|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno meriti bazalno telesno temperaturo?

Miha Ambrož, 14.3.2023
Morda si želite povečati verjetnost zanositve, ali pa se bolje seznaniti s svojimi ciklusi. Merjenje bazalne telesne temperature je enostavna metoda, s pomočjo katere lahko spremljate hormonske spremembe v vašem telesu.

image
BTT se meri takoj po jutranjem prebujanju. (Freepik.com)
/31


Meritve bazalne telesne temperature (BTT) beležite od prvega do zadnjega dne vašega menstrualnega ciklusa. Ko ste izpolnili graf za celoten menstrualni ciklus, točke med seboj povežite. Bodite pozorni na to, kje se pojavi padec in strm vzpon temperature. Odsek, kjer se pojavi padec temperature, najverjetneje predstavlja ovulacijo. Na osnovi zabeleženih podatkov lahko predvidite dan začetka vaše ovulacije za prihajajoči mesec.


V tem primeru ima ženska ovulacijo 10. dan menstrualnega ciklusa. To pomeni, da pri njej obstaja največja verjetnost zanositve med 7. in 11. dnevom ciklusa. Morda se vam zdi to malo zgodaj, toda v tem primeru je menstrualni ciklus kratek – samo 24 dni – kar je razlog za zgodnjo ovulacijo. Pri večini žensk se ovulacija začne 14 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

 

BAZALNA TEMPERATURA

Meritve bazalne telesne temperature (BTT) beležite od prvega do zadnjega dne vašega menstrualnega ciklusa. (FOTO: Roditelji.hr)

 

Kako meriti BBT?

  • Bazalni termometer je možno kupiti v lekarni za približno 10 EUR. Uporabljate lahko tudi digitalni toplomer. Običajni toplomeri niso najbolj primerni za merjenje BTT, saj je na njih rezultate težko razbrati do desetnike natančno.
  • BTT se meri takoj po prebujanju, najbolje v jutranjih urah. Ker telesna temperatura čez dan niha, jo je potrebno meriti vsak dan ob istem času. Merjenje si lahko olajšate tako, da na nočni omarici že zvečer pripravite toplomer. Da bi bili rezultati karseda točni, pred merjenjem BTT ne pijte, ne govorite in se ne gibajte.
  • BTT merite oralno (v ustih). Meritve pod pazduho niso dovolj natančne.
  • Po merjenju temperature, rezultate takoj zabeležite v graf. Ne zanašajte se na spomin – v jutranjih urah lahko meritev še kako hitro pozabite.
  • Ponavadi BTT merimo od začetka menstrualnega ciklusa (od prvega dne menstruacije). Seveda pa na začetek novega ciklusa ni potrebno čakati – dni, ko temperature nismo beležili, preprosto preskočimo.
  • Bodite pozorni na vse, kar bi lahko vplivalo na vašo BTT – temperatura okolja, pomanjkanje spanja, infekcije itd. Rezultati v primeru bolezni niso točni.
  • Če ste temperaturo pozabili, oz. niste mogli izmeriti po prebujanju v jutranjih urah, pustite dan prazen. Kasnejša meritev čez dan namreč ne bo točna.


Tolmačenje grafa

Potem ko ste beležili svojo bazalno temperaturo več kot 3 mesece, naj bi načeloma postalo razvidno, kdaj v ciklusu imate ovulacijo. Podatkov ne tolmačite preveč podrobno in nestrokovno – npr. razlike v višini ali hitrosti porasta temperature iz meseca v mesec ne pomenijo večjo ali manjšo plodnost. BTT je samo preprost pokazatelj, v katerih dneh vašega ciklusa imate ovulacijo in zato tudi večje možnosti zanositve.

Pa še nasvet – pretirano načrtovanje in obremenjenost z meritvami lahko zasenči spontano in pristno intimo med partnerjema. Naj zavest o tem, da lahko v času povečane plodnosti nastane novo življenje, spolnost bogati in ne omejuje.


Ustvarite si svoj koledarček za merjenje bazalne temperature TUKAJ.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
222
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
5
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
5



Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?