|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mednarodni dan starejših – 1. oktober 2010

http://ec.europa.eu/, 1.10.2010
Cilj kampanje „Za raznolikost. Proti diskriminaciji.“ je boj proti diskriminaciji na podlagi različnih vzrokov, vključno s starostjo, ter je namenjena starejšim in mlajšim.

image
/11


Cilj kampanje „Za raznolikost. Proti diskriminaciji.“ je boj proti diskriminaciji na podlagi različnih vzrokov, vključno s starostjo, ter je namenjena starejšim in mlajšim.


Mednarodni dan starejših se osredotoča na prispevek starejših k družbi in ozaveščanje o njihovih težavah, kot je grdo ravnanje s starejšimi. Letos se praznuje 20. obletnica ustanovitve dogodka Mednarodni dan starejših s strani Združenih narodov (ZN). Dejavnosti, ki bodo potekale po vsem svetu, vključno z dogodkom 7. oktobra na sedežu ZN v New Yorku, se bodo osredotočale na napredek v zvezi z izvajanjem razvojnih ciljev novega tisočletja, ki zagovarjajo načela človeškega dostojanstva in enakosti, in njegov učinek na starejše ljudi.


Za več informacij o vprašanjih v zvezi s starejšimi ljudmi na evropski ravni se obrnite na omrežje organizacij AGE Platform Europe.


V okviru kampanje se ustvarjajo tudi viri, ki zajemajo diskriminacijo starejših ljudi, kot so vprašalnik, predstavitev, ki se uporablja pri usposabljanju zaposlenih, in filmi.


Tema letošnjega 1. oktobra, mednarodnega dneva starejših, se osredotoča na starejše in doseganje razvojnih ciljev tisočletja. Danes bo tudi zadnji dan jubilejnega, 10. Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki v Ljubljani poteka od srede.

Letošnji festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod geslom boja proti revščini in socialni izključenosti. Na njem poudarjajo pomen medgeneracijske solidarnosti in sožitja ter aktivnega življenja v starosti.

Pri varuhu človekovih pravic kot težave starejših navajajo revščino, nasilje nad njimi in slabši dostop do informacij, ki jih potrebujejo.

V Sloveniji se delež starih 65 let ali več vztrajno povečuje. V začetku osemdesetih let 20. stoletja je znašal 10 odstotkov, leta 2004 pa je že presegel 15 odstotkov, navaja državni statistični urad.

Prav tako se od sredine devetdesetih let povečuje število starih nad 80 let in stoletnikov. Povprečno letno povečanje števila starih sto ali več let je bilo v obdobju od leta 1995 do 2007 14,4 odstotka.

Število starejših se povečuje v vseh državah. Do sredine 21. stoletja bo po pričakovanjih skoraj vsak 10. prebivalec star več kot 80 let.


Združeni narodi so 1. oktober razglasili za mednarodni dan starejših leta 1990.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Antimon v embalirani vodi
Pitje vode je bilo še do nedavnega omejeno na uživanje vode iz vodovoda, ki je v večini Slovenije odlične kakovosti. Sku...
4
Nakup akvarijskih in terarijskih živali
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...
4
Ilovica za udobno, zdravo in trajnostno bi...
Ilovico so uporabljali so jo že naši predniki in še danes jo uporablja velik del narodov sveta. Toda eden najstarejših n...
3
Hoja za vodo
Ste vedeli, da v povprečju vsak Slovenec porabi dnevno 117 litrov vode? In, če bi se morali ponjo odpraviti peš? Voda, n...
3



Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...
Kompostiranje
V kompostu se predelujejo in prebavljajo odpadki. V kompostnem kupu potekajo podobni preobrazbeni procesi kot v talni hu...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?