|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Miti o matičnih celicah

P. B., 28.9.2010
Kakšni so miti o matičnih celicah?

/11


Mit številka 1:

Shranjevanje matičnih celic je preprosto nesmiselno.


Glede na znanje, ki ga imamo danes, znanstveniki s področja medicine domnevajo, da obstaja velika verjetnost, da bo otrok uporabil svoje matične celice iz popkovnične krvi kasneje v življenju. Verjetnost znaša vsaj 1 : 400 – in narašča.
 

 

Mit številka 2:

Matičnih celic ne moremo shraniti za več kot 20 let.

Matične celice iz popkovnične krvi, ki so bile ustrezno pripravljene za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo, kot jo bomo mi sami. Vse raziskave, ki so jih opravili doslej, dokazujejo, da imajo krioprezervirane celice dejansko neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je zelo verjetno, da jih lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali.


Mit številka 3:

Matične celice lahko uporabimo samo za otroke.


Seveda lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo tudi odrasle; dejstvo je celo, da z matičnimi celicami iz popkovnične krvi največkrat zdravimo prav odrasle. Včasih dostopna količina ne zadostuje, zato mora zdravnik uporabiti še dodatne matične celice drugega izvora. Če pa govorimo o regenerativni medicini, je količina matičnih celic manj pomembna. Že majhna količina lahko zadostuje, da se aktivira obnavljanje tkiva.

 

Mit številka 4:

Če popkovnično kri podarite javni banki, vam jo bodo vrnili, če jo bo potreboval vaš otrok.

Le 30-50 odstotkov podarjene popkovnične krvi tudi dejansko shranijo v javni banki, ostalo namreč zavržejo. Zato nimate zagotovila, da bo vaša podarjena popkovnična kri sploh na voljo. Toda tudi če je ne bi zavrgli, vam ne morejo zagotoviti, da je ne bodo dali drugemu bolniku, ko jo bo vaš otrok potreboval. Edini način, s katerim si lahko to zagotovite, je shranjevanje v zasebni banki.


Mit številka 5:

Za pridobitev matičnih celic ne potrebujemo popkovnične krvi. In končno, vsak lahko prejme kostni mozeg.

Bilo bi krasno, če bi bilo tako enostavno. Res je, da kostni mozeg vsebuje matične celice. Toda te matične celice se starajo na enak način, kot se stara naše telo, počasi izgubljajo vitalnost in koristnost, prizadenejo pa jih lahko iste bolezni, kot prizadenejo tudi druge celice v telesu (na primer sladkorna bolezen tipa II). Nasprotno pa so matične celice iz popkovnične krvi mlade, bolj sveže in relativno neprizadete z določenimi boleznimi, zaradi česar so veliko bolj prilagodljive. V popkovnični krvi se nahaja tudi več različnih vrst matičnih celic kot v kostnem mozgu.


Mit številka 6:

Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je za mater ali otroka boleč.

Matične celice iz popkovnične krvi se odvzamejo takoj po tem, ko popkovnica med materjo in otrokom neha utripati in jo prerežejo. Odvzem popkovnične krvi je enostaven, traja nekaj minut in je popolnoma neškodljiv in neboleč tako za mater kot za otroka. Na noben način ne vpliva na naravni proces rojevanja, v primerjavi z odvzemom matičnih celic odraslih tkiv pa postopek ni invaziven.


Več o matičnih celicah si lahko pogledate TUKAJ.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.