|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Maligni melanom je sicer redek, a zelo nevaren rak kože. Povzroča ga izpostavljanje soncu, opekline.

image
/11


Zanj značilne spremembe na koži so sprememba velikosti, barve, oblike ali površine kožnega znamenja, različna obarvanost pege z nepravilnimi, lahko tudi dvignjenimi robovi, solzenje znamenja ali celo iztekanje krvi. Kadar opazimo takšne spremembe moramo nemudoma k zdravniku. Za preprečevanje melanoma lahko največ naredimo sami; z odgovornim izpostavljanjem soncu in rednim ter natančnim pregledovanjem bomo nastanek raka preprečili oz. ga bomo ujeli še v ozdravljivi fazi.


OPIS BOLEZNI

Kožni rak izvira iz povrhnje plasti kože, t.i. povrhnjice ali epidermisa. Med normalnim obnavljanjem kože se celice kože zaradi razmnoževanja spodaj ležečih bazalnih celic pomikajo vedno višje, dokler ne dosežejo površja kože, iz katerega se odluščijo. Na tej poti se bazalne celice, ki so okrogle spremenijo v ploščate celice. V vsej povrhnjici so naključno razporejene pigmentne celice im. melanociti, ki izdelujejo kožno barvilo im. melanin.


Raka kože razdelimo v dve veliki skupini:

* melanomski tumorji; primer je maligni melanom, ki je rak melanocitov. V to skupino kožnih rakov lahko uvrstimo le približno 10% primerov vseh kožnih rakov. Maligni melanom lahko vznikne v kožnem znamenju ali pa vzbrsti tudi v popolnoma normalno obarvani koži. Najpogostejša mesta, kjer se pojavlja maligni melanom so trup, dlani, podplat, pod nohtom, na sluznici ust, nožnice, zadnjika. Vznikne lahko celo v očesu. Melanoma ni težko odkriti. Če ga odkrijemo pravočasno, je ozdravljiv, če pa zamudimo, pa se zelo rad razširi po telesu. V slednjem primeru ga je zelo težko zdraviti in zato je smrtnost velika.

* nemelanomski tumorji; najpogostejši obliki kožnega raka izvirata iz te skupine in sicer sta to bazalnocelični karcinom ali bazaliom in ploščatocelični karcinom ali spinaliom. Za razliko od malignega melanoma raki te skupine počasneje napredujejo, imajo manjši potencial zasevanja in zato ljudje zaradi njih redko umirajo.


V Sloveniji se vsako leto odkrije približno 500 primerov nemelanomskega in približno 100 primerov melanomskega kožnega raka.


SIMPTOMI IN ZNAKI

Splošni znaki, ki nas opozarjajo na prisotnost kožnega tumorja so:

* sprememba velikosti, barve, oblike ali površine kožnega znamenja;

* odprta rana, ki se ne zaceli;

* različno obarvana pega z nepravilnimi, lahko tudi dvignjenimi robovi;

* solzenje znamenja ali celo iztekanje krvi.


VZROK

Glavni vzrok za kožnega raka je čezmerno izpostavljanje sončni svetlobi. V svetlobnem spektru predstavljajo tveganje za kožnega raka predvsem valovne dolžine ultravijoličnega spektra. Žarki iz tega področja spektra imajo dovolj energije, da lahko poškodujejo dedni material v kožnih celicah in povzročijo mutacije. Prav tako so za vznik raka nevarne luči za umetno porjavitev, rentgensko slikanje… Melanom povezujejo z redkim, a čezmernim sončenjem, ki povzroči močne sončne opekline.


Svetlopolti, ljudje z albinizmom, rdečelasci… so najbolj ogroženi za vznik kožnega raka, saj imajo najmanj zaščitnega melanina.


DIAGNOSTIKA

Ker vsak tumor kože prej ali slej postane viden na kožni površini, se velikokrat odkrije še pravočasno, t.j. v obdobju, ko je še omejen in lahko z odstranitvijo spremembe bolnika tudi ozdravimo.


Vsak človek, še zlasti pa tisti, ki je kožno obolenje že prebolel ali pa ima sorodnika, ki ima kožnega raka, bi moral poznati značilnosti kožnih sprememb, ki so lahko rakaste. Za odkritje rakavih sprememb v najzgodnejših fazah lahko največ naredimo sami. Z rednim opazovanjem vsakega kvadratnega centimetra našega telesa, znamenj na njem, lahko ujamemo spremembe na koži še v fazi, ko so ozdravljive. Pri (samo)pregledovanju naj nam ne bo odveč uporabiti ogleda. Prav tako nam ne sme biti nerodno pregledati spolovila, predela med krajcema zadnjice, lasišče, območja za ušesi… V primeru, da opazimo sumljivo spremembo, moramo nemudoma k zdravniku.


V primeru suma, da gre za melanom, bo zdravnik naredil terapevtsko biopsijo kar pomeni, da bo kožno spremembo izrezal v zdravo in jo nato poslal v mikroskopsko analizo patologu. Melanomskih sprememb ne smemo odstranjevati s povrhnjim rezanem, izžiganjem ali pa zamrzovanjem. V primeru, kadar je sum potrjen, se zdravnik odloči za dodatne preiskave, s katerimi ugotavlja morebitno sistemsko razširjenost melanoma.


ZDRAVLJENJE

Zdravljenje poteka skupaj z diagnostiko, saj kirurg tumor izreže v celoti z ustrezno velikem varnostnim robom. Po potrebi odstrani tudi bezgavke. Napredovalega melanoma ni moč ozdraviti – ne z operacijo ne z obsevanjem ali kemoterapijo. Slednja ukrepa le nekoliko upočasnita bolezen in olajšata simptome.


Nova oblika zdravljenja je imunsko zdravljenje z interferonom.


PREPREČEVANJE

Še zlasti, če ste nagnjeni k nastanku kožnega raka, lahko uporabite naslednje ukrepe:

* izogibajte se močnega sonca;

* ko ste na prostem, nosite klobuk, dolge rokave in hlače;

* uporabljajte očala z UV filtrom;

* uporabljajte kremo za zaščito pred soncem.


Dojenčke vedno zaščitite pred neposredno sončno svetlobo. Ker se učinki sonca na kožo v poteku življenja seštevajo, je smiselno otroke čim prej podučiti o nujnosti in možnih načinih zaščite pred soncem. Namreč, že ena sama huda opeklina z mehurji v otroški dobi poveča verjetnost nastanka melanoma kasneje v življenju za dvakrat. Ženske z diagnozo melanoma ne bi smele zanositi dokler niso ozdravljene. Obstajajo namreč poročila, ko so se maligne celice iz matere razširile na otroka.


Vse informacije in nasveti v prispevku so namenjeni zgolj boljšemu poznavanju in razumevanju vaših težav in nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in njegovih navodil glede zdravljenja.


Literatura:

Lajovic, J., et a., (2006). Družinski zdravstveni vodnik. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Datum nastanka članka: 6.12.2008

 

Preberi še:

Kako prepoznamo maligni melanom?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

GR8 PARENTS – Starši za znanje otrok
V okviru projekta bodo v slovenskih vrtcih potekala izobraževanja staršev o pomenu ustvarjanja neformalnih šol znotraj d...
7
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
4
Ringaraja podarja: spletni tečaj oživljanj...
Veste, kaj narediti, ko se otroku v sapniku zatakne košček hrane ali igračka? Ko doživi hudo alergijsko reakcijo ali zau...
4



Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...
Zlomi pri otrocih
photo
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...




kater ime?
marjetica23

:)

viljam (4%)

fabijan (8%)

saša (24%)

živa (41%)

marko (24%)


Število vseh glasov: 130

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!