


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
10
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
7
Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Koliko bi plačevali vrtec za drugega otroka?
V zadnjih dneh se govori, da naj bi vlada ukinila brezplačen vrtec za drugega otroka. Minister za izobraževanje Darjo Fe...
5



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Naravno in sočutno odvajanje od plenic
Pri odvajanju od plenic ne gre toliko za to, kdaj so otroci razvojno pripravljeni biti brez plenic, ampak bolj za to, kd...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?